Direct naar artikelinhoud

Hoe rokersparadijs Indonesië de opkomst van e-sigaret de kop indrukt

Een e-sigarettencafé in de Indonesische hoofdstad Jakarta.Beeld AFP

De Indonesische regering heeft met de aankondiging van een hoge belasting op e-sigaretten de woede van anti-tabaksactivisten over zich afgeroepen.

De autoriteiten in Indonesië willen vanaf komende zomer een belasting van maar liefst 57 procent gaan heffen op elektronische sigaretten. Volgens de critici beschermen de autoriteiten met deze opvallende maatregel de machtige tabaksindustrie.

Indonesië is een groeimarkt voor sigarettenfabrikanten, die in veel andere landen in de verdrukking zitten

Indonesië is al jaren een rokersparadijs, met een van de hoogste percentages rokers ter wereld. Zo’n tweederde van de Indonesische mannen rookt, het wemelt in de tropische archipel van de tabaksreclames, en het Zuidoost-Aziatische land is een groeimarkt voor sigarettenfabrikanten, die in veel andere landen in de verdrukking zitten.

Belastingopbrengsten

E-sigaretten zijn de laatste jaren populairder geworden in Indonesië, maar zij leveren de regering tot nu toe slechts 6 miljoen euro per jaar aan belastingen op.Beeld AFP

E-sigaretten zijn de laatste jaren wel populairder geworden in Indonesië, maar zij leveren de regering tot nu toe slechts 6 miljoen euro per jaar aan belastingen op, terwijl de tabaksindustrie jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro in het laatje brengt. “Ik geloof dat de regering de zijde kiest van de tabakssector”, aldus expert Hasbullah Thabrany tegen persbureau AFP.

Elektronische sigaretten zijn net zo gevaarlijk en kunnen nog kankerverwekkender zijn dan gewone
Topambtenaar Muhammad Subuh, ministerie van volksgezondheid

Maar de Indonesische regering ontkent een kant te hebben gekozen. Het ministerie van volksgezondheid in Jakarta zegt simpelweg niet overtuigd te zijn door het vaak aangevoerde argument dat elektronische sigaretten minder ongezond zijn dan gewone. “E-sigaretten zijn net zo gevaarlijk en kunnen nog kankerverwekkender zijn”, zegt topambtenaar Muhammad Subuh. “Het is beter om helemaal te stoppen met roken.”

Lees meer: Minderen met roken heeft een zeer beperkt gezondheidseffect, wijst onderzoek uit. Al wordt deze uitkomst ook betwijfeld.