Direct naar artikelinhoud
Reportage

Die robot in het lokaal, dat is eigenlijk klasgenoot Ramon

De 13-jarige Joost en zijn bijzondere buurman: de robot die klasgenootje Ramon vervangt.Beeld Merlin Daleman

Een robot in de klas, dat was wel even wennen voor leerlingen van De Kei in Breda. “Die lichten gingen ineens aan en er kwam een hard geluid uit", zegt de 13-jarige Joost. De robot vervangt vmbo'er Ramon (13) die door gedrags- en omgangsproblemen niet in staat is zelf naar school te komen. Ramon kan de robot vanuit huis besturen en op die manier toch bij de les blijven. 

Ramons klasgenoten hebben de robot stiekem gisteren al getest en klasgenoot Joost vindt het wel gezellig. "Hoe is het daar?", vraagt hij Ramon. "Hier goed, we hebben straks lekker pauze", vervolgt Joost met een glimlach, terwijl hij naast de robotversie van Ramon zijn sommen maakt. 

Ramon kan door de speakers op de borst van de robot met zijn eigen stem vragen stellen en beantwoorden

Vijf robots heeft de gemeente Breda aangeschaft om leerlingen met psychische problemen of ernstige ziekten toch te laten meedraaien in het onderwijs. Ramon kan door de speakers op de borst van de robot met zijn eigen stem vragen stellen en beantwoorden, of met zijn klasgenoten praten. De camera’s kan hij via een app op zijn smartphone besturen, hij kan het hoofd 360 graden laten draaien en de robot zelf aan- en uitzetten. Met een knipperlicht op het hoofd van de robot laat hij merken dat hij een vraag wil stellen, een blauw licht betekent dat hij moe is.

Stukje bij beetje

Ramon is niet het eerste kind in Breda dat de robot krijgt. De machine werd eerder al gebruikt door een meisje met kanker (13) en een hoogsensitieve jongen (10). De eerste kon dankzij de robot tussen haar behandelingen door toch haar vriendinnen blijven zien. De tweede leerde stukje bij beetje omgaan met de sociale aspecten van naar school gaan. Hij kon na een tijdje weer naar school.

Tekst loopt door na de foto.

Stukje bij beetje
Beeld Merlin Daleman

Dat is wat lerares Karlijn Aarts (35) ook voor Ramon hoopt. “Over een paar weken zal het normaal zijn dat hij hier is via de robot. Maar het doel is  dat de robot  uit de klas verdwijnt en Ramon daar zelf voor terugkomt.”

Kind niet zichtbaar

Ramons vervanger, van wit plastic, is gemaakt door het Noorse bedrijf No Isolation. De firma wil sociaal isolement tegengaan en kinderen met een beperking toch de kans geven mee te draaien in de klas. “Het is nooit hetzelfde als er echt zijn, maar het beter dan niets”, zegt de Noorse mede-oprichtster van het bedrijf, Karen Dolva. Ze is speciaal overgekomen om de robot te demonstreren. 

Veel kinderen die ziek of moe zijn willen niet gezien worden
Karen Dolva, mede-oprichtster van robotbouwer No Isolation

De robots kosten 2600 euro per stuk. Dat is veel minder dan bestaande robots in bijvoorbeeld de zorg, die al snel 6000 euro kosten. De robot is ook bijzonder omdat het kind dat het apparaat bestuurt zelf niet zichtbaar is. “Veel kinderen die ziek of moe zijn willen niet gezien worden”, zegt Dolva. De robot is draadloos en door een simkaart verbonden aan een 4G-internetverbinding. Zo kan de robot ook mee naar slaapfeestjes en verjaardagen. 

Op de vraag of het apparaat niet snel stuk gaat als kinderen er mee aan de haal gaan grapt de Noorse: "Dat kan gebeuren, het hoofddeksel valt er wel eens af maar gelukkig zijn ze verzekerd."