Direct naar artikelinhoud

Totaalverbod zwartste scenario voor pulsvisser

Totaalverbod zwartste scenario voor pulsvisser
Beeld Hollandse Hoogte

Met een beperking was rekening gehouden. Het algehele verbod komt als een mokerslag voor de sector.

Ze hadden rekening gehouden met allerlei uitkomsten. In het allerslechtste scenario dat klaarlag zou het pulsvissen worden beperkt tot maximaal 5 procent van de vloot, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

Maar de uitkomst van de stemming gisteren in het Europees Parlement viel nog slechter uit. Een meerderheid stemde voor een totaalverbod op de techniek waarbij de vissen door kleine elektrische schokjes van de bodem worden gedreven in plaats van met de traditionele netten en kettingen.

"Het is niet zwart, maar gitzwart", aldus Van Tuinen telefonisch vanuit Straatsburg, waar hij bij de stemming aanwezig was als vertegenwoordiger van de Nederlandse vissers. Want zelf waren die gisteren, zoals op de meeste dagen, gewoon op zee, zegt Van Tuinen.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Totaalverbod zwartste scenario voor pulsvisser
Beeld Sander Soewargana

Hebt u de situatie onderschat?

"Ik denk het niet. We zeiden het net nog tegen elkaar: de twee Nederlandse vissersorganisaties, de Vissersbond en VisNed, hebben perfect samengewerkt. We zijn samen opgetrokken, hebben samen de lobbygesprekken gevoerd.

"Dat deden we op basis van feiten en wetenschappelijke informatie. En niet op basis van emotie, zoals de campagne die vanuit Frankrijk werd gevoerd voor een verbod.

"Terugkijkend ben ik blij dat wij niet op dezelfde manier campagne hebben gevoerd. Maar ik ben wel verbaasd dat de leugens als 'de Nederlanders vissen de zee leeg' en 'pulsvissers elektrocuteren de vissen' het hebben gewonnen van de feiten."

Wat betekent het verbod voor de Nederlandse pulsvissers?

"Op korte termijn nog niets. Ze kunnen gewoon doorgaan met vissen zolang het overleg tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement nog niet is afgerond. In het najaar valt daar naar verwachting een besluit. Er is in onze ogen nog één kans dat dit wordt teruggedraaid. Als de Europese Commissie het voorstel terugtrekt. Zo niet, dan zal einde van dit jaar of begin 2019 het totaalverbod van kracht zijn."

Durk van Tuinen van de Nederlandse VissersbondBeeld xx

Is het voor de pulsvissers dan een kwestie van de vloot weer ombouwen zodat er weer gewerkt kan worden met netten en kettingen?

"Ja, dat is mogelijk. Alleen zo makkelijk is dat niet. Het boomkorvissen vraagt om meer vermogen van een schip. Dat betekent dat er waarschijnlijk groot onderhoud nodig is aan de vloot."

Dat vraagt om nieuwe investeringen. En dat terwijl de pulsvissers ook al een half miljoen hebben moeten investeren om hun vloot aan te passen voor het pulsvissen.

"Ik verwacht dat de meeste vissers, vaak familiebedrijven, die nieuwe investering wel kunnen dragen. Maar dat betekent wel ondernemen op de nullijn. De brandstofprijs hoeft maar omhoog te schieten en er wordt verlies gedraaid. Het boomkorvissen verbruikt een stuk meer brandstof doordat een schip de netten moet voortslepen."

En de consument, gaat die iets van een totaalverbod merken?

"Dat is nu nog wat te ver vooruit kijken. Wij houden ons nu eerst bezig met de gevolgen voor de vissers."

Lees ons commentaar: 'Dit visserijbesluit van Brussel is onrechtvaardig'

Lees ook: 'Hoe Nederlandse vissers de slag om het pulsvissen verloren'