Direct naar artikelinhoud

PKN steunt estafettedienst tegen uitzetting van Armeens gezin

De Haagse Bethelkerk, waar vandaag een kerkdienst wordt gehouden om uitzetting van het gezin Tamrazyan te voorkomen.Beeld ANP

De Protestantse Kerk in Nederland steunt het kerkasiel dat de Haagse PKN-gemeente verleent aan het Armeense gezin Tamrazyan. De voorman van de PKN, scriba René de Reuver, gaat vandaag voor in de estafettedienst die de kerk houdt om uitzetting van het gezin te voorkomen.

“We doen dit uit solidariteit met de protestantse gemeente in Den Haag die deze keuze maakt”, verklaart De Reuver. “Als mensen bij ons aankloppen in nood, zeg je niet: er zijn regels, we moeten kijken of daaraan is voldaan. Nee, dan zet je je deuren open en zie je naar mensen om.”

De steun van de PKN voor de actie in de Haagse Bethelkerk past binnen de visie van de PKN op het kinderpardon. De PKN (1,8 miljoen leden) pleit al jaren voor een ruimere regeling, zodat de naar schatting vierhonderd kinderen die daar nu buiten vallen in Nederland kunnen blijven.

Evangelie vraagt nooit blinde gehoorzaamheid aan overheid
René de Reuver, voorman PKN

De familie Tamrazyan – waarvan dochter Hayarpi (21) het gezicht is geworden en dat verder bestaat uit de ouders en kinderen van negentien en vijftien – is vrijdag verhuisd van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk naar de PKN-kerk in Den Haag. In de wet is geregeld dat de politie tijdens vieringen een kerk niet mag binnenvallen. De kerk in Katwijk voelde niet voor estafettediensten. Zij wilde buiten politiek vaarwater blijven.

Eigen verantwoordelijkheid

Met de bijdrage aan de estafettediensten rijdt de kerk de overheid niet in de wielen, zegt De Reuver. “We begrijpen de politieke moeilijkheden, maar wij zijn kerk. We hebben elk onze eigen verantwoordelijkheid. Het evangelie vraagt nooit blinde gehoorzaamheid aan de overheid. De kerk is de plek waar het verhaal van de mensen wordt gehoord. Reken niet alleen met cijfers en regels, maar hoor het verhaal, vooral ook van kinderen.”

De Reuver heeft ook bisschop De Korte van Den Bosch benaderd om een dienst te leiden, maar die doet dat niet. De katholieke geestelijke vindt de kwestie volgens zijn woordvoerder ‘heel ingewikkeld’. “Dit vraagt om een meer fundamentele doordenking door de bisschoppen. Dit gaat over kinderen, maar ook over de verhouding tussen kerk, politiek de rechterlijke macht.” De Korte hoopt wel op een ‘ruimhartige oplossing’ voor de kinderen die nu buiten het pardon vallen.

Hoop op vreedzaam samenleven

Half november presenteert de PKN een studie over migratie. In dat boek, ‘Van migrant tot naaste’, stelt De Reuver dat migratie geen probleem is dat ‘gemanaged’ moet worden; het gaat om mensen. Hij bepleit een samenleving waarin ‘de hoop op vreedzaam samenleven het wint van de angst voor de vreemdeling’.

In het boek uit Kathleen Ferrier, oud-Kamerlid voor het CDA, scherpe kritiek op het CDA. Ze begrijpt dat politici de zorgen van mensen over de multiculturele samenleving serieus nemen. “Maar de antwoorden die het CDA geeft, nemen die zorgen niet weg. Die creëren juist een wij-zij-denken in de samenleving, terwijl we verbinding nodig hebben. Het CDA moet een eigen antwoord geven, en niet de populistische partijen napraten.”

Maar binnen de PKN zijn ook mensen die zich door rechtse partijen juist aangesproken voelen. Predikant Henk-Jan Prosman bijvoorbeeld is voor minder immigratie en behoud van de Nederlandse cultuur. “Ik wil niet dat onze samenleving nog verder een immigratiesamenleving wordt waar de islam onmiskenbaar een groot stempel op drukt”, zegt hij in het boek. Wel staat hij klaar voor vluchtelingen die bij hem aankloppen; hij bracht ooit een met uitzetting bedreigde jongen naar Duitsland. “In die zin ben ik een beetje burgerlijk ongehoorzaam.”

Lees ook:

Deze Haagse kerk voorkomt de uitzetting van een Armeens gezin: ‘De kerk laat zien hoe het ook kan’

Uit het hele land komen voorgangers naar de Haagse Bethelkerk om een Armeens gezin te steunen. 

Alsnog estafettedienst voor Armeense Hayarpi en gezin

Met de verhuizing van Katwijk naar Den Haag krijgen de Armeense Hayarpi en haar gezin alsnog een estafettedienst om de IND buiten de deur te houden.