Direct naar artikelinhoud

Het Vaticaan gaat onderzoek doen naar de van misbruik beschuldigde Theodore McCarrick

Paus Franciscus poseert zaterdag voor selfies in de wandelgangen van de bisschoppensynode in Vaticaanstad.Beeld AP

Het Vaticaan gaat zelf grondiger onderzoek doen naar Theodore McCarrick, de 88-jarige Amerikaanse ex-kardinaal die in juli ontslag nam wegens beschuldiging van misbruik. 

In de zaterdag uitgegeven verklaring zegt de paus McCarricks ontslag destijds te hebben geaccepteerd wegens ‘zware beschuldigingen’. Nu wil hij ‘de relevante feiten boven tafel te krijgen om ze in hun historische context te plaatsen en hen objectief te evalueren’.

Het Vaticaan moet wel, want na McCarricks ontslag is de onrust over misbruik en het toedekken daarvan in de katholieke kerk zeker niet gaan liggen. Volgens aartsbisschop Carlo Maria Viganò zou paus Franciscus namelijk vijf jaar geleden al hebben geweten dat McCarrick jonge mannen misbruikte. Hij zou daar niets mee gedaan hebben. Ook de vorige paus, Benedictus, zou zijn mond gehouden hebben.

Dit doet het gezag van de kerk geen goed. Amerikanen willen weten wie McCarrick in het zadel heeft geholpen en gehouden. Sinds het misbruikschandaal is de populariteit van paus Franciscus in de VS scherp gedaald, volgens onderzoek van Pew Research Center, uitgevoerd in september, heeft nu nog maar dertig procent van de rooms-katholieke Amerikanen vertrouwen in hem, drie jaar geleden was dat ongeveer zestig procent.

Doodstraf

Het Vaticaan moet dus wel meebewegen. In de verklaring staat nu dat “sommige keuzes niet meer in overeenstemming zijn met de hedendaagse benadering aan zulke problemen.” Ook is het volgens het Vaticaan onacceptabel dat bisschoppen wegens misbruik en het verhullen daarvan ander behandeld zouden worden dan gewone stervelingen.

Inmiddels heeft de Canadese kardinaal Marc Ouellet, belast met de supervisie over de bisschoppen, vandaag  in een priemende brief van drie kantjes scherpe kritiek geuit op Carlo Maria Viganò. Diens beschuldiging dat Franciscus van McCarricks wangedrag zou weten, noemt hij 'betreurenswaardig en onbegrijpelijk'. Volgens Ouellet zou paus Franciscus de ernst van de McCarrickzaak niet hebben kunnen begrijpen, gezien de enorme hoeveelheid informatie de paus onder ogen krijgt. Volgens Ouellet komt de kritiek van Viganò voort uit een politiek spel, een poging hem te beschadigen. Zo zou Viganò het zeer oneens zijn geweest met het standpunt van de paus dat het in alle gevallen verkeerd is de doodstraf op te leggen. 

Lees ook:

Bisschoppensynode moet het hebben van de wandelgangen

Bisschoppen praten in Rome over kerk en jongeren. Maar in de wandelgangen zal misbruik het belangrijkste thema zijn.

Paus neemt eindelijk regie in misbruikschandaal

Paus Franciscus belegt een vierdaagse top waar hoge bisschoppen bij aanwezig dienen te zijn. Franciscus wil bespreken hoe minderjarigen beschermd kunnen worden tegen misbruik door geestelijken.