Direct naar artikelinhoud

'Stilstaan bij de Holocaust moet. Ik wil het niet, maar het moet'

De Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam trok veel belangstelling. De stille tocht leidde naar het monument Nooit meer Auschwitz.Beeld ANP

Overal ter wereld werd dit weekeinde de Holocaust herdacht. In Amsterdam was er vandaag een stille tocht ter nagedachtenis van de zes miljoen Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord door de nazi’s.

De stille tocht voerde naar het Wertheimpark en hield stil bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers. Deze nationale herdenking lijkt elk jaar meer belangstelling te trekken.

Premier Mark Rutte stelde dat het niet herdenken van de Holocaust 'geen optie' is. 'En daarom komen wij ieder jaar samen.'

Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité waarschuwde niet voor het eerst voor het toenemende antisemitisme dat hij om zich heen ziet. In het kielzog van rechts-populisme herkent hij steeds vaker uitingen waarin de Holocaust wordt gerelativeerd. De laatste jaren nemen de hatelijkheden in de richting van Joden toe.

Premier Mark Rutte stelde dat het niet herdenken van de Holocaust 'geen optie' is. "En daarom komen wij ieder jaar samen. Als eerbetoon aan Joden, Roma en Sinti die werden vermoord om wie zij waren." Hij verwees naar de 140.000 Joden die in Nederland in 1940 woonden, van wie er 102.000 de oorlog niet hebben overleefd. Zij stierven in vernietigingskampen in Duitsland en Polen.

Worsteling

Schrijfster Jessica Durlacher vertelde over de jaarlijkse worsteling met het verleden, de pijn die elke keer terugkeert in januari bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, nu 73 jaar geleden. Haar vader Gerard overleefde Auschwitz, in tegenstelling tot haar grootouders. "Stilstaan bij de Holocaust moet", zo zei ze. "Bij alles wat te verschrikkelijk voor woorden is. Ik wil het niet, maar het moet."

In Den Haag werd vandaag op het Rabbijn Maarsenplein, het hart van de voormalige Joodse wijk, een monument onthuld ter nagedachtenis van de 12.000 Haagse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gemaakt door de kunstenaar Anat Ratzabi. 

Lees ook: Auschwitz vertelt de Nederlandse politie ook over het heden