Direct naar artikelinhoud

Een bijbel speciaal voor vrouwen, die was hard nodig

Fragment uit 'Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther' van Rembrandt van Rijn.

Ze dreigen nogal eens naar de achtergrond te verdwijnen. Maar onderschat de vrouwelijke personages in het Oude en Nieuwe Testament niet, zegt hoofdredacteur Hanneke Schaap van de Vrouwenbijbel. Tussen al die profeten, apostelen en koningen staan hele inspirerende vrouwen. Een voorpublicatie van haar speciale, op vrouwen toegespitste editie ligt nu in de winkel.

Waarom een speciale bijbel? Er zijn toch al veel boeken over bijbelse vrouwen?
Schaap: "Zeker. Maar de Bijbel wordt steeds minder gelezen. Althans: onze uitgever Jongbloed merkt dat de verkoop terugloopt. Wij willen laten zien dat het boek van 2000 jaar geleden nog steeds de moeite waard is. Dat doen we met inzetjes. Daarin geven we uitleg over de vrouwen die in de verhalen voorkomen en waarom dat nu nog relevant is. Net als de jongerenbijbel dat voor jongeren doet.

Er zijn genoeg voorbeelden van bijbelse vrouwen die een drukke baan en het managen van een bedrijf combineren met een gezin. Lydia bijvoorbeeld, die voorkomt in het boek Handelingen. Zij heeft een stoffenwinkel en genoeg te doen, maar neemt 's ochtends toch tijd om te gaan bidden bij de rivier. Ze had ook kunnen denken: ik slaap liever uit. Dat kan voor onze doelgroep herkenbaar zijn."

Maar ook Ester, die een relatie had met haar oom en werd opgenomen in een koninklijk harem. Veel christenen houden er nu toch een andere seksuele moraal op na.
"Natuurlijk, er zijn veel verschillen tussen toen en nu. Wat betreft Ester: volgens mij had je in die tijd als vrouw weinig keuze. Vrouwen die slachtoffer worden van een systeem, dat is een heel actueel thema. Zulke verhalen laten zien dat God zijn plan uitvoert, en dat hij Ester daarin gebruikt. Die plannen gaan dwars door situaties heen waarvan wij tegenwoordig zeggen: dat is toch niet de bedoeling? Trouwens: dat de wereld er toen heel anders uit zag, dat leggen we ook uit."

U gebruikt de Herziene Statenvertaling (HSV), die populair is in orthodoxe kringen. En de meer liberale vrouwen dan?
"De Nieuwe Bijbelvertaling is in veel kerken inderdaad de norm, maar die wordt uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. Onze uitgever, Royal Jongbloed, heeft de rechten voor de HSV. Vrouwen uit bevindelijk gereformeerde kring zijn onze primaire doelgroep, maar we willen er zijn voor alle christelijke vrouwen."

Wat doet u met boeken waarin nauwelijks vrouwen voorkomen, zoals Openbaring?
"Vrouwen zie je overal terug, ook in de visioenen in Openbaring. Bijvoorbeeld als de gemeente van Christus wordt beschreven als een bruid. Tegen het einde van dat boek roept de bruid om de wederkomst van Christus, om het aanbreken van een nieuwe tijd. Daar kun je als christen zeker iets mee. Ben je niet te veel bezig met het heden? Dat soort vragen stellen we dan. Houd je je blik wel gericht op de toekomst, op de komst van Gods koninkrijk?"

De voorpublicatie bevat het bijbelboek Ruth en is hier te lezen. De volledige Vrouwenbijbel verschijnt in september.

Vrouwen die slachtoffer worden van een systeem, dat is een heel actueel thema. Gods plannen gaan dwars door situaties heen waarvan wij tegenwoordig zeggen: dat is toch niet de bedoeling?
Hoofdredacteur Hanneke Schaap