Direct naar artikelinhoud

Ex-staatsbedrijf ASR gooit salarissen aan de top met tonnen omhoog

CEO Jos Baeten (R) en CFO Chris Figee van ASR tijdens de persconferentie over de beursgang van de verzekeraar. ANP KOEN VAN WEELBeeld ANP

Nu ASR niet meer in handen is van de staat, grijpt de verzekeraar de kans om de beloningen aan de top fors te verhogen. Mogelijk krijgt de top in de toekomst ook bonussen, terwijl ASR daar in de huidige reclamecampagne juist afstand van neemt.

Rapper Sticks en ook presentatrice Katja Schuurman mochten het de afgelopen jaren aan Nederland vertellen in een reclamespot: aan welke verwachtingen de ideale verzekeraar allemaal moet voldoen. De afzender van de campagne is verzekeraar ASR, die naar eigen zeggen ‘heel wat van de verwachtingen’ waar Sticks over rapt, ‘heel normaal’ vindt. Zo investeert de verzekeraar de opgehaalde premies niet in wapenhandel of tabak. Maar ASR kijkt ook naar de eigen bedrijfsvoering. “Op de medewerkers van de buitendienst na, krijgt niemand meer een bonus bijvoorbeeld”, zo staat te lezen op de website van ASR. “Ook niet in de top.”

“Het ligt aan je referentiekader of twee ton veel geld is.”
Woordvoerder ASR

Toch is het volgens een woordvoerder van de verzekeraar mogelijk dat de top vanaf 2019 wèl weer bonussen krijgt. “Het invoeren van een variabele beloning is een reële optie”, zegt een woordvoerder van ASR. “Maar of het er van komt, hangt af van de gesprekken die de raad van commissarissen gaan voeren met alle belanghebbenden. En mochten er variabele beloningen komen dan voldoen deze natuurlijk gewoon aan het wettelijke maximum.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Vaste salarissen omhoog

In ieder geval heeft de raad van commissarissen nu al, krap een half jaar nadat de staat haar laatste aandelen in ASR verkocht, besloten om de vaste beloningen van de top fors omhoog te schroeven, zo meldde de verzekeraar vandaag. Toen ASR nog in handen van de staat was, mocht de verzekeraar op grond van de wet de salarissen niet fors verhogen en ook geen bonussen uitbetalen aan de top. De beloningen gingen slechts omhoog met kleine cao-stapjes. ASR werd in 2008 opgekocht door de overheid als onderdeel van het noodlijdende Fortis.

De jaarlijkse beloning van topman Jos Baeten gaat nu in stappen van 529.000 euro nu naar 740.000 vanaf januari 2020. De beloning van de financiële topman gaat van 400.000 euro naar 670.000 euro en twee andere topmensen zien hun jaarsalaris stijgen van 400.000 euro naar 650.000 euro.

Marktconform

Voldoen deze salarisverhogingen aan de verwachtingen die Nederlanders en rapper Sticks hebben van een verzekeraar? ASR vermoedt van wel. “Ik denk dat Nederlanders het normaal vinden dat mensen een beloning krijgen die vergelijkbaar is met mensen in hetzelfde beroep bij een ander bedrijf”, zegt de woordvoerder van ASR. “De beloningen aan de top zijn bij ASR in de afgelopen acht jaar nauwelijks gestegen, omdat dat wettelijk niet mocht. Die achterstand wordt nu ingehaald, zodat de beloningen marktconform zijn. Zo willen wij topmensen kunnen behouden en in de toekomst eventueel nieuwe mensen kunnen aantrekken.”

De woordvoerder wijst erop dat de beloningen van de ASR-bestuurders na de verhoging nog altijd een stuk lager zijn dan wat er gemiddeld wordt verdiend in de sector, uitschieters daargelaten. Baeten zit daar volgens hem 44 procent onder, de financiële topman 35 procent en de operationele bestuurders 28 procent. “Het beloningsbeleid is dus nog altijd gematigd, vandaar ook dat we de verhoging in stappen doorvoeren.”

Maar ruim twee ton per jaar extra voor de topman, oftewel een verhoging van 40 procent, dat is toch wel heel veel geld erbij? Volgens de woordvoerder van ASR is dat maar net hoe je het bekijkt. “Het ligt aan je referentiekader of twee ton veel geld is.”