Direct naar artikelinhoud
Commentaar

De strijd tegen roken slaat door

Een verpleegster rookt in een afgesloten rookcabine.Beeld Hollandse Hoogte / Ko Hage Fotog

Roken in het ziekenhuis is al jaren niet meer toegestaan. Daar is veel voor te zeggen, want roken ondermijnt de gezondheid en kan op termijn zelfs dodelijk zijn. 

Wie vandaag stopt met het vullen van de asbak, verleent zichzelf een enorme dienst, zelfs als je jarenlang de ene met de andere hebt aangestoken. Het is daarom logisch dat instellingen die dag in dag uit in touw zijn voor onze gezondheid, paal en perk stellen aan het roken.

In de praktijk leidde dat tot de overbekende taferelen: rokers - al dan niet in ziekenhuiskleding - die hun verslaving in de buitenlucht, het liefst pal naast de ziekenhuisentree, onderhouden. Of rokers die paffen in daartoe speciaal opgestelde rookcabines.

De strijd van ziekenhuizen tegen rokers wordt nu langzaam opgevoerd. Anderhalf jaar geleden besloot het ziekenhuis in Hardenberg, Röpcke-Zweers, rokers volledig te weren van het ziekenhuisterrein. Ze kregen wel ondersteunende gesprekken met longverpleegkundigen aangeboden. Onlangs besloot ook het Medisch Centrum Leeuwarden de rookhokjes te ontmantelen. Wie echt niet zonder kan, krijgt in Leeuwarden een nicotinepleister of nicotinekauwgom. Andere ziekenhuizen overwegen soortgelijke maatregelen.

De aanpak heeft iets ongemakkelijks. Zo wordt stoppen met roken wel erg door de strot geduwd

Er pleit veel voor deze verscherpte aanpak. Elke gezondheidswinst is welkom. En wellicht is het ook zo dat de ziekenhuisomgeving, of de gesprekken die er plaatsvinden, mensen extra motiveren om tabak af te zweren.

Verslaving

Maar de aanpak heeft ook iets ongemakkelijks. Zo wordt stoppen met roken wel erg door de strot geduwd. Of de verstokte roker op termijn ook écht iets opschiet met nicotinepleisters of een goed gesprek is dan nog maar de vraag. Roken is uiteindelijk een verslaving en beginnen met roken is vaak minder een bewuste keuze dan gedacht. Dat geldt overigens ook voor andere slechte leefstijlpatronen, zoals te veel en te vet eten. Geen ziekenhuis haalt het in zijn hoofd mensen met obesitas uit het ziekenhuisrestaurant te verwijderen, maar voor rokers bestaat aanzienlijk minder coulance.

Die houding is begrijpelijk, want roken schaadt ook de omgeving. De noodzaak tot bescherming van meerokers was daarom jarenlang het uitgangspunt van het anti-rookbeleid. Maar wat de ziekenhuizen nu voorstaan, is in de praktijk vooral een extra barrière voor rokers die een beroep willen doen op de gezondheidszorg. Terwijl het ziekenhuis er voor iedereen moet zijn.

Als ziekenhuizen vooral af willen zijn van rokers bij hun voordeur omdat dat een slecht visitekaartje is, is dat begrijpelijk. Net zoals het terecht is dat ze gehoor geven aan niet-rokers die klagen over rokers bij de deur. Maar daar is al lang een simpele oplossing voor: de rookcabine, op een plek waar niemand er last van heeft.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren.