Direct naar artikelinhoud

Gülen: 'Edogan gebruikt staatsgreep voor eigen coup'

Fethullah Gülen, hier in zijn huis in Pennsylvania.

De Turkse president Erdogan gebruikt de neergeslagen staatsgreep in Turkije om zelf zijn eigen, gevaarlijke coup te plegen. Die sneer deelt de islamitische prediker Fethulla Gülen uit in een opiniestuk in de New York Times. Ondertussen worden in Nederland elke dag gebouwen van de Gülenbeweging beklad of in brand gestoken.

Gülen, die inmiddels al zeventien jaar in ballingschap in Amerika woont, is volgens Erdogan het brein achter de couppoging van het leger. Turkije heeft aan Amerika gevraagd of Gülen uitgeleverd kan worden. De Verenigde Staten hebben dat geweigerd en Gülen roept op te volharden in die weigering. "De verleiding is groot Erdogan te geven wat hij wil. Maar de VS moeten zich verzetten."

De prediker veroordeelt nogmaals de couppoging die anderhalve week geleden in Turkije plaatsvond. "Ik en mijn beweging hebben altijd een duidelijk standpunt ingenomen tegen extreem geweld, van de aanslagen op 11 september tot de executies van IS en de kidnappingen van Boko Haram."

"Mijn hele leven heb ik aangekondigd dat militaire interventies in politieke zaken niet samengaan. Feitelijk heb ik decennialang een democratie aangekondigd. Omdat ik heb geleden onder vier militaire coups in vier decennia in Turkije wil ik nooit dat mijn medeburgers zoiets nog een keer meemaken. Als iemand die zich uitgeeft als een aanhanger van de Hizmetbeweging zich in de gefaalde coup heeft gemengd, dan verraadt die persoon mijn idealen."

Brandstichting
In Nederland heeft de Gülen-beweging te maken met pogingen tot intimidatie. Zondagavond woedde brand bij de Unie van Betrokken Ouders in Apeldoorn. Drie dagen geleden brandde bij Stichting Gouden Generatie in Deventer kort het vuur. Ook werden de afgelopen week panden met stenen bekogeld, onder meer in Rotterdam en Zaandam.

PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de Turkse gemeenschap zich meer moet uitspreken. "Veel mensen zien het als volgt: je bent pro-Erdogan en anders ben je een verrader. Omdat de Turkse autoriteiten ook specifiek naar Gülen wijzen als terroristische organisatie, vertaalt zich dat in onze samenleving in geweld. Maar als je je niet tegen dit geweld uitspreekt, dan stem je bijna in met wat er gebeurt."