Direct naar artikelinhoud

Klimaatspijbelaars eisen concrete maatregelen van Rutte: ‘We gaan door totdat er gehandeld wordt’

Den Haag, 7 februari 2019: In Den Haag hielden meer dan 10.000 scholieren een protestmars.Beeld Phil Nijhuis

Een afvaardiging van de klimaatspijbelaars gaat dinsdag met minister-president Rutte en minister Wiebes van klimaat om tafel.  Als gevolg daarvan gaat een voor komende donderdag aangekondigde demonstratie niet door.

Een delegatie van vijf scholieren zal Rutte en Wiebes vragen om ‘concrete maatregelen’ voor een beter klimaatbeleid. Jorden (16) van Youth for Climate, dat de klimaatdemonstratie van afgelopen donderdag in Den Haag organiseerde: “Als er alleen vage beloftes komen, staan we een week later gewoon weer op het Malieveld.”

Circa 15.000 scholieren voerden donderdag actie in Den Haag. Een dag later liet Rutte op Twitter weten open te staan voor een gesprek met Youth for Climate, dat werd opgericht door scholieren van het Dalton Den Haag. ‘Wel buiten schooltijd’, schreef Rutte met een knipoog. ‘Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar de jongere generaties krijgen het meest te maken met de gevolgen.’

Beloftes, daar doen we het niet voor. We willen concrete acties zien
Jorden (16)

Volgens Jorden is het nog maar de vraag of het gesprek wat oplevert. “Waarschijnlijk worden er een heleboel beloftes gedaan over goede intenties en grote plannen in 2030 en 2050. Maar beloftes, daar doen we het niet voor. We willen concrete acties zien.”

Als voorbeeld noemt hij het sluiten van de kolencentrales. “Als we op korte termijn vier van de vijf kolencentrales sluiten, kunnen we de doelen van Urgenda alsnog halen. Dat zouden wij, als Youth For Climate, zeker een positief effect vinden.” De stichting Urgenda, dat Nederland sneller duurzaam wil maken, eist dat het kabinet de CO2-uitstoot in 2020 met een kwart heeft teruggebracht ten opzichte van 1990.

Demonstratie afgeblazen

Het gesprek met Rutte en Wiebes is aanleiding voor de scholieren om een demonstratie die voor komende donderdag gepland stond, af te blazen. Net als in België was het plan om de klimaatmars elke week te herhalen. “Maar als de uitkomst van het gesprek positief blijkt te zijn, wordt het een beetje te bont om te gaan demonstreren”, legt Jorden  uit. “Dan zouden we de indruk geven dat we alsnog niet tevreden zijn.”

Niet alle scholieren zijn het eens met deze beslissing, blijkt op sociale media. “Een aantal mensen denkt dat het niet verstandig is om nu al in gesprek te gaan”, vertelt de scholier. “Dat snappen we, maar uiteindelijk denken we dat het de beste optie is om onszelf bekend te maken aan de VVD en de andere coalitiepartijen, zodat ze weten wat we willen zien.”

Hij besluit: “Als we de coalitie kunnen overtuigen dat het echt urgent is, doen we dat liever eerder dan later. Maar als er geen concrete maatregelen komen, dan staan we op 21 februari of een week later gewoon weer op het Malieveld. We gaan door totdat er gehandeld wordt naar onze eisen.”

Lees ook:

Wat zien de klimaatspijbelaars zo graag veranderen?

Scholieren spijbelden vorige week om aandacht te vragen voor het mondiale klimaatprobleem. Drie deelnemers vertellen wat er volgens hen moet veranderen.

Correctie 11-2: In een eerdere versie van dit artikel stond de achternaam van Jorden. Het beleid van Trouw is om bij kinderen niet de volledige naam te vermelden, om die reden is het stuk aangepast.