Direct naar artikelinhoud

Deliveroo bezorgers gaan weer staken

Ruim tachtig maaltijdbezorgers van Deliveroo legden gisteren het werk neer.Beeld AFP

Maaltijdbezorgers van Deliveroo hebben opnieuw stakingen aangekondigd. Ze zijn boos over het afschaffen van contracten voor nieuwe werknemers. Voortaan kunnen ze uitsluitend als zzp'er aan de slag. Daarbij is geen sprake van echte zelfstandigheid, maar ze worden gedwongen in rol van schijnzelfstandige, vinden ze.

Als platformbedrijf Deliveroo niet ingaat op de eisen van de stakers, dan leggen de maaltijdbezorgers opnieuw het werk neer. Dat maakte vakbondsbestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong vanochtend bekend via BNR Nieuwsradio. Gisteren legden al ruim tachtig maaltijdbezorgers in Amsterdam, Utrecht en Haarlem tussen 17.00 en 20.00 uur het werk neer.

Op een van de drukste bezorgdagen van het jaar kozen de boze riders ervoor om oliebollen te bakken op de Grote Markt in Haarlem. Op die manier protesteerden ze tegen de plannen van Deliveroo om geleidelijk aan alleen met zzp'ers te werken. Maaltijdbezorgers die nu in loondienst werken en het niet zien zitten om als zelfstandig ondernemer door te gaan, behouden hun contract. Maar nieuwkomers kunnen enkel als zzp'er aan de slag.

Schijnconstructie

Ongehoord, vindt vakbond FNV Jong. Komt er geen reactie van Deliveroo, dan gaan de maaltijdbezorgers wederom in staking. Zebeda: "Geen reactie is niet ingaan op onze eisen, dus gaan we gewoon door". De vakbond eist onder andere dat de zogenoemde schijnconstructie stopt. De maaltijdbezorgers zijn volgens de bond geen volwaardige ondernemers en moeten daarom weer in dienst genomen worden. Of en wanneer er precies gestaakt wordt, is vooralsnog niet duidelijk. Deliveroo had vanochtend nog geen contact opgenomen met de bond.

Twitter bericht wordt geladen...

Wel zegt het bedrijf te 'betreuren dat een klein aantal campagnevoerders maaltijdbezorgers het werk ontzeggen dat ze willen en een service verstoren die duizenden klanten waarderen'. Volgens het bedrijf is er helemaal geen sprake van een schijnconstructie. Deliveroo biedt bezorgers naar eigen zeggen 'de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken'. Het bedrijf zegt ook zijn riders zekerheid te bieden door middel van een verzekering tegen schade, wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen. "Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden."

Ook politiek Den Haag zit met nieuwe arbeidsmarktspelers als Deliveroo in haar maag. De Tweede Kamer wijdde er eind vorig jaar al twee hoorzittingen aan. Met als voornaamste vraag: zijn bedrijven als Deliveroo werkgevers of simpelweg platforms die anderen werk verschaffen? Willem Bouwens, hoogleraar Sociaal Recht aan de Vrije Universiteit, was er in november in deze krant helder over: kan een platformwerker niet onderhandelen over zijn vergoeding, kan hij niet zelf bepalen wanneer en voor wie hij werkt, en is ook het weigeren van een opdracht niet mogelijk, dan is hij een verkapte medewerker. Dat is volgens Bouwens precies wat er bij de Deliveroo speelt. "Het is een ouderwetse koeriersdienst die in alles kenmerken van arbeid in afhankelijkheid vertoont", aldus Bouwens. 

Lees ook: Voor wie werkt de Werkspotter nou eigenlijk?
En: Maaltijdbezorgdienst Deliveroo wekt ergernis Tweede Kamer