Direct naar artikelinhoud
Reportage

'Mijn zoon doet dat niet', hoor je in Overvecht over vuurwerkoverlast

Buurtvader Abdullah Chami (links) patrouilleert deze dagen door de straten van Overvecht om vuurwerkoverlast te voorkomen.Beeld Werry Crone

Utrecht wordt sinds de Kerstdagen geteisterd door autobranden, vermoedelijk het werk van hangjongeren. In Overvecht patrouilleren buurtvaders om erger te voorkomen.

Abdullah Chani werpt een spiedende blik in een steegje bij een flat. Oplettend maakt hij zijn ronde door de straten in de Utrechtse flatwijk Overvecht. Hij let erop dat alles wat kan branden, zoals containers met sloopmateriaal en vuilniszakken, voor oudejaarsavond van straat is gehaald. "Laten we hopen dat het rustig blijft."

Chani, een krasse zeventiger, is een van de zogenoemde buurtvaders, vrijwilligers die toezicht houden op rondhangende jongeren en die overlast melden bij de gemeente of de politie. In de straten waar hij zijn rondes maakt, hoefde de brandweer gelukkig nog niet uit te rukken, vertelt Chani. Een paar straten verderop was het al wel raak.

De hele week al wordt Utrecht geteisterd door autobranden. In totaal zijn in diverse wijken al bijna tien personenauto's, een bedrijfsbusje, een taxibus en een scooter in de fik gestoken. De politie denkt dat de branden het werk zijn van jeugd uit de betreffende wijken, vaak buurten die niet best aangeschreven staan zoals Kanaleneiland en Overvecht. De politie onderzoekt nog of er een verband is tussen de incidenten.

"Ik houd van mijn buurt, daarom doe ik dit"
Abdullah Chani, buurtbewoner

"Dit jaar is het eerder begonnen dan anders", merkt Tarik Chani op, Abdullahs 38-jarige zoon die een stukje meeloopt met zijn vader. "Met Oud en Nieuw zijn hier altijd al problemen geweest, vroeger ook", zegt hij. Zijn vader: "Maar jullie staken geen auto's in brand." Het zijn jochies van twaalf, dertien jaar die verantwoordelijk zijn voor de rotzooi, zegt Tarik Chani. "Wij werden vroeger gecorrigeerd, soms met een tik. Het lijkt wel of ouders de kinderen vrij spel geven." Het is een taboe bij veel ouders om te spreken over probleemjongeren, weet hij. "Mijn zoon doet dat niet, hoor je dan."

Mistroostig

Overvecht is een wijk die regelmatig slecht in het nieuws komt. Er is armoede, drugshandel, eenzaamheid en overlast van hangjongeren. En regelmatig schietpartijen. Het hele jaar door gaat er af en toe een auto in de fik, maar zeker rond oud en nieuw is het echt oppassen geblazen. "Vanavond krijgen we een cursus hoe we autobranden moeten blussen", zegt Chani. In totaal zijn ze met z'n vijftienen. Op Oudejaarsavond lopen ze twee aan twee door de straten.

"Als ik jongeren zie, ga ik altijd naar ze toe, een beetje praten. Je moet laten zien dat je ze in de gaten hebt."

Abdullah Chani, die op in de jaren zestig als jongeman vanuit Marokko naar Nederland kwam om te werken in een fabriek, woont al decennia in Overvecht. "Ik houd van mijn buurt, daarom doe ik dit", zegt hij. Veel flats staan leeg omdat de woningbouwvereniging uitgebreide renovatiewerkzaamheden uitvoert. Sommige vensters zijn dichtgetimmerd met een metalen hekwerk. Het oogt mistroostig, maar Chani ziet het van de positieve kant. "Straks ziet het er weer mooi uit."

Deze namiddag is er geen onraad. De buurtwacht maakt een praatje met een jonge vrouw en een buurman. Hangjongeren zijn er niet. Buurtvader Chani kent zijn pappenheimers. "Als ik jongeren zie, ga ik altijd naar ze toe, een beetje praten. Je moet laten zien dat je ze in de gaten hebt." Bang is hij nooit. "Welnee zeg, het is toch zeker mijn eigen buurt?"