Direct naar artikelinhoud
Voorbeeldrol

Kamervoorzitter Arib is trots op prijs voor haar rol in emancipatie

Khadija Arib in de Ridderzaal tijdens de Troonrede.Beeld ANP

Khadija Arib heeft de Aletta Jacobsprijs 2020 gewonnen. De jury prijst de manier waarop Arib de viering van het algemeen kiesrecht op de kaart heeft gezet.

 De Rijksuniversiteit Groningen maakte zaterdag, de dag waarop het precies honderd jaar geleden was dat de wet voor actief vrouwenkiesrecht in werking trad, bekend dat de voorzitter van de Tweede Kamer en lid van de PvdA de onderscheiding krijgt. De uitreiking vindt volgend jaar maart plaats.

Arib krijgt de prijs ‘vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van met name Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht.’

Onder het in 2016 beginnende Kamervoorzitterschap van Arib besloot het parlement de viering van honderd jaar algemeen mannenkiesrecht in 2017 stilletjes voorbij te laten gaan. In plaats daarvan werden de festiviteiten gericht op 2019, het jaar waarin ook vrouwen actief kiesrecht kregen.

Belangrijke wegbereiders

In een reactie laat Arib weten vereerd te zijn de prijs te winnen  in het jaar van de viering. “Alette Jacobs, maar ook Suze Groeneweg waren belangrijke wegbereiders. Ze lieten zich niet ontmoedigen door mannen en vrouwen die niets van het vrouwenkiesrecht moesten hebben en op hen neerkeken. Ze hebben stug doorgezet. Dat mijn naam nu een beetje met die van Aletta Jacobs verbonden is, maakt mij heel trots.”

Sinds 1998 is Arib lid van de Tweede Kamer. In 2016 won ze de stemming om het voorzitterschap. Na de verkiezingen van maart 2017 werd ze door de nieuwe Kamer herkozen, ditmaal zonder tegenkandidaten. De jury van de Aletta Jacobsprijs prijst de manier waarop ze het ambt bekleedt. “Ze leidt met strakke hand, humor én charme.”

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw met een academische opleiding die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie. Vorige keer won een partijgenoot van Arib, voormalig minister voor ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen.

Arib (1960) is geboren in Marokko en kwam op haar vijftiende naar Nederland, waar haar ouders in een wasserij werkten. De jury merkt op dat ze van haar moeder meekreeg dat ze financieel op eigen benen moest staan, zodat ze zelf over haar leven kon beslissen. Na enige tijd als hulpverleenster gewerkt te hebben, rondde Arib in 1985 de opleiding maatschappelijk werk aan de sociale academie af. Vervolgens studeerde ze sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook: Arib sluit het parlementaire jaar af met de nodige steken onder water

Je moet er als politieke fijnproever voor opblijven tot kwart voor vier in de ochtend, maar dan heb je ook wat: de toespraak waarmee Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib traditioneel het parlementaire jaar afsluit.

100 jaar kiesrecht ‘vieren’? Een opmerkelijke woordkeus, vindt James Kennedy

Nederland mag er wel wat strijdbaarder instaan, bij de viering van honderd jaar kiesrecht, vindt hoogleraar geschiedenis James Kennedy. Vrijdag wordt dat eeuwfeest herdacht met een grote herdenking in de Ridderzaal, in aanwezigheid van de Eerste en Tweede Kamer, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.