Direct naar artikelinhoud

Flinke verliezen Europese beurzen, maar van serieuze correctie geen sprake

De AEX-index begin dit jaar in Amsterdam.Beeld ANP

In navolging van de Amerikaanse beurzen gisteren kleuren ook de beurzen in Europa flink rood. Toch valt de schade mee, gezien de fikse koersval op Wall Street gisteravond. De Dow Jones index verloor gisteren 4,6 procent, de Amsterdamse beurs AEX schommelt momenteel rond een verlies van 3 procent.

De Europese beurzen hebben zich daarmee enigszins hersteld van de nog veel lagere openingsstanden vanmorgen. De angst bestond dat paniekverkopen zich in Europa juist zouden uitbreiden. Beleggers kijken nu uit naar wat er gebeurt als de Amerikaanse beurzen weer openen.

De daling van de koersen kwam onverwacht, en vooral de snelheid waarmee de verkoopgolf om zich heen greep heeft beleggers verrast. Binnen een uur verloor de toonaangevende Dow Jones index maandagavond maar liefst 1.000 punten. Commentatoren wijzen naar de steeds verder geautomatiseerde handel in aandelen als verklaring daarvoor. Die systemen werken veelal met vastgelegde waarden waarbij aandelen verkocht of bijgekocht kunnen worden. Een plotselinge daling kan via die weg een sneeuwbaleffect teweeg brengen. Op het dieptepunt stond de Amerikaanse beurs zo’n 7 procent lager. Later herstelden de koersen zich weer iets.

Hoewel de koersverliezen flink zijn, is de schade voor beleggers op de lange termijn beperkt

Vrijdag was al een slechte dag voor de Amerikaanse beurzen, die toen zo’n
2,5 procent verloren. Aanleiding daarvoor was het – op zichzelf genomen positieve – bericht dat de Amerikaanse lonen veel harder stijgen dan eerder verwacht. De laatste jaren werd daar juist op gewacht: hoewel de werkloosheid blijft dalen bleven de lonen achter. Nu de beloning van werknemers toeneemt zouden werknemers ook de consumptie kunnen opschroeven, en dat is eveneens goed nieuws voor de economische groei.

Vrees voor inflatie

Maar op de beurs bestaat de vrees dat de stijgende lonen de inflatie zullen aanwakkeren. Dat zou voor het stelsel van centrale banken aanleiding kunnen geven om de rente veel sneller dan nu verwacht te verhogen. Een hogere rente is slecht nieuws voor bedrijven, die daarmee hun kosten zien oplopen en investeringen onder druk zet. Het verlies van de Dow Jones gisteren is procentueel gezien het grootste sinds augustus 2011, en in punten gemeten zelfs het grootste verlies ooit.

De beurzen staan zo rond de stand van een maand of vijf geleden. Officieel is nog geen sprake van een correctie.

Hoewel de verliezen van de afgelopen dagen flink zijn, is de schade voor beleggers op de lange termijn nog beperkt. De beurzen staan zo rond de stand van een maand of vijf geleden. De afgelopen jaren is de beurs juist gestaag flink geklommen. Vorig jaar won de AEX-index zo’n 12,5 procent, de Amerikaanse beurzen klommen zelfs met zo’n 26 procent. Daarmee hebben beleggers een flink voorschot genomen op groei waarvan in de praktijk nog moet blijken of die gerealiseerd wordt. Er is zelfs officieel nog geen sprake van een correctie, waarvan gesproken wordt als de beurs meer dan tien procent daalt ten opzichte van de laatste top.

In navolging van de aandelenkoersen zakten ook de prijzen van grondstoffen weg. De rente op staatsleningen, die de laatste maanden aan een opmars bezig was, zakte eveneens flink terug. Beleggers verruilen aandelen voor obligaties, waardoor de koers van die laatste belegging stijgt. Door die hogere prijs daalt het effectieve rendement (de rente) op die leningen juist.

Lees ook: Flinke klappen op Damrak: Aex tuimelt omlaag