Direct naar artikelinhoud

ChristenUnie en GroenLinks: uitzetting van yezidi’s per direct opschorten

In Iraaks Koerdistan verblijven bijna 1 miljoen ontheemden in kampen. Ze zijn gevlucht voor IS. De yezidi’s vormen er de grootste groep.Beeld -

ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Nederland moet stoppen met uitzetten van yezidi’s. Ook de PvdA wil dat de uitzettingen naar Koerdische kampen in Noord-Irak stoppen.

Gedurende het reces van de Tweede Kamer, vindt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, moeten de uitzettingen alvast worden opgeschort. Een debat zou door dat Kamerreces op zijn vroegst pas op 13 mei kunnen plaatsvinden.

Ook veel mensen vluchtten via Turkije naar Nederland. Gaan we die dan naar Turkije terugsturen?

Zaterdag schreef Trouw over de uitzettingen naar Irak door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van de yezidi’s. In Noord-Irak komen ze doorgaans terecht in Koerdische tentenkampen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemt de uitzettingen onverantwoord. De yezidi’s, een religieuze minderheid, werden na hun vlucht voor de terreur van IS in de Koerdische kampen ondergebracht.

Nieuw beleid

Joel Voordewind, ChristenUnie-Kamerlid,  heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken. “Dit is nieuw beleid. Bij mijn weten zijn yezidi’s nog niet eerder terug gestuurd.” Hij vindt de uitzettingen ‘onverantwoord’. 

“Dit is één van de zwaarst getroffen groepen in de regio.” Voordewind vindt het vreemd dat de yezidi’s naar vluchtelingenkampen in Koerdisch gebied worden uitgezet, terwijl zij veelal afkomstig zijn uit Sinjar. “Ook veel mensen vluchtten via Turkije naar Nederland. Gaan we die dan ook naar Turkije terugsturen? Dat is bovendien in strijd met de Turkijedeal.”

De VVD denkt nogal anders over de uitzettingen dan coalitiepartner ChristenUnie. Volgens de VVD moet de politiek in asielzaken niet op de stoel van de IND gaan zitten. “De IND weegt per individu op basis van zorgvuldig verkregen informatie over de veiligheid in het land en het betreffende gebied of iemand terug kan keren”, stelt Kamerlid Bente Becker. “Daartegen is altijd beroep en dus toetsing door een rechter mogelijk. Het is niet aan de politiek om zelf over individuele gevallen te oordelen.”

Non-refoulement

Dat is onjuist, zegt Van Ojik van GroenLinks. “In het vluchtelingenverdrag is het principe van non-refoulement opgenomen; landen mogen geen mensen uitzetten naar plekken waar zij gevaar lopen.” Volgens Van Ojik is de kans groot dat yezidi’s in de tentenkampen gevaar lopen. “De reactie van de VVD is onjuist. Het gaat hier niet om een puur administratieve beslissing.”

Lees ook: 

Nederland stuurt yezidi’s terug en dat is tegen eigen regels, zeggen advocaten

Yezidi’s terugsturen naar Noord-Irak is in strijd met de eigen IND-regels, zeggen asieladvocaten. De UNHCR heeft ernstige zorgen over de opvang in Koerdisch gebied. 

Vier jaar na de genocide zijn de yezidi’s bannelingen

Honderdduizenden yezidi’s zitten nog in tentenkampen, vier jaar nadat Islamitische Staat hen verdreef. Ze willen niet terug naar wat hun thuis was. Het is hun thuis niet meer.