Direct naar artikelinhoud

Rechtszaak tegen The Weinstein Company

Harvey WeinsteinBeeld REUTERS

De val van Harvey Weinstein lijkt voorlopig niet ten einde. Na verschillende individuele rechtszaken van vrouwen spant nu ook de staat New York een zaak aan tegen de omstreden filmproducent en zijn bedrijf The Weinstein Company. 

Procureur-generaal Eric Schneiderman stelt dat het bedrijf medewerkers jarenlang onvoldoende beschermd heeft tegen seksueel misbruik.

Aan de rechtszaak gingen vier maanden onderzoek vooraf waarin de onderzoekers spraken met oud-medewerkers. Die beschuldigen de 65-jarige Weinstein onder meer van doodsbedreigingen en intimidatie. Een greep uit de getuigenissen: zijn chauffeurs in New York en Los Angeles zouden altijd condooms in de auto moeten hebben, binnen het bedrijf is volgens zijn assistenten een ‘bijbel’ in omloop met Weinsteins wensen en voorkeuren, en hij deed geregeld seksuele verzoekjes aan medewerkers in ruil voor promotie. 

Binnen het bedrijf is volgens zijn assistenten een ‘bijbel’ in omloop met Weinsteins wensen en voorkeuren

Een van de medewerkers verklaarde dat Weinstein in 2015 naakt voor haar verscheen in een hotelkamer en haar dwong hem te masseren. Ze diende een klacht in bij personeelszaken, maar daar werd nooit iets mee gedaan.

Volgens de aanklagers was er sinds de oprichting van The Weinstein Company in 2005 sprake van een ‘vijandige werkomgeving, een patroon van seksuele intimidatie en geroutineerd misbruik van bedrijfsmiddelen’. Schneiderman omschrijft de praktijken van Weinstein als ‘verdorven en uitbuitend wangedrag’. 

Samen met zijn broer en mede-oprichter Robert heeft hij volgens de aanklacht op een ‘schandalige’ manier de burgerrechten, mensenrechten en zakelijke rechten van New York (waar het hoofdkantoor is gevestigd) overtreden.

Faillissement

De rechtszaak in New York komt voort uit een reeks beschuldigingen van tientallen vrouwen. Weinstein werd oktober vorig jaar al op non-actief gezet nadat The New York Times een artikel publiceerde waarin medewerkers en actrices hem beschuldigden van seksuele intimidatie en handtastelijkheden. Sindsdien blijven de aantijgingen binnenstromen, van onder anderen bekende actrices als Gwyneth Paltrow en Uma Thurman. Procureur-generaal Schneiderman wil dat de opbrengst van de mogelijke verkoop van The Weinstein Company, dat inmiddels op het randje van een faillissement bungelt, wordt gebruikt om de slachtoffers te compenseren.

Zelf heeft Weinstein toegegeven dat hij mensen schade heeft berokkend, maar hij stelt ook dat hij nooit ongewenste seks met iemand heeft gehad. Zijn advocaat Ben Brafman liet in een verklaring weten dat het gedrag van de filmproducent niet ‘foutloos’ was, maar dat er nooit sprake is geweest van criminaliteit. 

“Aan het eind van het onderzoek zal blijken dat Weinstein meer vrouwen heeft gepromoveerd naar leidinggevende functies dan iedere andere prominent in de filmindustrie, en dat er nooit sprake was van discriminatie”, aldus Brafman. “Als het doel van dit onderzoek is om hervormingen binnen de filmindustrie te bevorderen, dan zal Weinstein het omarmen. Maar als het bedoeld is om hem als zondebok aan te wijzen, zal hij zich op krachtige wijze verdedigen.”