Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse CIA-mol in China ontmaskerd

Amerikaanse CIA-mol in China ontmaskerd
Beeld AP

Met de aanhouding van een voormalige CIA-agent denkt de Amerikaanse justitie een grote contra-spionagezaak opgelost te hebben. Daarbij werden ongeveer twintig Amerikaanse informanten in China opgepakt of gedood, wat nog altijd geldt als een van de grootste mislukkingen van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Jerry Chun Shing Lee (53), een Amerikaanse ex-militair en CIA-agent, werd maandag gearresteerd op vliegveld JFK bij New York. Hij wordt beschuldigd van het in bezit hebben van geheime informatie. Het gaat volgens de Amerikaanse justitie om twee opschrijfboekjes met namen en telefoonnummers van CIA-agenten.

Lee werkte van 1994 tot 2007 voor de geheime dienst. Hij was specialist in het opzetten van operaties en het werven, aansturen en betalen van lokale agenten. Dat gaf hem ook toegang tot de meest geheime informatie.

De voormalige CIA-man kan maximaal tien jaar celstraf krijgen

Volgens voormalige collega’s, anoniem geciteerd door The New York Times verliet hij de CIA omdat hij ontevreden was over het vastlopen van zijn carrière. Hij vestigde zich vervolgens in Hongkong en van daaruit zou hij – zo is de suggestie – Peking hebben geholpen met het oprollen van de Amerikaanse operatie in China. Feit is dat die operatie in de periode 2010-2012 bijna compleet werd ontmanteld door de Chinezen.

Mol

De Amerikaanse federale recherche FBI stelde een onderzoek in met als hoofdvraag: wie is de mol? Lee werd naar de VS gelokt met het aanbod van een nieuwe baan en hij vestigde zich in Virgina. Hij werd verhoord, tot vijf maal toe, maar zonder direct resultaat. Bij een huiszoeking door de FBI zijn in een hotelkamer wel de opschrijfboekjes aangetroffen die hem nu fataal lijken te worden.

De voormalige CIA-man kan maximaal tien jaar celstraf krijgen. Hij is niet aangeklaagd wegens spionage – volgens sommige berichten in de Amerikaanse media omdat CIA en FBI vrezen dat zij in dat geval geheime informatie voor de rechter moeten brengen. Op spionage kan de doodstraf staan.  

Lees meer over de zoektocht naar de Amerikaanse mol in China: Wie was de mol in China?