Direct naar artikelinhoud
Update

Spoeddebat over zorgelijke kwaliteit verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn in zorginstelling Abrona.

De vandaag gerapporteerde slechte toestand in een flink aantal verpleeghuizen heeft tot vele geschokte reacties geleid. De Tweede Kamer wil nog deze week een spoeddebat over het gebrek aan kwaliteit van de zorg bij tientallen huizen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigt elf instellingen te sluiten als ze de zorg niet verbeteren.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat verpleeghuizen de steeds complexere zorg voor ouderen in veel gevallen niet aankunnen. De IGZ onderzocht 150 van de in totaal 750 verpleegzorginstellingen.

De inspectie maakt zich zorgen over de patiëntveiligheid bij 38 grote instellingen voor verpleeghuiszorg. Over nog eens 11 organisaties bestaan zelfs grote zorgen. Hoewel het personeel in deze verpleeghuizen volgens de inspectie bevlogen is, ontstaan er problemen doordat ouderen - als gevolg van de tendens om langer thuis te wonen - op steeds hogere leeftijd, met complexere gezondheidsklachten naar het verpleeghuis gaan.

'Onacceptabel'
Van Rijn wil ingrijpen bij de elf verpleeghuisinstellingen. Volgens Van Rijn is de situatie er 'onacceptabel' en hij wil dat de verpleeghuizen 'verbeteren of sluiten'.

VVD'er Sjoerd Potters vindt het van groot belang dat er nu wordt ingegrepen. "Daarbij is voor ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling sluit, maar dat het management dan het veld moet ruimen." Oppositiepartijen willen dat er onder meer extra geld gaat naar de medewerkers van de verpleeghuizen.

Actie
De seniorenorganisatie KBO roept op tot actie. "Laat alle verpleegkundigen in Nederland na een kort opleidingstraject herintreden en zich minimaal twee dagen in de week in zetten voor de ouderenzorg", zegt Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO.

Volgens ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, is de staatssecretaris is 'niet op de goede weg' door in te grijpen bij de elf verpleeghuisinstellingen. 'Straffen helpt sowieso niet. De instellingen moeten juist hulp en ondersteuning krijgen. Er moet niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd worden', zegt een woordvoerster. Volgens de belangenbehartiger hebben zorgorganisaties vooral in grootstedelijke gebieden moeite met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. Anderen hebben door bezuinigingen onvoldoende financiële middelen om te investeren in noodzakelijke aanpassingen van hun gebouwen, om te voldoen aan de zwaardere zorgvraag van hun cliënten.

'Regels belangrijker dan behoefte van mensen'
De patiëntveiligheid is al jaren onder de maat in de zorg en kan alleen maar verbeteren als het systeem 'echt anders' wordt georganiseerd, stelt de landelijke organisatie van cliëntenraden LOC. Volgens de patiëntenorganisatie gaat het in de zorg te veel over geld, regels en protocollen. "Het systeem staat centraal. Dat kunnen we alleen veranderen door echt vanuit de relatie tussen bewoner, naaste en zorgverlener te organiseren", aldus LOC.

Volgens de cliëntenraden is het te makkelijk om alleen naar externe factoren, zoals opleidingen en de arbeidsmarkt te wijzen. "Het structurele probleem in de hele verpleeghuissector is vooral de manier van organiseren." Politiek en beleidsmakers zullen 'radicale keuzes' moeten maken om tot echte veranderingen te komen.

De Patiëntenfederatie NPCF adviseert mensen om eerst goed te kijken naar de kwaliteit, voordat ze kiezen voor een verpleeghuis. "Ga niet zomaar naar het eerste het beste huis dat voorbij komt".

Maandag werd ook duidelijk dat inmiddels een kwart van de verpleeg- en verzorgingshuizen verlies lijdt.