Direct naar artikelinhoud

Chili kwaad op de Wereldbank na misleidende rapporten

De Chileense president Michelle Bachelet eist onderzoek van de Wereldbank. Dat komt er.Beeld AFP

De betrouwbaarheid van de Wereldbank heeft een deuk opgelopen nu het jaarlijkse rapport Doing Business moet worden herzien. 

Volgens hoofdeconoom Paul Romer van de bank is de toonaangevende lijst misleidend en speelden politieke overwegingen een rol bij het opstellen ervan. De ranglijst laat zien of zakendoen in 190 landen stroef of soepel verloopt.

Chili schommelt sinds 2006 tussen de 25ste en de 57ste plek. In die jaren werd het land geleid door president Michelle Bachelet van de socialistische partij (2006-2010 en nu) en de conservatieve Sebastián Pinera (2010-2014). Onder Bachelet zakte Chili op de lijst, onder Pinera steeg Chili juist.

Dat kwam doordat de meetmethode werd aangepast, zei Romer tegen The Wall Street Journal. En dus niet doordat Chili onder Bachelet daadwerkelijk slechter was gaan presteren. Hij zegt niet in te kunnen staan voor de integriteit van het besluit om de methode aan te passen.

Immoreel

President Bachelet eist onderzoek van de Wereldbank, en dat zegt de bank ook toe. Haar minister van economische zaken vindt de gang van zaken immoreel. Topeconoom Romer biedt Chili alvast zijn excuses aan. Zelf begon hij in 2016 bij de Wereldbank. Romer wil de laatste vier rapporten laten herberekenen. Ook andere landen kunnen de dupe zijn geweest van aangepaste meetmethodes. 

De Wereldbank richt zich als evenknie van het IMF op armoedebestrijding en economische ontwikkeling. Bureaucratie remt banengroei, is het idee achter de lijst. Om te bepalen hoe gezond het zakelijk klimaat van een land is, kijkt de Wereldbank bijvoorbeeld naar het gemak waarmee bouwvergunningen, elektriciteit en kredieten te krijgen zijn en naar belastingen en faillissementswetten. Doing Business krijgt veel internationale aandacht. Ook politici houden de score van hun land goed in de gaten.

De betrouwbaarheid ervan is ook belangrijk omdat wetenschappers met de gegevens werken. Sinds de eerste editie in 2003 zijn 10.000 academische artikelen en rapporten gebaseerd op data van Doing Business, schrijft Wereldbank-topvrouw Kristalina Georgieva in het voorwoord bij editie-2018.

Econoom Augusto Lopez-Claros – Chileen – was de afgelopen jaren bij de Wereldbank verantwoordelijk voor Doing Business. Hij zegt dat de rapporten in alle transparantie zijn opgesteld. Dat Chili daalde, kwam doordat andere landen hun regelgeving verbeterden. In de lijst voor 2018 staat Nieuw-Zeeland bovenaan, Nederland is 32ste.