Direct naar artikelinhoud

FNV dreigt met rechtsgang tegen gemeente vanwege uitbuiting bijstandsgerechtigden

FNV dreigt met rechtsgang tegen gemeente vanwege uitbuiting bijstandsgerechtigden
Beeld ANP

Vakbond FNV heeft vandaag aangifte gedaan tegen de gemeente Midden-Groningen. Wegens het stelen van banen en het onthouden van loon aan uitkeringsgerechtigden die bij PostNL werken.

In een demonstratieve optocht liepen vandaag enkele tientallen vakbondsleden en pakkettensorteerders naar het politiebureau in Hoogezand om aangifte te doen tegen de gemeente Midden-Groningen. Ze hekelen het reïntegratietraject waarbij bijstandsgerechtigden uit Hoogezand Sappemeer en Slochteren sinds 2013 met behoud van hun uitkering werken bij het sorteercentrum van PostNL in Kolham.

"Wat ons betreft kunnen we na de Moorlag-constructie nu spreken van de Verschuren-constructie."
FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg

Ze moeten daar pakketten sorteren. Daar krijgen ze de eerste drie maanden niets extra's voor. Daarna krijgen ze negen maanden loon, maar niet volgens de cao van PostNL. Dat bevalt FNV allerminst. “Het gaat hier om uitkeringsgerechtigden die werken in reguliere banen, maar daar niet naar betaald krijgen”, aldus vakbondsbestuurder Wilma Nieveen. “Wij vinden dat de gemeente dit een halt moet toeroepen. Er worden zo ook banen van de arbeidsmarkt onttrokken. En dat in een gemeente waar de banen al schaars zijn."

Schijnconstructie

Volgens FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg is er sprake van een schijnconstructie: “Het reïntegratiebedrijf van de gemeente, BWRI, noemt zichzelf onderaannemer. Op die manier zorgt ze ervoor dat PostNL de mensen geen cao-loon hoeft te betalen. Maar wat BWRI doet, is gewoon uitzenden. Dan is PostNL de inlener en moet de werknemers conform cao betalen. De Inspectie SZW heeft het onderzocht en stelt ons in het gelijk.”

Van Nuysenburg: “Met deze schijnconstructie heeft de gemeente de wet overtreden. Wethouder Verschuren blijft dit echter ontkennen. Wat ons betreft kunnen we na de Moorlag-constructie nu spreken van de Verschuren-constructie. Een schandalige constructie want pakketten sorteren is werk, en werk moet lonen. Verschuren is wat ons betreft de koppelbaas van het jaar.”

"Ik ben er niet blij mee maar ik vind het te verdedigen"
SP-wethouder Peter Verschuren

FNV eist dat de gemeente per direct het cao loon gaat betalen en stopt met het uitbuiten van deze mensen. De medewerkers willen met terugwerkende kracht betaald worden volgens de cao van PostNL. “Als ze daar geen gehoor aan geven, dan volgt zo spoedig mogelijk een sommatie en een stap naar de rechter”, zegt Van Nuysenburg. “De gemeente en PostNL besparen zo tonnen, maar geen bijstandgerechtigde komt aan een echte baan.”

Volgens wethouder Peter Verschuren (SP) heeft de helft van de deelnemers na een jaar werk gevonden, meestal elders, waardoor hij het een succesvol traject vindt. Verschuren: “Het reïntegratietraject is voor mensen die minstens een jaar werkloos zijn en die daardoor weinig kans hebben op de arbeidsmarkt. Ons doel is om mensen vooruit te helpen.” De FNV benadrukt dat er bij een reïntegratietraject maatwerk moet zijn. Een persoonlijk plan van aanpak en individuele evaluaties. Nieveen: “Dat ontbreekt bij PostNL in Hoogezand.”

"De regering heeft driekwart van ons budget afgepakt"

De lokale SP-afdeling vroeg eerder zelf aan de wethouder of de FNV nou echt geen punt heeft. Het antwoord van Verschuren: “Jawel, ik snap de vakbond wel, maar de Participatiewet regelt zo’n werkervaringsperiode met behoud van uitkering en de regering heeft de afgelopen jaren driekwart van ons budget om mensen aan werk te helpen afgepakt.”

Hij vervolgt: “Het traject bij PostNL is door de begeleiding en de extra inzet van mensen al een duur traject. Tegen die achtergrond en vanwege de kansen die het biedt aan mensen die langdurig werkloos zijn, vind ik het aanvaardbaar dat we van hen ook inzet vragen. Ik ben daar niet blij mee, maar ik vind het te verdedigen.”

De SP vroeg zelf eerder al aan de wethouder of de FNV nou echt geen punt heeft. Het antwoord van Verschuren: “Jawel, ik snap dat de vakbond niet wil dat mensen ergens werken voor hun uitkering. Maar de Participatiewet regelt zo'n werkervaringsperiode met behoud van uitkering en de regering heeft de afgelopen jaren driekwart van ons budget om mensen aan werk te helpen afgepakt.”

Hij vervolgt: “Het traject bij PostNL is door de begeleiding en de extra inzet van mensen al een duur traject. Tegen die achtergrond en vanwege de kansen die het biedt aan mensen die langdurig werkloos zijn, vind ik het aanvaardbaar dat we van hen ook inzet vragen. Ik ben daar niet blij mee, maar ik vind het te verdedigen.”

Lees ook: al decennia probeert de overheid tevergeefs mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen