Direct naar artikelinhoud

Meer windmolens nodig om milieudoel te halen

Meer windmolens nodig om milieudoel te halen
Beeld ANP

Er moeten snel nieuwe windmolens op land verschijnen, en bedrijven moeten grote volumes energie besparen. Dat is nodig om te zorgen dat Nederland de milieudoelen voor 2020 haalt, zoals afgesproken in het landelijke energieakkoord van 146 bedrijven, milieuclubs en overheden. De Sociaal Economische Raad (Ser), waakhond bij het energieakkoord, kondigt vandaag scherpe controle aan op de naleving.

Uit de laatste nationale energieverkenning bleek in oktober dat Nederland de doelstelling voor schone energie, 14 procent in 2020, niet haalt en zou blijven steken op 13 procent. Ook het CO2-reductiedoel van 25 procent in 2020 (ten opzichte van 1990) was niet binnen bereik. Het Planbureau voor de Leefomgeving maakte dat na een doorrekening bekend. En dat terwijl het landelijke energieakkoord uit 2013 ervoor moet zorgen dat Nederland netjes aan alle energie- en klimaatdoelen voldoet.

"Ingrijpende maatregelen" zijn volgens de Ser nodig om dit snel genoeg te regelen. De zogeheten Ser-borgingcommissie, onder leiding van Ed Nijpels, belooft dat het lukt door energiebesparing en plaatsing van windturbines af te dwingen. In 2020 is 100 Petajoule energiebesparing nodig, maar bedrijven doen niet genoeg. Ze gaan geen 100 maar 75 Petajoule besparen. Dat terwijl de wet Milieubeheer grote bedrijven verplicht om te investeren in alle energiezuinige systemen die ze binnen vijf jaar terugverdienen. Naleving en toezicht ontbreken al jaren, de wet is een dode letter. Nijpels wil dat veranderen door met een meldplicht. Bedrijven moeten zelf doorgeven wat ze aan energiebesparing doen. Controleurs kunnen dan beter handhaven, is het idee.

Nijpels wil een meldplicht. Bedrijven moeten zelf doorgeven wat ze aan energiebesparing doen.

Zoiets heeft de Ser ook voor ogen waar het gaat om windmolens op land. Het afgesproken doel is 6000 Megawatt turbines in 2020 (en gemiddelde turbine is 3 a 6 MW). Veel provincies en gemeenten liggen niet op schema. Plannen zijn er méér dan genoeg, alleen die blijven vaak op de tekentafel liggen. Er is weerstand, procedures zijn stroperig. Nijpels eist nu elk kwartaal informatie over de voortgang, zodat de Ser treuzelende bouwers kan aansporen. "Desnoods met ingrijpen van de minister."

Windparken op zee

Een belangrijke kanttekening: het doel voor 2023 (16 procent schone energie) haalt Nederland wél, aldus het Planbureau. Dit lukt doordat er snel ná 2020 nieuwe grote windparken op zee verschijnen. Dat neemt niet weg dat Europese eisen voor 2020 ook gehaald moeten worden. Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie zeggen vandaag dat ze hopen dat het lukt, mits 'alles meezit' en iedereen meewerkt. De milieuorganisaties doen zelf ook mee in het energieakkoord.

Ondertussen werkt minister Eric Wiebes (VVD) van economische zaken en klimaat aan een nieuw landelijk milieuakkoord. Dat moet gaan gelden van 2023 tot 2030. Wiebes wil daar een klimaatakkoord van maken. Hij wil nog meer sectoren laten meedoen. Behalve over energie en industrie moet het nieuwe akkoord ook gaan over natuur en landbouw. Uit de laatste Europese cijfers bleek dat Nederland in Europa nog altijd onderaan bungelt met duurzame energie. Alleen Luxemburg scoort slechter, aldus de Europese Commissie begin deze maand.

Lees ook: Nationale Energieverkenning: steek geld in windparken, niet in CO2-opslag