Direct naar artikelinhoud

Zuid-Korea is modern, maar niet brandveilig

Zuid-Koreaanse brandweerlieden redden patiënten uit het ziekenhuis in Miryang.Beeld Photo News

In techparadijs Zuid-Korea laat de brandveiligheid nog te wensen over, blijkt uit twee dodelijke incidenten.

Een grote brand in een ziekenhuis heeft in Zuid-Korea geleid tot vragen over veiligheidsmaatregelen. In het hoogtechnologische land blijkt de brandveiligheid lang niet altijd goed geregeld te zijn.

Bij de brand in een klein ziekenhuis in de provinciestad Miryang kwamen gisteren 37 mensen om het leven. Vele tientallen raakten gewond. Eind vorige maand kwamen nog 29 mensen om het leven bij een grote brand in een fitnesscentrum en sauna in Jecheon. Daar loopt nog een onderzoek, onder meer naar brandbare gevelplaten en bereikbaarheid van het centrum voor de hulpdiensten.

In het ziekenhuis in Miryang, gelegen naast een verzorgingshuis, was geen sprinklerinstallatie gemonteerd. Volgens directeur Song Byeong-cheol was dit ook niet verplicht voor zo'n klein ziekenhuis. In het verzorgingshuis, waar niemand om het leven kwam, maar wel gewonden vielen, zou binnenkort zo'n installatie aangelegd worden. Volgens nieuwe regels is die vanaf 1 juli daar ook verplicht.

Ook in Nederland is een sprinklerinstallatie niet verplicht in zorginstellingen

In de twee instellingen waren ongeveer tweehonderd patiënten toen de brand uitbrak. Onduidelijk is nog hoe de brand is ontstaan, onderzocht wordt onder meer of er kortsluiting was in het klimaatsysteem van het vijf verdiepingen tellende gebouw.

Veiligheidsregels

Regels die een ruim een jaar geleden zijn ingevoerd bevelen een sprinkler-installatie aan voor alle gebouwen met vijf of meer verdiepingen. Het ziekenhuis en het verzorgingshuis voldeden aan de veiligheidskeuringen. Wel werden er onlangs aanbevelingen gedaan voor betere vluchtroutes bij een brand.

Ook in Nederland is een sprinklerinstallatie volgens het Bouwbesluit niet verplicht in zorginstellingen. In de Verenigde Staten en Canada is dat wel het geval.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in beloofde de bevolking bij zijn aantreden in mei vorig jaar dat hij zijn land veiliger zou maken. Hij deed die belofte onder meer vanwege de ramp met de veerboot Sewol in 2014, waarbij 304 mensen om het leven kwamen, onder wie veel scholieren. Bij deze ramp werden veel veiligheidsregels overtreden en Moons voorganger, Park Geun-hye, kreeg destijds veel kritiek op haar lakse optreden.

Zuid-Korea heeft in de afgelopen decennia een razendsnelle economische ontwikkeling doorgemaakt, van een arme agrarische samenleving tot een van de meest hoogtechnologische maatschappijen ter wereld. Het land kent een sterke vergrijzing, zeker op het platteland en in kleinere steden zoals Miryang.

Onder de doden in het ziekenhuis zijn in ieder geval een dokter en twee verpleegkundigen. Van de gewonden zijn er zeker zeven nog in een kritische conditie.

Lees ook: Door heel Nederland staan gebouwen met brandgevaarlijke gevelpanelen