Direct naar artikelinhoud

Europese Rekenkamer: ECB moet beter communiceren

De ECB in Frankfurt.Beeld EPA

Een rapport van de Europese Rekenkamer bevestigt de reputatie van de Europese Centrale Bank als meest gesloten EU-instituut.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in korte tijd een gedegen systeem opgetuigd om een nieuwe bankencrisis te voorkomen, maar toch kent dat nog de nodige tekortkomingen. Vooral de communicatie is een zwak punt. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport over het crisismanagement van de ECB.

Sinds de eurocrisis en de daaropvolgende oprichting van een bankenunie heeft de ECB in Frankfurt een veel zwaardere verantwoordelijkheid bij het toezicht op de ongeveer 120 grootste banken in de Europese Unie, die samen 80 procent van de hele bankensector uitmaken. Mocht een grote bank in de problemen komen, dan is het redden of juist laten omvallen daarvan geen nationale zaak meer, maar een Europese.

De ECB weigerde ons belangrijke informatie te overhandigen
Europese Rekenkamer

Nogal wat ruis

De Rekenkamer is in grote lijnen goed te spreken over dit toezicht, maar constateert wel dat de interne organisatie bij de ECB beter kan. 'Bepaalde tekenen wijzen op ondoelmatige toepassing', aldus de financiële waakhond van de EU. Dat geldt vooral voor de afspraken over een vroegtijdige interventie bij probleembanken en de 'richtsnoeren voor de beoordeling van het falen of waarschijnlijk gaan falen van banken'.

Volgens de afspraken van de bankenunie draagt de ECB een probleembank over aan de zogeheten Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad (beter bekend onder de Engelse naam Single Resolution Board, ofwel SRB) die de redding of ontmanteling in goede banen moet leiden. Volgens de Rekenkamer zit er nogal wat ruis in de communicatie tussen de ECB en de SRB, met alle risico's van dien. "In een crisissituatie betekent communicatie alles", zei het Ierse Rekenkamerlid Kevin Cardiff bij de presentatie van het rapport.

Onbevredigend

De bevindingen bevestigen de reputatie van de ECB als het meest gesloten EU-instituut dat het liefst met rust wordt gelaten. 'De ECB weigerde ons belangrijke informatie te overhandigen die we hadden opgevraagd om de controle te kunnen verrichten; dit had negatieve gevolgen voor onze controlewerkzaamheden', zo staat in het rapport.

"De ECB is een zeer onafhankelijk instituut, en dat betwist ik ook niet", licht Cardiff toe. "Maar ze moet ook verantwoording afleggen, onder meer aan het Europees Parlement. Een nauwkeurige beoordeling door dat parlement van de Europese instituties staat of valt bij een goed, uitgebreid onderzoeksrapport. Wij hebben een ondersteunende rol bij die democratische beoordeling, dus is het onbevredigend als we niet alles krijgen wat we vragen."

Niettemin concludeert de Rekenkamer dat de Europese instellingen nu veel beter zijn voorbereid op crisissituaties in het financiële systeem dan tien jaar geleden, toen alle ellende begon.