Direct naar artikelinhoud

Europarlement wil eind aan plastic wegwerpspul

Het besluit van het Europees Parlement moet op den duur de plastic soep helpen terugdringen.Beeld thinkstock

Plastic spullen die na één keer gebruiken bij het vuil gaan, moeten per 2021 verboden worden, zo heeft het Europees Parlement woensdag besloten. Wegwerpartikelen, zoals rietjes, wattenstaafjes en roersticks, zijn verspillend en vervuilend, stelt het parlement. 

Al die verspillende plastics dragen bij aan zwerfvuil op straat en aan de plastic soep in de oceaan. 571 leden van het Europees Parlement stemden voor het voorstel, tegenover 53 nee-stemmers.

Hiermee komt de formele ban op plastic wegwerpartikelen, waartoe ook bordjes, bestek, snoepwikkels en ballonstokjes horen, in zicht. De Europese Commissie pleitte al voor het verbod op de single-use plastics. Het is nu aan de Europese ministers om het komende maanden eens te worden over de exacte aanpak per productsoort, samen met Europarlement en de commissie. Dat zal gebeuren ‘met haast chirurgische precisie’, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). Hij hoopt dat EU-leiders er snel samen werk van maken.

Het verbod zal er niet voor zorgen dat alle (micro)plastics straks uit het milieu verdwijnen, beseft Rob Buurman van Recycling Netwerk, een koepel van milieuorganisaties. “Maar het wordt een stuk minder. Dit is echt een radicale koerswijziging. Nog maar een half jaar geleden stelde de Europese Commissie voor om strenge regels in te voeren voor wegwerpplastic. Het gaat heel snel.”

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA): “Het plastic wordt vaak enkele seconden gebruikt, maar het duurt vele eeuwen tot het is afgebroken”. Het Europarlement vraagt bredere restricties voor fabrikanten van plastic artikelen. Er moeten minder plastic voedselverpakkingen en wegwerpbekers op de markt komen, luidt de oproep. Plastic produceren vergt een veel vuile aardolie als grondstof, terwijl er natuurlijke alternatieven zijn.

Daarnaast moeten fabrikanten van plastic wegwerpartikelen ook gaan meebetalen aan de opruimkosten van plastic zwerfafval, jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Het Europese bedrijfsleven zegt bij te willen dragen aan een oplossing. Wel spreken de fabrikanten van een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’. Milieuorganisatie Greenpeace hoopt op een strenge aanpak, omdat de industrie tot dusver niets zou ondernemen tegen plastic afvalstromen.

Het Parlement wil ook dat er regels komen tegen plastic visnetten, die als ‘spooknetten’ de zee vervuilen en dieren verwonden. Introduceer statiegeld, zodat vissers hun netten nooit meer dumpen, oppert Brussel. Verder wil het parlement dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeld. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt. Het is de verwachting dat EU-landen de wensen van het Europarlement op hoofdlijn snel omarmen, mogelijk volgende week al. 

Lees ook:

Verbod op wattenstaafjes en rietjes moet plastic soep doen slinken

Ze zullen nog wel even in de schappen blijven liggen: wattenstaafjes, rietjes, ballonstokjes, plastic borden en roerstaafjes. Maar als het aan de Europese Commissie ligt wordt de verkoop van wegwerpplastic strikt aan banden gelegd, en worden deze producten zelfs verboden.