Direct naar artikelinhoud
Reportage

Met 7500 medechristenen in de Jaarbeurs bidden voor vervolgde geloofsgenoten

Open Doors vond zaterdag plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.Beeld Werry Crone

Open Doors, de christelijke organisatie die opkomt voor meer dan 200 miljoen vervolgde christenen, wil dat alle Nederlandse kerken een ambassadeur krijgen voor geloofsgenoten in verdrukking. Die wens uitte directeur Maarten Dees zaterdag tijdens de jaarlijkse themadag in een bomvolle Jaarbeurshal in Utrecht. 

Drees gaf er het startsein voor de bid-campagne voor India. Dat land staat op de elfde plaats van landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Noord-Korea voert die lijst al jaren aan, nu gevolgd door Afghanistan, Somalië, Soedan en Pakistan.

Morgen, zegt broeder Samuel, morgen gaat hij het vertellen aan zijn bedreigde land- en geloofsgenoten in India. Dat hier, in de Jaarbeurshal in Utrecht, 7500 christenen voor hen hebben gebeden. “Jullie zijn één in hun lijden, dat jullie bidden is een enorme bemoediging voor de kerken in India”, zegt de Indiër in een volle maar stille zaal waar Open Doors zaterdag haar jaarlijkse dag hield.

Wij hebben vrijheid van godsdienst. We proberen van het geloof te getuigen, maar daar moeten ze dat met hun leven bekopen. Bij deze bijeenkomst sta je naast die lijdende mensen
Miranda Knol

Het verhaal van de man uit India hakt er bij Miranda Knol uit Urk behoorlijk in. Hij vertelt over een domineesechtpaar met een dochtertje van vier. Het jonge meisje werd op school verkracht. “En toen ze verhaal wilden halen bij de school, werd er tegen hen gezegd: ‘dit is wat er gebeurt als je hier zendingswerk doet”, zegt de Indiase gast met een dunne stem.

Vier

“Dit raakt me heel diep”, zegt Miranda Knol, 36 en moeder van vijf kinderen. De jongste van twee is thuis, de oudste van elf heeft net een jeugdboek over vervolging gekocht, haar zoon van zeven vertrekt als een speer naar een ruimte waar hij kan bidden. Naast haar zit oma, met Miranda’s dochter op schoot. En dat meisje is ook vier. “Zij gaat naar het kinderprogramma. Je kunt je toch niet voorstellen dat daar zoiets ergs gebeurt”, zegt haar moeder.

Miranda Knol is vaker bij de jaarlijkse dag van Open Doors. Dat doet ze om, zoals ze het zelf omschrijft, ‘uit haar comfortzone gehaald te worden’: “Wij hebben vrijheid van godsdienst. We proberen van het geloof te getuigen, maar daar moeten ze dat met hun leven bekopen. Bij deze bijeenkomst sta je naast die lijdende mensen.” En, zegt haar moeder, bij zo’n dag van Open Doors is iedereen christen, kerkmuren vallen weg. Ook dat vinden ze prettig.

Vier
Beeld Werry Crone

De familie uit Urk is christelijk gereformeerd en dat is geen toeval. Open Doors is van origine een evangelische club die praktische hulp biedt, Bijbels verstrekt en het geloof verspreidt. De beweging werkt in Nederland en Vlaanderen en is verbreed, ongeveer de helft van de aanhang is nu kerkelijk. Leden zitten meer aan de behoudender kant van het spectrum, waar ook de christelijk gereformeerde kerk toe wordt gerekend.

Kracht van het gebed

Ze delen een sterk geloof in de kracht van het gebed. Als één man staan ze in de Jaarbeurshal dan ook op om, hand in hand, te bidden voor hun geloofsgenoten in India, het land dat wordt gedomineerd door nationalistische hindoe’s. Zij zijn, zo zegt broeder Samuel, uit zijn op een hindoeïstische staat waarin voor christenen geen ruimte is. “Zolang premier Modi christenen wil stoppen, zolang gaan wij door met bidden”, zegt Open Doors –medewerker Ron van der Spoel.

Open Doors gebruikt Samuels achternaam niet in het openbaar. De organisatie moet volgens woordvoerder Klaas Muurling constant het evenwicht zoeken tussen veiligheid en nabijheid. Dus geen achternamen, geen foto’s van de sprekers, geen geluidsopnamen. Maar ze zijn wél in levende lijve aanwezig en herkenbaar. “We willen wel graag dat mensen hun verhaal direct horen, ook al kleven er risico’s aan”, zegt Muurling, die bij eerdere bijeenkomsten al heeft gemerkt dat dit publiek geen enkel probleem heeft met een verbod op het mobieltje tijdens de verhalen van buitenlandse sprekers.

Kracht van het gebed
Beeld Werry Crone

In het gezamenlijke gebed wordt de gelovigen gevraagd niet te zwijgen over christenvervolging, ‘niet in de klas, niet op straat, niet in de sportzaal.’ En zeker niet in de kerk. Meer dan 200 kerken hebben al een ambassadeur voor vervolgde christenen en wat Open Doors-directeur Maarten Dees betreft krijgen alle kerken zo’n man of vrouw die de dominee attendeert op mensen voor wie Open Doors vraagt te bidden, die gebedskalenders onder de aandacht brengt of een Nacht van het gebed op touw zet.

“Ja, hier moeten we wel wat mee”, zegt Rinanne Averesch uit Apeldoorn, die met man, dochter van 8 en vriendin naar het evenement is gekomen. Bij dit 43-jarige lid van een gereformeerde bondskerk van de Protestantse Kerk in Nederland sluimerde al langer het idee om ambassadeur te worden, en vandaag krijgt ze vermoedelijk het zetje dat ze nog nodig had.

Vrouwen

Zelf zit ze in een gebedsgroep van vrouwen die voor voor vrouwen bidden; vrouwen worden, weet Open Doors, nog sterker bedreigd dan mannen, vanwege hun zwakkere positie in veel landen. In Apeldoorn zijn ze met een vrouw of vijf, zes, en ze komen eens in de maand bij elkaar. “De groep hoeft niet groot te zijn, als er maar regelmaat in zit”, zegt Averesch.

Ze is ervan overtuigd dat bidden effect heeft: “Absoluut. Ik hoor vandaag terug dat het helpt, als broeder Samuel zegt dat hij bemoedigd wordt door ons gebed. En ik merk het zelf ook, als ik bid ervaar ik de rust en vrede van God. Als Hij dat bij ons doet, doet Hij dat zeker bij de mensen die vervolgd worden voor wie wij bidden.”

Lees ook:

Christenvervolging blijft toenemen, al zijn er lichtpuntjes

De pressie en vervolging waaronder miljoenen christenen leven, neemt niet af. In tegendeel: op meerdere plekken in Azië wordt het klimaat steeds grimmiger. Ook in het Midden-Oosten is rust en vrede nog lang niet teruggekeerd.

Christenen in Zuidoost-Azië raken verder in de knel

De vijandigheid tegenover christenen neemt toe in landen als India, Sri Lanka en Laos, ziet stichting Open Doors.