Direct naar artikelinhoud
Update

Dodental na couppoging Turkije opgelopen tot 300

Demonstranten zwaaien met de Turkse vlag op het Taksimplein afgelopen zondag.

Bij de couppoging vrijdag en zaterdag in Turkije zijn 208 mensen gedood door de militaire coupplegers en bovendien zijn er ongeveer honderd coupplegers omgekomen. De Turkse premier Binali Yildirim zei vandaag dat er 145 burgers, zestig politiemensen en drie soldaten door de coupplegers zijn gedood.

Kort na de mislukte coup in Turkije zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken bijna 9000 functionarissen uit hun functie gezet, onder wie dertig van de 81 provinciegouverneurs die het land telt. In verband met de couppoging zijn 7543 mensen gearresteerd, aldus de premier. Het gaat om 6038 militairen, honderd politiemensen, 755 rechters of aanklagers en 650 burgers. Zij hebben zich vannacht moeten melden in hoofdkwartieren van de politie en hun wapens moeten inleveren.

Eerder had Ankara aangegeven dat er circa honderd mensen die de staatsgreep wilden uitvoeren, zijn gedood.

1800 veiligheidsagenten
De Turkse regering heeft 1800 speciale veiligheidsagenten naar Istanbul gestuurd. Deze speciale troepen worden met gepantserde voertuigen op strategische punten en straten van de grootste stad van het land ingezet, meldde staatspersbureau Anadolou vandaag.

De politiechef van Istanbul, Mustafa Caliskan, heeft bovendien het bevel gegeven om onbekende helikopters zonder waarschuwing uit de lucht te schieten. In de nacht van zondag op maandag patrouilleerden in het hele luchtruim van Turkije F-16 gevechtsvliegtuigen.

Sommige hoge officieren die aan de poging tot staatsgreep hadden meegedaan, zijn naar het buitenland gevlucht, zei hij. Het Turkse militaire commando is in de organisatie een 'zware slag toegebracht' door de couppoging, maar functioneert nog steeds in samenwerking met de inlichtingendienst, de politie en de overheid, voegde de functionaris toe.

'Feestdag voor de democratie'
De Turkse premier Binali Yildririm heeft vannacht de aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan bedankt voor hun verzet tegen de coupplegers. Ook vannacht gingen de Turken weer de straat op om steun te betuigen aan president Erdogan.

Yildirim verscheen vannacht op het Kizilay-plein in Ankara, waar duizenden mensen bijeen waren voor een betoging. Dat doen ze op advies van president Erdogan die de bevolking zondag opriep straten en pleinen in ieder geval nog tot aankomende vrijdag bezet te houden. Volgens Erdogan is dit nodig omdat de dreiging van een straatsgreep nog niet volledig geweken is. De Turkse premier sloot zich aan bij het standpunt van de president. "Laten we overdag naar ons werk gaan en ons 's avonds naar de pleinen begeven", aldus Yildirim.

De premier noemde de dag van de mislukte staatsgreep een 'feestdag voor de democratie'. "Ondanks hun verschillende politieke opvattingen kwamen alle partijen arm-in-arm in opstand tegen de coup." Hij kondigde ook aan dat de coupplegers 'een zware prijs' zullen betalen voor hun acties.

Doodstraf
De vier grootste partijen van Turkije veroordeelden zaterdag de couppoging in een gezamenlijke verklaring, die werd voorgelezen in het parlementsgebouw.

President Erdogan liet meerdere keren weten te overwegen om de doodstraf opnieuw in te voeren om de coupplegers gepast te kunnen straffen. De president bevestigde dit gisteren nogmaals aan betogers die voor zijn huis stonden. "We hebben jullie verzoek gehoord. In een democratie krijgt de bevolking wat zij wil."

In Turkije is sinds 1984 de doodstraf niet meer opgelegd. In 2004 schafte Turkije de doodstraf officieel af om aan de toelatingscriteria van de Europese Unie te voldoen.

Betogers op het Taksimplein in Istanbul.
Laten we overdag naar ons werk gaan en ons 's avonds naar de pleinen begeven
Premier Yildirim