Direct naar artikelinhoud

Ex-president vraagt India om militaire ingreep op Malediven

Veiligheidstroepen bij het hooggerechtshof in Malé, de hoofdstad van de Malediven.Beeld AFP

Een voormalige president van de Malediven heeft de regionale grootmacht India opgeroepen om een gezant met militairen te sturen om politieke gevangenen te bevrijden.

De oud-president Mohamed Nasheed, die in ballingschap op Sri Lanka woont, kwam met zijn 'nederige oproep' nadat de huidige president afgelopen nacht twee rechters en een oppositieleider liet vastzetten. “We verzoeken een fysieke aanwezigheid”, aldus Nasheed op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

De politieke crisis  op de Malediven verdiept zich hierdoor. De crisis begon toen het hooggerechtshof vorige week, heel verrassend, bepaalde dat eerdere rechterlijke veroordelingen van Nasheed en een groep oppositiepolitici ongrondwettig waren. De vonnissen zouden politiek gemotiveerd zijn geweest en het hooggerechtshof verordonneerde dat de dissidenten moesten worden vrijgelaten.

De Malediven zijn een vakantieparadijs waar beroemdheden als Tom Cruise, Katy Perry en Ronaldo graag vakantie vieren

Huisarrest

Maar president Abdulla Yameen weigerde de uitspraak van het hooggerechtshof uit te voeren. Hij ontsloeg de politiechef, gaf het leger opdracht hem te beschermen en kondigde voor twee weken de noodtoestand af. Afgelopen nacht legde hij in de hoofdstad Malé bovendien huisarrest op aan de vroegere dictator Maumoon Abdul Gayoom, die zich de laatste tijd aan de zijde van de oppositie had geschaard. “Een groot aantal politiemensen rond mijn residentie”, twitterde de voormalige sterke man gisteren. “Om me te beschermen of om me te arresteren? Geen idee.”

Twitter bericht wordt geladen...

Onder druk van de arrestaties en de noodtoestand herzag het hooggerechtshof korte tijd later zijn geruchtmakende uitspraak. De groep oppositiepolitici moest volgens het hof toch vast blijven zitten, 'gezien de zorgen die door de president naar voren zijn gebracht'.

De oplopende politieke spanningen komen midden in het toeristische hoogseizoen op de Malediven, een exclusief vakantieparadijs met koraaleilanden, turquoise zwemwater en witte zandstranden, waar beroemdheden als filmster Tom Cruise, zangeres Katy Perry en voetballer Ronaldo graag vakantie vieren.

Het strategisch belang van de Malediven is toegenomen doordat China probeert er meer invloed te verwerven

Luxe-toerisme

De archipel – ruim 1000 eilanden, 400.000 inwoners – werd decennialang met ijzeren vuist geregeerd door president Maumoon Abdul Gayoom. Hij was het ook die in de jaren tachtig het luxe-toerisme op de archipel begon te bevorderen. Omdat de groeiende middenklasse meer rechten opeiste, werd vanaf 2008 geprobeerd van de Malediven een democratie te maken. Maar zonder veel succes. Sinds 2013 is de macht in handen van Abdulla Yameen, een halfbroer van de vroegere sterke man. Yameen zette de meeste sleutelfiguren van de oppositie vast of joeg ze het land uit, en bestiert de schatkist alsof het zijn persoonlijke bankrekening is.

Een betoger probeert zichzelf te beschermen tegen traangas in Malé.Beeld AP

Het strategisch belang van de Malediven is de laatste jaren toegenomen doordat China probeert er meer invloed te verwerven, om zijn aanwezigheid in de Indische Oceaan te versterken. Dit is tegen het zere been van India, dat de oceaan van oudsher als zijn invloedsgebied beschouwt.

Indiase troepen grepen in 1988 al eens in op de Malediven om een staatsgreep te voorkomen

Indiase troepen

De Indiërs mengen zich normaal gesproken niet in de interne aangelegenheden van de Malediven, alhoewel ze wel economische en militaire steun geven. Maar als Delhi toch ingaat op het ‘nederige verzoek’ van ex-president Nasheed en troepen stuurt naar de eilanden, zou dat niet voor het eerst zijn. Indiase troepen grepen in 1988 al eens in op de Malediven om een staatsgreep te voorkomen waarbij buitenlandse huurlingen betrokken zouden zijn geweest.

In Nederland waarschuwt het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken reizigers dat het door de politieke spanningen ‘onrustig’ is op de Malediven. “Vooral in de hoofdstad Malé”, aldus het ministerie. “Er gelden veiligheidsrisico’s.”