Direct naar artikelinhoud

Britse premier Cameron treedt af na referendum

Premier Cameron reageerde vanochtend op de uitslag van het referendum.

De Britse premier David Cameron treedt af als gevolg van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. "Deze keuze vraagt om een nieuwe leider."

"We moeten trots zijn dat we het volk het vertrouwen gaven een keus te maken", zei Cameron. "Dat was niet mijn keuze. Ik heb deze campagne gevochten op de enige manier die ik ken: ik zei wat ik voelde, heb niks achtergehouden. Ik vond dat het Verenigd Koninkrijk beter af is in Europa. Maar nu het Britse volk gesproken heeft, is het tijd dat er vers leiderschap komt."

Cameron wil het schip eerst rechttrekken, zei hij tijdens een persconferentie op Downing Street. In oktober wil hij dan plaatsmaken. Hij gaat de komende tijd nog wel naar Europese besprekingen. "Ik zal er alles aan doen om het Verenigd Koninkrijk klaar te maken voor de moeilijke onderhandelingen."

Verkiezingsbelofte
Voor Cameron is de uitslag van het referendum een hard gelag. Hij was groot voorstander van een Verenigd Koninkrijk in Europa. Toch zal hij de geschiedenis ingaan als de premier die het mogelijk maakte dat het Verenigd Koninkrijk zich losmaakte uit de EU.

De pers wacht op Cameron, op Downing Street.

De belofte van zo'n referendum was een belangrijk onderdeel van zijn verkiezingscampagne van 2015. Waarschijnlijk hoopte Cameron dat het referendum voor eens en altijd een einde zou maken aan de eurosceptische onderstroom in zijn Conservatieve partij.

In 2005 trad Cameron aan als leider van de Conservatieven. Hij was toen de vijfde leider in acht jaar, en Labour zat sinds 1992 stevig in het zadel. In 2010 won hij de verkiezingen, maar niet met een absolute meerderheid. Het leidde tot een unicum in de Britse parlementaire geschiedenis: een coalitieregering met de Liberal Democrats.

In 2015 wist Cameron voor het eerst sinds bijna een kwart eeuw weer een meerderheid te behalen voor de Conservatieven. Maar achteraf kun je zeggen dat juist die overwinning, inclusief de belofte van een referendum, de partijleider fataal is geworden.

Camerons voormalige coalitiepartner, de Liberal Democrats, was sterk voorstander van een Brits EU-lidmaatschap. Partijleider Tim Farron reageerde in scherpe bewoordingen op het vertrek van Cameron. "David Cameron is het meest recente voorbeeld van een Conservatieve voorman die het slachtoffer wordt van de gevaarlijke obsessie van zijn partij met Europa. Het politieke gemanoeuvreer van de Conservatieven heeft ons land tot aan het randje gebracht, en vandaag zijn we eraf gevallen."

Analisten speculeren inmiddels over de opvolger van Cameron. De voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson (die voor een Brexit pleitte), is favoriet bij de bookmakers.

Ook kritiek op Labourleider Corbyn
Niet alleen David Cameron krijgt kritiek na het Brexit-referendum. Veel leden van de Labourpartij zijn ontevreden dat hun leider, Jeremy Corbyn, zich niet overtuigd genoeg heeft uitgesproken voor een Remain-stem. Partijbaron Peter Mandelson zei op Sky News: "Het probleem voor Labour-stemmers bij dit referendum is dat de meesten van hen over het algemeen geen idee hadden wat de positie van Labour was."

Twee Labour-leden hebben inmiddels een motie van wantrouwen ingeleverd bij afdelingsvoorzitter John Cryer. Hij moet bepalen of er dinsdag over die motie wordt gedebatteerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook

Geselecteerd door de redactie