Direct naar artikelinhoud

Heeft Nederlandse staat gefaald door orka Morgan naar Tenerife te sturen?

Orka Morgan tijdens een training in Loro Parque op Tenerife.

De aangespoelde orka Morgan mocht in 2010 niet terug in zee. Na de opvang in Nederland ging ze naar Tenerife. Ook daar deugt de verzorging niet, zeggen dierenactivisten.

De discussie over orka Morgan is nog niet voorbij. Het attractiepark waar Morgan sinds 2011 verblijft zou te weinig oog hebben voor haar welzijn. Zo moet het dier optreden in shows en heeft het lichamelijke schade opgelopen.

Vandaag is er een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, omdat de Free Morgan Foundation van mening is dat Nederland destijds de orka onterecht heeft overgebracht van het Dolfinarium Harderwijk naar Loro Parque op Tenerife.

Vondeling in de Waddenzee

Hoe zat het ook alweer met Morgan? In juni 2010 hield het half Nederland dagenlang in zijn greep: de vondst van een orka in de Waddenzee. Medewerkers van Dolfinarium Hardewijk vingen het jonge, uitgemergelde vrouwtje en doopten haar Morgan.

De bezwaarmakers denken een sterke zaak te hebben tegen de staat

Vanaf moment één was echter duidelijk dat er in Harderwijk niet genoeg ruimte was. Er volgde een maandenlange strijd tussen het ministerie, dat optrok met het Dolfinarium, en een schare dierenactivisten die Morgan het liefst weer in de zee wilden zien. Uiteindelijk werd de orka overgebracht naar Tenerife.

Fouten

Volgens de Free Morgan Foundation zijn er in die periode fouten gemaakt. De organisatie verwijt de Nederlandse staat dat die niet genoeg onderzoek heeft gedaan naar mogelijkheden om Morgan terug te laten keren in het wild. Bovendien zou het Spaanse park in strijd handelen met de afspraken, door Morgan op te laten treden in shows. Ook konden medewerkers niet voorkomen dat het zoogdier nu zwanger is. De afspraak was dat Morgan enkel zou worden gebruikt voor onderzoek en zich niet mocht voortplanten. 

De bezwaarmakers denken een sterke zaak te hebben tegen de staat. Zo zijn ze in het bezit van foto's die aantonen hoe het gebit van de orka achteruit is gegaan tijdens haar verblijfperiode. Ook hebben ze bewijs van littekens die Morgan zou hebben opgelopen door ruzie met soortgenoten in haar bassin. 

Orkadeskundige Astrid van Ginneken, die niet bij deze zaak betrokken is, ziet dit gedrag vaker bij orka's in gevangenschap. "Deze dieren hebben nooit een natuurlijke hiërarchie meegekregen, waardoor ze onderling heel anders met elkaar omgaan. Daarnaast komt er door de kleine leefomgeving al snel frustratie en agressie bij kijken."

Wij zien graag dat Morgan naar een plek gaat waar meer ruimte en oog is voor haar natuurlijke behoeften
Ingrid Visser, Free Morgan Organisation

Onkunde

Voor bestuurslid Ingrid Visser van Free Morgan Organisation is de zwangerschap een bevestiging van de onkunde van het Loro Parque. "Een opvang die goed voor zijn dieren zorgt, monitort de gezondheidssituatie bijna wekelijks. Dat Morgan al vijf maanden zwanger was toen de verzorgers hier achterkwamen, toont aan hoe weinig ze op de hoogte zijn van de gezondheid van hun dieren." Van Ginneken vraagt zich af of het kalf überhaupt zal overleven. "Morgan is relatief jong voor een zwangerschap, iets wat in het wild niet vaak voor komt." Daarnaast betwijfelt ze of Morgan weet hoe ze een kalf moet opvoeden.

De Free Morgan Foundation erkent dat de kans klein is dat het dier nu nog terug kan keren in het wild. "Na haar vondst was dat nog een mogelijkheid, maar haar gezondheid is te veel aangetast. Wij zien graag dat ze naar een plek gaat waar meer ruimte en oog is voor haar natuurlijke behoeften, zonder dat ze voor commercieel gewin wordt gebruikt."

Lees hier meer over de eerdere rechtszaak rond orka Morgan: Nieuw 'thuis' orka Morgan kent meerdere incidenten