Direct naar artikelinhoud
Update

Pakistaanse rechtbank vernietigt doodvonnis voor christelijke vrouw

Aanhangers van islamitische partijen protesteren tegen het besluit van het Hooggerechtshof.Beeld EPA

Geen doodstraf voor de Pakistaanse christen Asia Bibi, maar buiten levensgevaar zijn zij en haar medegelovigen niet. Hardliners protesteren tegen de vrijspraak.

Na meer dan acht jaar in de dodencel te hebben gezeten is de Pakistaanse christen Asia Bibi vrijgesproken door het Hooggerechtshof in Pakistan. Ze werd in 2010 als eerste door een rechtbank veroordeeld tot de doodstraf, omdat zij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Het Hof oordeelde woensdag in een overvolle zaal dat Bibi direct moest worden vrijgelaten. Er is volgens de drie rechters niet genoeg bewijs dat zij de wet heeft overtreden.

De aanklacht tegen de christen gaat terug naar 2009, toen zij water ging halen tijdens haar werk als landarbeider. Twee moslimvrouwen weigerden van dezelfde beker te drinken, omdat Bibi het door haar aanraking onrein had gemaakt. In de onenigheid die hierop volgde zou Bibi verschillende beledigende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed, waar in het streng islamitische Pakistan levenslang of de doodstraf op staat. Ze werd later in elkaar geslagen door een menigte, die haar dwong te bekennen. Tijdens haar rechtszaak heeft Bibi altijd de aantijgingen van godslastering ontkent. 

Solidariteit

Bibi’s zaak verontwaardigde christenen over de hele wereld en veroorzaakte grote verdeeldheid tussen christenen – minder dan twee procent van de bevolking – en moslims in Pakistan. De Paus bad voor haar en het Colosseum in Rome werd op een avond in rood verlicht in solidariteit met vervolgde christenen, Bibi in het bijzonder. Ook Nederlandse christelijke organisaties en politici zijn betrokken bij het lot van de gelovige. In antwoord op Kamervragen zegde toenmalig minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken toe zich in te blijven zetten voor Bibi.

Het nieuws van haar vrijlating leidt tot opgetogen reacties in binnen- en buitenland. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt over een ‘belangrijke uitspraak’ en een ‘grote overwinning voor religieuze tolerantie in Pakistan’. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en SGP-voorman Kees van der Staaij lieten via Twitter blij te zijn met de uitspraak. 

Het is een uitgesproken bedreigende situatie voor religieuze minderheden op dit moment
Klaar MuurlingOpen Doors

Desondanks is er grote angst voor de veiligheid van Bibi en haar medechristenen in Pakistan. “Het is een uitgesproken bedreigende situatie voor religieuze minderheden op dit moment”, zegt Klaar Muurling, woordvoerder van Open Doors, in een verklaring. De organisatie, werkzaam in zo’n zestig landen, steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt.

Aanhangers van de islamitische partij Tehrik Labaik Ya Rasool Allah protesteren tegen de vrijlating van Asia Bibi.Beeld EPA

Aanhangers van de radicaal-islamitische TLP-partij, die is opgericht om de strenge godslasteringwetten in stand te houden, veroordeelde de vrijspraak van Bibi direct. Duizenden volgelingen blokkeerden daarop massaal de straten van grote steden als Karachi en Lahore, en bekogelde de politie met stenen tijdens grootschalige demonstraties. Leiders van de TLP riepen op tot de dood van de drie rechters. Eerder was de organisatie al verantwoordelijk voor de moord op de gouverneur van Punjab Salman Taseer en de minister voor minderheden Shahbaz Bhatti, omdat zij steun hadden betuigd aan Bibi.

De autoriteiten hebben de beveiliging van kerken in het hele land opgevoerd, paramilitaire troepen zijn ingezet in hoofdstad Islamabad, het mobiele telefoonnetwerk is beperkt beschikbaar en een aantal kantoren en scholen zijn dicht vanwege de toenemende spanningen.

Bibi is niet de enige die is opgepakt wegens beschuldigingen van godslastering. De blasfemiewetten in Pakistan zijn zeer streng en worden volgens critici geregeld gebruikt om religieuze minderheden te vervolgen of persoonlijke vetes af te handelen. Veroordelingen zijn vaak gebaseerd op weinig hard bewijs. Tegelijkertijd steunen fundamentalistische politici zwaardere straffen, om zo een grotere achterban voor zich te winnen. Dit versterkt het klimaat van intolerantie tegen christenen en andere religieuze minderheden in Pakistan. Zelfs al leidt een rechtszaak niet tot veroordeling, de beschuldigden worden met regelmaat mishandeld door een menigte, gelyncht of vermoord. Er zijn daardoor al tientallen mensen om het leven gekomen.

Aanhangers van islamitische partijen protesteren tegen het besluit van het Hooggerechtshof.Beeld EPA

Ook Bibi is haar leven niet zeker, nu ze uit de beveiligde muren van de gevangenis mag treden. Tegenstanders scanderen leuzen die oproepen tot haar dood. Naar verwachting verlaat zij na haar vrijlating direct het land. Er zouden al meerdere landen asiel hebben aangeboden. 

Lees ook:

De Pakistaanse Asia Bibi is ter dood veroordeeld, om een slok water

Ineens was Asia Bibi voor geloofsgenoten een heilig icoon en voor anderen een duivelin. Door een slok water.

Terwijl Nederland doordraait over luxeprobleem, zit christen Asia Bibi al acht jaar in haar dodencel in Pakistan

Soms blijf je bij een kop in de krant hangen. Alsof je met het haakje van een vishengel ergens naartoe wordt getrokken. Bij mij gebeurde het afgelopen donderdag, schrijft Stijn Fens