Direct naar artikelinhoud
column

De feestbijbel van Albert Heijn: Waarom? Omdat het december is!

De feestbijbel van Albert Heijn: Waarom? Omdat het december is!
Beeld Jorgen Caris

Vanuit de kamer waar ik dit schrijf, heb ik zicht op de treinrails. Met een zeker ritme komen de treinen aan mij voorbij, of ik het nu wil of niet. Een geruststellende gedachte. 

Ik denk aan de reizigers op het perron, hier niet ver vandaan. Een trein als een stip aan de horizon die alsmaar dichterbij komt. Al wie naar U uitziet, zal niet worden teleurgesteld.

Advent. De mooiste tijd van het jaar. Uitzien naar de geboorte van de Messias is bijna nog mooier dan Kerst zelf. U weet wel: Kerstmis, de geboorte van Christus. Dat werd ooit in dit land massaal gevierd. Nu wint het heil van de gezelligheid het steeds vaker van het heil van de mensheid. Ik hoor u denken: “Begint hij weer”. Ja, beste lezers, geen columnist kan zonder stokpaardjes. Dat heeft de afgelopen week ons maar weer geleerd. Dus ik doe het gewoon. Waarom? Omdat het december is!

Die laatste zin komt regelmatig terug in de feestbijbel van Albert Heijn die Allerhande heet. Ook dit jaar nam ik ’m mee naar huis. ‘Feest’, staat er met witte chocoladeletters op de voorkant, want ‘feest’ moet het zijn. Ik sloeg ’m open en las wat mij te doen stond: “Maak de mooiste dagen extra bijzonder”. Waarom eigenlijk ? “Omdat het december is!”

De teloorgang van het christelijk geloof in deze streken wordt vaak sociologisch geduid en aangetoond. Een onderschat fenomeen in dat verband is de taal die zich vaak gedraagt als een sluipmoordenaar die uit is op ontkerstening. Dat lees je ook in deze Allerhande.

Op pagina 8 komen drie nieuwe evangelisten aan het woord die medeverantwoordelijk zijn voor deze Allerhande: Esther, Jasmijn en Fleur. De laatste is een echte ‘kerstlover’ en Jasmijn heeft nu al zin in een ‘vegan X-mas cocktail’. X-mas dus. Het barst van de afkortingen in de feestbijbel van Albert Heijn. ‘Kerst’ hier ‘Kerst’ daar. Bijna niet meer Kerstmis of Kerstfeest voluit. Die verdwijnen langzaam uit het zicht. Op weg naar het einde.

Over het aantal veganistische recepten in deze feest-Allerhande ontstond nog opschudding. Dat zouden er te veel zijn. “Niks, nada, geen lekkere braadstukken, geen wild, niet echt visgerechten, maar wel quinoa (pitjes), veel groen en vegetarisch”, was een van de verontwaardigde reacties op Twitter. Steen des aanstoots was onder meer een hele bloemkool in bladerdeeg.

Lucas

Het woord wil steeds minder vlees worden.

Maar dat geldt dus ook op een ander niveau. Je zou kunnen zeggen dat we met zijn allen, onder aanvoering van deze supermarkt, bezig zijn in een orgie van eindeloze gezelligheid Kerstmis langzaam maar zeker af te pellen. Als een overrijpe avocado. Totdat blijkt dat er geen pit meer in zit.

Mijn ritme is perfect. Ik heb het gevoel dat steeds meer mensen mij horen. Ook in de Albert Heijn.

Ik pak nog maar eens het schitterende Kerstevangelie van Lucas erbij. Het kan niet anders of hij was ook een echte ‘kerstlover’. Terwijl er in verte tussen de bomen weer een sprinter zich een weg baant naar het station, begin ik zachtjes hardop te lezen. “In die dagen kwam er een besluit van keizer Augustus, dat er een volkstelling moest gehouden worden in heel zijn rijk. Deze volkstelling had voor het eerst plaats toen Quirinius landvoogd van Syrië was.”

Dan iets harder: “Allen gingen op reis, ieder naar zijn eigen stad om zich te laten inschrijven. Ook Jozef trok op en omdat hij behoorde tot het huis en geslacht van David, ging hij van Galilea uit de stad Nazaret naar Judea, naar de stad van David, Betlehem geheten, om zich te laten inschrijven, samen met Maria, zijn verloofde, die zwanger was.” Mijn ritme is perfect. Ik heb het gevoel dat steeds meer mensen mij horen. Ook in de Albert Heijn hier verderop waar massa’s kerstlovers inmiddels op jacht zijn naar een hele bloemkool en bladerdeeg. Ik praat gewoon door en schreeuw bijna: “Terwijl zij daar verbleven, brak het uur aan waarop zij moeder zou worden; zij bracht haar zoon ter wereld, haar eerstgeborene, wikkelde hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.”

Ik sta inmiddels op mijn balkon. Beneden hoort een man die zijn hond uitlaat mij. Hij zwaait naar me. “Waarom dan?”, schreeuwt hij mij toe.

 “Omdat het december is mijnheer! Omdat het december is!”

Columnist Stijn Fens schrijft over katholicisme.