Direct naar artikelinhoud

Met oppakken leider No Surrender wil OM angst voor afpersers indammen

Het logo van motorclub No Surrender.Beeld ANP

Rico R., een van de leiders van de motorclub No Surrender is aangehouden in Hulst. De politie verdenkt de organisatie van georganiseerde criminele activiteiten. 

Een van de leiders van motorclub No Surrender is vandaag in zijn woning in het Zeeuwse Hulst opgepakt. De 41-jarige Rico R. wordt er samen met voorman Henk Kuipers, die in december al werd aangehouden en nog vastzit, van verdacht leiding te geven aan een landelijk opererende criminele organisatie. De politie doorzoekt momenteel de woning van de 41-jarige Zeeuw, zijn bedrijf en een café waar clubavonden van No Surrender worden gehouden.

Politie zoekt in Hulst ondersteunend bewijsmateriaal

Verbod

De politie hoopt bij de zoekingen te stuiten op ondersteunend bewijsmateriaal en informatie te verzamelen over criminele activiteiten 'in georganiseerd verband'. No Surrender is een van de motorclubs die het OM wil proberen te verbieden. De  organisatie zou onder meer geweldsdelicten hebben gepleegd en verdovende middelen hebben gehad en verhandeld. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Kuipers werd in december opgepakt op verdenking van zware mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Daar komt nu leiding geven aan  – wat het OM een criminele organisatie vindt –  bij. Eerder werd bekend dat Kuipers volgens het Openbaar Ministerie werkte als een soort incassobureau, inclusief bedreigingen in clubkleren.

Motorclubs lijken niet te remmen. Het OM heeft grote moeite om een organisatie met criminele leden te verbieden, en beet zich bijvoorbeeld al eens stuk op de Hell's Angels.  Een gewenst verbod strandde enkele jaren geleden bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege trok toen een streep tussen het gedrag van de leden en dat van de club.

Met deze arrestatie lijkt het OM vooral de angst afpersers te willen uitbannen. Het probleem van criminelen die zakenlieden geld proberen af te troggelen, lijkt hand over hand toenemen.  In 2010 werden in Noord-Nederland 65 afpersingen geregistreerd, 40 daarvan werden opgehelderd en dat leverde 50 verdachten op. Vorig jaar liep de teller snel op naar 115 geregistreerde afpersingen, maar daarvan werden er tot nu toe slechts 10 opgehelderd.