Direct naar artikelinhoud

Brexit kost Nederland 2 procent van de economie

De schok van Brexit was ook te voelen op de Japanse beurs die fors verloor.

De economie! Dat was het middelpunt waarom bijna alle argumenten voor of tegen een langer verblijf in de EU draaiden. Wat zijn de economische gevolgen nu de Britten echt 'See EU Later' zeggen?

Nederland is een handelsland, en zal dus relatief veel merken van een Brexit. Een Britse uittreding gaat gepaard met een heronderhandeling over alle handelsovereenkomsten met de EU. Dat proces zal waarschijnlijk jaren duren. Al die tijd hebben Europese bedrijven last van een verslechterd handelsklimaat met het Verenigd Koninkrijk.

Voor Nederland is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland verdient vooral veel aan de export van goederen die hier gemaakt zijn.

10 miljard
Volgens het Centraal Planbureau moet Nederland rekenen op een kostenpost van zo'n 10 miljard euro tot 2030. Mogelijk valt dat bedrag hoger uit, doordat wegvallende handel leidt tot minder innovatie en minder productiviteitsstijging. De kosten voor Nederland komen neer op een verlies van 1,2 tot 2,0 procent van het bbp. Dat is flink meer dan de gemiddelde 0,8 tot 1,5 procent die andere Europese landen verwachten.

Engeland is belangrijk voor de Nederlandse transportsector. Het CBS becijferde vorig jaar dat er dagelijks 500 vrachtwagens naartoe rijden. Alleen naar Duitsland, België en Frankrijk rijden er meer.

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vreest de gevolgen van een Brexit: de handel met Engeland krijgt er een klap door en als de handel wordt geraakt, wordt de transportsector dat ook. Al zijn er, zegt Reijers, ook bedrijven die geloven dat een Brexit voordelen kan bieden.

De bouwsector verwacht voorlopig geen grote veranderingen. Woordvoerder Arno Pronk van bouwbedrijf Bam, dat een grote Britse poot heeft, zegt dat het effect niet te becijferen is. "Net zo min als te becijferen is hoe voor- en nadelen inwerken op de Britse bouw."

Wisselkoers
Het pond zal vandaag in waarde dalen. Maar hoeveel? Kort na bekendmaking van de uitslag ging er al snel 10 procent vanaf. Volgens George Soros, die in 1992 een fortuin verdiende door tegen het pond te speculeren, zullen de gevolgen groot zijn. Hij voorspelt een 'zwarte vrijdag'. Het pond zal volgens hem meer dan 15 procent verliezen.

Voor Nederland is ook relevant wat de koers van de euro doet na het referendum. Die kan ook in waarde dalen, wat vanmorgen direct gebeurde, al bleef de schade met ruim 1 procent verlies beperkt. De vrees is dat andere EU-landen het voorbeeld van de Britten volgen en eigen referenda gaan organiseren. Of op zijn minst dat andere landen privileges gaan eisen naast de bestaande Europese regels. Dat vooruitzicht zet druk op de eenheid in de Unie, en zal zich vertalen in een dalende eurokoers.

Voor Nederland is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming.