Direct naar artikelinhoud

Oppositie uit keiharde kritiek op 'Troonrede vol borstklopperij'

Lodewijk Asscher, Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem net voor de Troonrede.

De eerste zin van de Troonrede was volgens premier Rutte meteen de kernzin: Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten. "Ik ben blij dat het harde werken van veel mensen in Nederland zich uitbetaalt: de economie groeit en er zijn veel banen bijgekomen."

Koning Willem-Alexander zei in de Troonrede dat Nederland weer meedoet in de kopgroep van Europa. Ons land staat er beduidend beter voor dan een aantal jaren geleden en dat is een 'collectieve prestatie'. Rutte: "We hebben er samen voor gezorgd dat Nederland er bovenop is gekomen. Zo doen we dat in Nederland, we helpen elkaar en werken samen om problemen op te lossen."

Niet iedereen was te spreken over die 'collectieve prestatie'. Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks stoort zich aan de 'borstklopperij van het kabinet'. "De overheidsfinanciën zijn op orde, maar de samenleving niet. De tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen nemen toe, de laagste inkomens zijn er bij dit kabinet het minst op vooruit gegaan. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Op het gebied van klimaatverandering presteren we belabberd. Kinderen in het onderwijs krijgen steeds minder kansen.''

De koning sprak in de Troonrede eveneens over 'bestendige vooruitgang' en verwees daarmee naar de onlangs overleden oud-premier Piet de Jong. Hij prees de samenwerking in de maatschappij: "Politieke tegenstellingen werden overbrugd en verschillende maatschappelijke belangen zijn met elkaar verenigd. Nog niet eerder waren zoveel grote hervormingen tegelijk in gang gezet. Vaak met de steun van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties.''

Twitter bericht wordt geladen...

Ze zouden zich moeten schamen
Emile Roemer (SP)

Groeiende kloof
SP-fractievoorzitter Emile Roemer wijst juist op de groeiende kloof in de samenleving. "Kijk eens wat we het goed gedaan hebben is een wc-eendverhaal. Mooie marketing, terwijl ze weten dat ze een slecht product hebben. De spanning in de samenleving wordt groter. Het harde beleid heeft er juist voor gezocht dat de crisis zich verdiept en verlengd heeft. Trots zijn is nergens op gebaseerd, ze zouden zich moeten schamen."

Nadat hij het koffertje met de begroting had aangeboden aan de Tweede Kamer, verdedigde minister Jeroen Dijsselbloem de boodschap van het kabinet. "Trots is niet het woord dat bij mij op de lippen brandt. Ik ben pas trots als de begroting helemaal op orde is. We hebben nog steeds een tekort. Ik zie liever een buffer zodat we een volgende economische tik kunnen opvangen."

Geert Wilders noemde de boodschap van het kabinet een 'sprookjes-troonrede'. "Overal in de wereld gaat het slecht, behalve in Nederland. Ik dacht even dat ik in de Efteling zat. De werkelijkheid is een totaal andere. Het is helaas niet zo dat het goed gaat met Nederland. De mensen hebben gezien dat het land is afgebroken." Hij doelde hier onder meer op de veranderingen in de zorg en op de huurverhogingen. "De mensen zijn kaalgeplukt.''

Financiële crisis
Volgens de koning is de financiële crisis achter de rug. De koopkracht stijgt weer voor de meeste groepen in de samenleving, het gaat goed met de huizenmarkt, er wordt weer geïnvesteerd en ook op de banenmarkt gloort er licht aan de horizon, al zal de regering daar wel aandacht aan blijven besteden. Bezuinigingen voor ouderen- en gehandicaptenzorg zijn van de baan.

Ouderenorganisatie Unie KBO liet weten 'niet direct te juichen' over 'het kleine plusje' dat ze tegemoet kunnen zien. "Senioren geloven niet zomaar in echt koopkrachtherstel tijdens een verkiezingsjaar", stelt de organisatie. Volgens Unie KBO worden veel ouderen financieel zwaar geraakt door een opeenstapeling van hoge zorgkosten pensioenkortingen, oplopende woonlasten en fiscale maatregelen. De organisatie pleit ervoor om die groep te compenseren.

Tekst loopt door onder de video.

Twitter bericht wordt geladen...

Instabiele wereld
De grootste bedreigingen voor ons land zitten vooral in de wereld om ons heen, aldus de koning. "We zijn een sterk land in een instabiele wereld." De economische risico's komen vooral uit het buitenland, volgens de koning. Hij verwees daarmee onder andere naar de aanstaande Brexit, die ook in ons land banen zal gaan kosten.

Andere risico's liggen op het vlak van de veiligheid en terroristische dreiging, waar de oplossing moet gevonden in meer internationale samenwerking. Het wegnemen van de voedingsbodem voor radicalisering, het bevorderen van actief burgerschap en betere integratie moeten ons land beschermen tegen terrorisme.  "We moeten mensen bewust en positief verbinden aan onze manier van leven", zei de koning.