Direct naar artikelinhoud

Wat weten we over de werking van Red Bull, Bullit en andere pepdranken?

Het aantal suikerklontjes in verschillende dranken.Beeld anp

Kinderartsen willen energiedrankjes met veel cafeïne verbieden voor kinderen en tieners onder de achttien jaar. De ‘pepdranken’ zouden de gezondheid schaden. Het is niet voor het eerst dat medici en wetenschappers waarschuwen voor de energiedranken. Wat is er bekend over de werking van Red Bull, Bullit, Monster Energy en andere pepdranken?

Het schaadt de gezondheid

Vooraf gesteld, een of twee blikjes per week zijn zo schadelijk niet. Het gaat om overmatig gebruik van meerdere blikjes per dag. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt dat sommige tieners van twaalf jaar tot zes blikjes per dag drinken. Dat is schadelijk, laten diverse onderzoeken zien. Pepdranken bevatten cafeïne. Diverse richtlijnen gaan ervan uit dat ongeveer 2,5 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht geen kwaad kan. Een blikje energiedrank bevat ongeveer 80 mg cafeïne. Een tiener zit na een blikje dus al tegen het maximum aan.

Energiedranken zijn mierzoet. Een blikje bevat ongeveer tien suikerklontjes, veel meer suiker dan iemand nodig heeft, wat kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Er zijn ook suikervrije varianten van pepdranken. Deze zijn minder schadelijk dan de suikerhoudende, maar nemen de nadelen van cafeïne niet weg.

De lijst met klachten die kunnen optreden door te veel pepdranken te drinken is net zo lang als gevarieerd. Artsen noemen vaak hartklachten, hoge bloeddruk en slapeloosheid. Ook braken, angststoornissen, concentratieproblemen, maagklachten en misselijkheid komen voor.

Er wordt steeds meer pepdrank gedronken

Wereldwijd dan. In 2013 was de mondiale pepdrankenmarkt goed voor 39 miljard dollar. In 2021 zal dat naar verwachting 61 miljard dollar zijn.

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2011 onderzoek laten doen naar het gebruik in Europa. Daaruit bleek dat in Nederland 68 procent van de jongeren tussen de 11 en 18 jaar weleens een energiedrankje pakt. Hoeveel zij drinken is niet bekend. Wel bekend is dat Europees jongeren gemiddeld 2,1 liter per jaar drinken. Maar dat percentage zegt niets over het aantal probleemdrinkers.

Pepdranken zijn voor jongeren gevaarlijker dan voor volwassenen

Dat heeft te maken met het lagere lichaamsgewicht van jongeren. Daardoor gaan zij sneller over de limiet heen van het aantal milligrammen cafeïne dat zij veiligheidshalve kunnen innemen. Eerder onderzoek van het Voedingscentrum toonde al aan dat 66 procent van de jongeren minder goede ervaringen heeft met energiedranken. Zij noemden vooral de slaapproblemen hinderlijk.

Pepdranken kunnen verslavend werken

Dat komt door de cafeïne in de dranken, een verslavende stof, zoals veel mensen weten die koffiedrinken. De stevige innemers van energiedranken krijgen dagelijks het equivalent van acht tot tien bakken koffie binnen. Dat is voor een volwassene al een grote hoeveelheid, laat staan voor jongeren onder de achttien. Als deze tieners zoveel cafeïne binnenkrijgen, moeten ze alleen al pepdranken drinken om geen afkickverschijnselen te krijgen. Symptomen van ontwenning zijn: hoofdpijn en concentratieproblemen.