Direct naar artikelinhoud
75 jaar Trouw

Trouw bestaat 75 jaar, en dat vieren we

Trouw 75 jaar online afbeeldingBeeld Trouw

Trouw viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Het enige bewijs van de oprichtingsvergadering is een korte vermelding in de zakagenda van een van de oprichters, Gezina van der Molen, op de datum 30 januari 1943 met de tekst: 'thuis 2 u'. 

Thuis was haar huis aan de Klapheklaan 14 in Aerdenhout, waar nu een plaquette hangt die verwijst naar de voor deze krant zo memorabele dag. Die eerste editie heette overigens nog Oranje-bode, de aanleiding was de geboorte van prinses Margriet. De naam Trouw werd enkele weken later gemunt.

De agenda van Gezina van der Molen.

Speciale bijlage

Komende maand staat Trouw uitgebreid stil bij dit 75-jarig bestaan. Politicoloog Peter Bootsma schreef speciaal voor dit jubileum het boek 'Trouw - 75 jaar tegen de stroom in', dat zaterdag 17 februari wordt aangeboden aan prinses Margriet tijdens de speciale lezersdag in de Amstel-drukkerij van Trouw. Die dag verschijnt ook een speciale bijlage bij de krant, waarin '75 jaar Trouw' in woord en beeld onder de loep wordt genomen door iedereen die bij Trouw betrokken is of was: van oud-(hoofd)redacteuren en de nieuwe generatie verslaggevers tot lezers, bezorgers en drukkers. Gedurende het jaar worden er bovendien lezingen en discussies georganiseerd, verspreid door land, over thema's die Trouw aan het hart gaan.

De eerste editie heette Oranje-bode, de aanleiding was de geboorte van prinses Margriet

We trappen dit bijzondere jaar voor Trouw af met een artikel in de Verdieping over Wim Speelman die het uitgebreide verspreidingsnetwerk van de in de oorlog illegale krant organiseerde. Hij werd op 26-jarige leeftijd, vlak voor de bevrijding, door de Duitsers gepakt en gefusilleerd vanwege zijn verzetswerk. Zijn nazaten waken over zijn nagedachtenis en schreven onlangs zelfs een in kleine kring uitgegeven boek over 'Oom Wim'.

Gezina van der Molen

Het lukte Wim Speelman om de krant tot in de kleinste dorpen verspreid te krijgen. Sikko Visscher, de 88-jarige zwager van Speelman, zegt daarover: "Hij steunde op het grote gereformeerde netwerk in het land. Zijn vader was dominee, eerst in het noorden, vanaf Wims zesde jaar in Nieuwveen. Wim ging naar het Gereformeerd Gymnasium in Amsterdam en daarna naar de universiteit. Het gereformeerde jeugdwerk was landelijk georganiseerd en het gezin deed actief met alles mee. Iedere gemeente had wel zijn eigen kerkblaadje, dat ergens gedrukt werd. Die dominees vormden de basis waarop Wim kon leunen."

Kaart van Verzet

De oprichting van Trouw is ook te vinden op de Kaart van Verzet, waarmee 25 februari de publieksaftrap van het Jaar van Verzet plaatsvindt. Wie vast een kijkje wil nemen en zelf historische bronnen doorzoeken vindt de interactieve kaart op www.jaarvanverzet.nl Daarop staan diverse verzetsacties, van illegaal koerieren tot het vervalsen van persoonsbewijzen en gewapende overvallen. Het bijzondere van de kaart is het programma dat er aan ten grondslag ligt, Netwerk Oorlogsbronnen, dat gefaciliteerd wordt door het Niod Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies. Het loopt in Europa voorop in het digitaal ontsluiten van historische collecties uit de Tweede Wereldoorlog. Tot nu toe zijn via hun WO II-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl al meer dan tien miljoen bronnen op Google-achtige wijze doorzoekbaar gemaakt en aan elkaar verbonden, niet alleen uit archieven maar ook collecties van musea, herinneringscentra en bibliotheken. De kaart moet bezoekers vooral inspireren en laten nadenken over het verzet, het is geen uitputtend overzicht van alle verzetsdaden. Zo is er vooral aandacht voor de Zeeuwse tak van de verzetsgroep Trouw.

Op trouw.nl/75jaar kunt u dit jaar alle artikelen vinden over het jubileum van Trouw.