Direct naar artikelinhoud

EU neemt unieke maatregel tegen Venezuela, maar laat Maduro vooralsnog met rust

President Maduro tijdens een ministersvergadering in Venezuela.Beeld EPA

De Europese ministers van buitenlandse zaken zullen maandag sancties instellen tegen zeven prominente Venezolanen uit het regerings- en justitieapparaat, onder wie de tweede man na president Maduro en de minister van binnenlandse zaken. 

Het is de eerste keer dat de EU dergelijke persoonsgerichte maatregelen neemt tegen een Zuid-Amerikaans land. Met de sancties voert de EU de druk op de Venezolaanse regering op. Die wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen, onderdrukking van de oppositie en het doen instorten van de economie. In november werd in Brussel al een wapenembargo tegen Venezuela van kracht.

Bevriezen tegoeden

De 28 lidstaten bereikten donderdag al op diplomatiek niveau een akkoord over zeven te bestraffen Venezolanen. Hun namen worden op z'n vroegst maandag officieel bekend, maar het Franse persbureau AFP meldt ze al te weten. Het zou onder anderen gaan om Diosdado Cabello, een van de leidende figuren van de regerende socialistische partij en voormalig vertrouweling van wijlen president Hugo Chávez. Ze mogen de EU niet in. Eventuele banktegoeden in de EU worden bevroren.

Andere namen die circuleren zijn die van minister Néstor Reverol van binnenlandse zaken, president Maikel Moreno van het Hooggerechtshof, chef Gustavo González López van de binnenlandse veiligheidsdienst en Antonio Jose Benavides Torres, oud-commandant van de nationale garde en tegenwoordig chef van het hoofdstadsdistrict Caracas. Vooral Moreno wordt gezien als uitvoerder van Maduro's wensen.

Vorig jaar vonden naar schatting 125 mensen de dood tijdens de ongeregeldheden in Venezuela

Dialoog

De EU laat Maduro zelf vooralsnog met rust, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Canada. Die hebben vorig jaar wel sancties ingesteld tegen de president: zo mogen Amerikaanse bedrijven en burgers geen zaken met hem doen. De EU kiest er echter voor nog een mogelijkheid open te houden tot dialoog met Maduro.

Vorig jaar vonden naar schatting 125 mensen de dood tijdens vier maanden van ongeregeldheden. Die ontstonden toen Maduro besloot tot oprichting van een zogeheten Grondwetgevende Vergadering, waarbij het parlement – waar de oppositie in de meerderheid is – buiten werking werd gesteld. Bovendien garandeerde een nieuwe grondwet dat Maduro langer aan de macht kon blijven, iets wat met de vorig jaar nog geldende regels niet mogelijk was.