Direct naar artikelinhoud

Uefa kiest voor mensenrechten en gunt Duitsland EK

Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin maakte donderdag de keuze voor Duitsland bekend.Beeld AFP

Duitsland mag het EK voetbal van 2024 organiseren. Dat is bekendgemaakt in Nyon, waar de Europese voetbalbond Uefa bijeenkwam om te stemmen over de toewijzing.

Duitsland kreeg, zoals verwacht, het eindtoernooi toegewezen van de Uefa. De enig overgebleven concurrent was Turkije, dat voor de vierde keer misgreep bij de toewijzing van een groot toernooi. Uit een eerder verschenen evaluatierapport van de Uefa sprak al een lichte voorkeur voor Duitsland. Het land, dat in 2006 met succes het WK organiseerde, heeft alle faciliteiten al gereed, kan omgaan met grote sportevenementen en is politiek stabiel, zo viel te lezen in het dossier.

Bovendien hecht de Uefa waarde aan de mensenrechten in het organiserende land. “Het gebrek aan maatregelen op het gebied van de mensenrechten in Turkije is een punt van zorg”, schreef de Uefa in het evaluatierapport. Turkije moest, indien het ’t EK had gekregen, nog veel nieuwe stadions bouwen en infrastructuur aanleggen.

Dit bid voldoet aan alle voorwaarden op politiek gebied, sociale verantwoordelijkheid, duurzaamheid en mensenrechten
Evaluatierapport

Mensenrechten

De keuze van de Uefa voor Duitsland kan ook als statement gezien worden richting wereldvoetbalbond Fifa, dat eerder Rusland (2018) en Qatar (2022) de organisatie van het WK gunde. Rusland en Qatar zijn landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. De evaluatiecommissie van de Uefa liet al doorschemeren dat de mensenrechten zwaar meewegen bij de keuze. Over Duitsland werd in het evaluatierapport geschreven: “Dit bid voldoet aan alle voorwaarden op politiek gebied, sociale verantwoordelijkheid, duurzaamheid en mensenrechten.”

Toch was het geen uitgemaakte zaak dat Duitsland het EK 2024 ook daadwerkelijk zou krijgen. De zeventien stemgerechtigden, allen leden van de Europese voetbalbond, hoefde het advies van de commissie niet over te nemen. Ze konden zelf hun afweging maken. Van de Nederlandse afgevaardigde Michael van Praag, bondsvoorzitter van de KNVB, is nog onduidelijk wat hij gestemd heeft.

De keuze van de Uefa voor Duitsland kan ook als statement gezien worden richting wereldvoetbalbond Fifa

Van Praag positief over Turkije

Van Praag (70) kwam in de aanloop naar de verkiezing negatief in het nieuws. Uit onderzoek van de NOS bleek dat de Duitse voetbalbond DFB bij de Uefa heeft geklaagd over Van Praag. Hij zou zich te positief hebben uitgelaten over de kandidatuur van Turkije. Onwenselijk, vonden de Duitsers, die erop wezen dat alle stemgerechten van de Uefa neutraal behoren te zijn. Van Praag was dat niet in hun ogen. Hij bracht een bezoek aan Istanbul, stelde dat Turkije klaar was om het EK te organiseren en ging op de foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat was een doorn in het oog van de Duitsers. Zij proefden rancune in de houding van Van Praag. In 2016, toen de Uefa op zoek was naar een nieuwe voorzitter, stemde de Duitse voetbalbond niet op Van Praag, maar op zijn uitdager, de Sloveen Aleksander Ceferin.

Michael van PraagBeeld ANP

De keuze voor Duitsland is ook goed nieuws voor Nederlandse voetbalfans. Het EK 2020, dat vanwege het zestigjarig bestaan van de Uefa in dertien verschillende Europese landen wordt afgewerkt, kent veel praktische bezwaren. Duitsland heeft dergelijke obstakels niet. Het WK van 2006 ligt bovendien nog vers en aangenaam in de herinnering. 

Lees ook: Michael Van Praag verliest voorzittersverkiezing Uefa (2016)

Michael van Praag verloor twee jaar geleden de strijd om het Uefa-voorzitterschap van de Sloveen Aleksander Ceferin.