Direct naar artikelinhoud

Turkse organisaties eisen toetsing enquête Motivaction

Turkse organisaties eisen toetsing enquête Motivaction

Acht Turkse organisaties hebben een jurist in de arm genomen om een onafhankelijke toetsing af te dwingen van het Motivaction-onderzoek naar de opvattingen van Turkse jongeren.

Volgens het onderzoek, dat afgelopen dinsdag gepubliceerd werd, zou maar liefst 87 procent van de Turkse Nederlanders tussen 18 en 35 jaar het goed vinden 'dat jihadistische strijdgroepen zorgen voor verandering in de Arabische regio', en zou zelfs 90% Syrië-gangers als helden zien.

Minister Asscher reageerde aanvankelijk verontrust op de resultaten. Maar al snel rezen er twijfels over de betrouwbaarheid van de resultaten. Want hoe kan het dan dat de onderzochte jongeren tegelijkertijd in grote meerderheid tegen het kalifaat, en voor de democratie zijn?

Acht Turks-Nederlandse organisaties, waaronder Milli Görüs Noord-Nederland en de Turkse Juristenvereniging Nederland, eisen nu dat het onderzoek beoordeeld wordt door onafhankelijke onderzoekers.

Stigmatisering
Ze hebben een brief gestuurd aan Motivaction en aan het multicultureel instituut Forum, de opdrachtgever van het onderzoek. Daarin stellen ze zeer gedetailleerde vragen over de methodologie van het onderzoek, die volgens hen te wensen over laat. Dat is volgens hen kwalijk, omdat het onderzoek heeft geleid tot 'stigmatisering van de Turkse gemeenschap in Nederland', en dat 'belemmert de sociaal-culturele integratie van deze jongeren'.

De advocaat van de organisaties, Ejder Köse, laat weten dat hij een 'second opinion' desnoods via de rechter wil afdwingen. De kwaliteit van het onderzoek zou beoordeeld moeten worden door een bureau dat verstand heeft van allochtonen, iets wat Motivaction volgens hem niet heeft.

Nuances
Directeur Pieter-Paul Verheggen van Motivaction verweerde zich eerder deze week al tegen de kritiek dat zijn onderzoek interne tegenstrijdigheden zou bevatten. "Wij merken dat de nuances heel snel verloren gaan. Dat je voor een gewapende strijd tegen Assad bent, wil nog niet zeggen dat je voor een kalifaat bent. Je kunt je ook afvragen of ze bewust de gruweldaden die IS begaat goedkeuren. Misschien denken ze daar niet zo over na."