Direct naar artikelinhoud
Update

Consumentenbond: beveiligde verbinding van Facebook biedt allesbehalve privacy

Een werkplek van Facebook in Berlijn.Beeld AFP

Iedereen die op aanraden van Facebook de beveiligingsapp Onavo Protect installeert, speelt daar in werkelijkheid al zijn internetgebruik mee door naar onder meer Facebook zelf. 

Onavo analyseert, verzamelt en verkoopt alle internetactiviteit op de telefoon door aan derden, waaronder Facebook. Reden voor de Consumentenbond om te waarschuwen voor de ‘beveiligingsapp’, en deze niet te installeren.

Facebook kocht Onavo in 2013 op, om het nu te promoten als beveiliger. Het is een Virtual Private Network (VPN), een veelgebruikte manier om internetverkeer te versleutelen. VPN’s creëren een soort sluis waar ze het internetverkeer veilig doorloodsen naar de bestemming, zonder dat hackers of overheidsinstanties kunnen meekijken. Zo’n VPN is normaal gesproken handig en ze komen in veel varianten.

Adverteerders

“Maar in tegenstelling tot gewone VPN’s is Onavo hier een soort postbode die alle pakketjes tijdens het vervoeren openmaakt, documenten kopieert en doorverkoopt aan adverteerders”, zegt woordvoerder van de Consumentenbond Gerard Spierenburg. “Welke berichten je stuurt, waar je heen reist, welke voetbalwedstrijden je volgt: alles komt bij de adverteerders.” Bankapps vormen hierop gelukkig een uitzondering, zegt Spierenburg. “Die bouwen extra beveiligingen in.”

De Consumentenbond hekelt vooral de communicatie hierover door Facebook. Onder het mom van extra beveiliging krijgt de consument het tegenovergestelde. En dan is dat recht tot doorverkopen waar de gebruiker mee instemt ook nog eens goed verstopt in de lange gebruikersvoorwaarden. “Die zie je niet tijdens de installatie, je moet op een aparte link klikken om dat helemaal te lezen”, zegt Spierenburg.

In Amerika zien Iphone-gebruikers zelfs een ingebouwde verwijzing in de Facebook-app zelf. ‘Protect’, staat er tussen alle normale Facebook-functies, en de link leidt naar de Onavo-downloadpagina.

Concurrenten

Facebook versterkt zijn positie in de markt ondertussen met al die data. Het bedrijf ziet immers via de Onavo-app op welke sites gebruikers nog meer zitten en wat ze daar vooral aanklikken. Volgens de gezaghebbende site Techcrunch ziet de socialmedia-gigant zo op tijd welke concurrenten aan het groeien zijn, en welke onderdelen van hun programma’s de gebruiker vooral aanspreken.

In een reactie aan de site laat een manager van Onavo weten dat de app data analyseert om het programma te verbeteren. Over verkoop aan derden rept ze niet. Wel stelt ze dat Onavo de gebruiker voor het downloaden inlicht over wat ze met die data doet.

Hoeveel Nederlanders Onavo op hun telefoon hebben staan, weet de Spierenburg van de Consumentenbond niet. Wereldwijd zou het programma ongeveer 33 miljoen keer gedownload zijn, aldus Techcrunch.

Lees hier hoe je je mobiele telefoon het beste kunt beschermen.