Direct naar artikelinhoud

De knusse houtkachel is eigenlijk een no-go

De knusse houtkachel is eigenlijk een no-go
Beeld colourbox

Houtkachels thuis dragen ook bij aan luchtvervuiling. Niet aanschaffen dus , zegt Milieu Centraal. Heb je er al een? Stook dan bewust.

Een 'ongemakkelijk feit', noemt voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad het. Houtkachels en zeker open haarden, hoe knus ze ook zijn, blazen via de schoorsteen vaak vuile stoffen de lucht in. "Het is een rare paradox", zegt hij. "Milieubewuste mensen denken met een houtkachel goed bezig te zijn, maar het tegenovergestelde is vaak waar."

Het ligt gevoelig, weet ook energie-experts Mariken Stolk van adviesorganisatie Milieu Centraal. Bewoners met een houtkachel willen soms liever niet horen dat ze luchtvervuiling, zoals fijnstof, veroorzaken in de buurt. "Het klinkt zo duurzaam, niet stoken met de gasketel maar met hout". Stolk windt er geen doekjes om: "Dat klopt echt niet." De meeste kachels zijn inefficiënt, met zo'n 30 procent energieverlies. Een open haard laat zelfs tot 90 procent van de warmte vervliegen, met schadelijke stoffen.

Dilemma

De meest verantwoorde keuze voor het stoken van hout in huis is de aanschaf van een pelletkachel. Dat is een hoogefficiënte kachel, die samengeperste kleine houtkorrels verbrandt. Die kun je kopen met duurzaamheidslabels, zoals 'Better Biomass'. Met een hele hoge schoorsteenpijp op het dak erbij blijft de overlast beperkt. Maar Stolk wil ook die pelletkachels niet aanraden. "Helaas, ook dan kun je milieu en gezondheid schaden." Maar ja, aardgas stoken met je cv-ketel thuis is ook niet duurzaam. Kijk dus liever naar echte schone verwarming thuis, zegt Stolk. Dat kan in een energiezuinig huis met een warmtepomp, die energie uit de lucht of de bodem haalt, met zonnepanelen op het dak.

Stook die gezellige kachel niet elke koude dag, maar maximaal twee avonden per week, voor de sfeer
Mariken Stolk, Milieu Centaal

Milieu Centraal heeft wel tips, voor houtstokers, om verantwoord om te gaan met houtkachel of haard. Niet stoken op windstille dagen bijvoorbeeld, want dan blijven alle vieze stoffen hangen. Matig gebruik helpt ook. "Stook die gezellige kachel niet elke koude dag, maar maximaal twee avonden per week, voor de sfeer", zegt Stolk. En alleen kurkdroog hout opbranden, want nat hout geeft meer verontreiniging. Afval, vers hout op plastic erin gooien is natuurlijk helemaal uit den boze.

Burenruzies

"We willen wel terughoudend zijn met zulke stookadviezen", zegt Stolk. Niet omdat Milieu Centraal zich niet wil bemoeien met het stookgedrag van mensen thuis, maar omdat de tips het beeld geven dat houtkachels en haarden toch best wel oké zijn. Gebruik hem liever helemaal niet, is de belangrijkste boodschap van Milieu Centraal. Overlast door stank en vieze lucht leidt volgens Milieu Centraal geregeld tot geruzie in de wijk. "Doe de buren een lol", zegt Stolk, "hout stoken is eigenlijk gewoon een no-go."

Lees meer over het advies van de Gezondheidsraad voor de uitstoot van stikstof en fijnstof: Gezondheidsraad wil striktere regels voor schone lucht