Direct naar artikelinhoud

Trump kan beter linten gaan knippen

Trump kan beter linten gaan knippen
Beeld ANP

Republikeinen duwen Trump in de schaduw. Hun president brengt hen steeds in verlegenheid.

Waar is een president als Donald Trump nog goed voor? Het is voorstelbaar dat de Republikeinen in het Amerikaanse Congres zich dat afvragen na een week waarin hij hen in verwarring en verlegenheid bracht.

De verlegenheid bereikte donderdagavond een voorlopig hoogtepunt, toen uitlekte dat Trump tijdens een ontmoeting met Congresleden had gevraagd of er wel mensen uit shitholes als Haïti, El Salvador en Afrika naar de VS moesten komen.

Die uitdrukking is dermate taboe in beschaafd gezelschap dat veel media deze hoogstens als 'S***holes' of 'een obsceniteit' durfden te brengen. Al koos The Washington Post anders: "Als de president het zegt, citeren we letterlijk", zei hoofdredacteur Marty Baron.

Trump werkt vanwege zijn voorliefde voor politieke tv-programma's elke ochtend tot elf uur 'voor zichzelf'

Een ander soort schroom legde CNN af toen presentator Anderson Cooper zei: "Niet 'raciaal', niet 'raciaal getint', racistisch."

De volgende ochtend ontkende Trump via Twitter dat hij dat erge woord had gebruikt, maar een van de aanwezigen, senator Dick Durbin, bevestigde dat de president die woorden gebezigd had.

Voor verwarring zorgde Trump tijdens die bijeenkomst ook door een compromis af te wijzen over de positie van 'Dreamers', mensen die als kind illegaal naar de Verenigde Staten kwamen. Dinsdag had de president gezegd dat hij elke oplossing vanuit het Congres zou accepteren. Maar toen een aantal Democraten en Republikeinen hem kwamen bezoeken met zo'n compromis op zak, werden ze behalve door Trump ontvangen door Congresleden en medewerkers die veel negatiever staan ten opzichte van immigratie. En wees Trump het plan af.

Omgekeerd verliep het met de verlenging van een wet die soms het afluisteren van Amerikanen toelaat. Vlak voordat die deze week in stemming zou komen, kraakte Trump haar af op Twitter. Hij denkt op basis van die wet zelf ook afgeluisterd te zijn, namelijk door zijn voorganger Barack Obama.

Maar officieel was het Witte Huis, net als de Republikeinse meerderheid in het Congres, voorstander. Na een half uur - waarin kennelijk flink op hem was ingepraat - twitterde de president alsnog zijn steun.

Zijn aanvankelijke tegenstand leek geïnspireerd door uitspraken van een tv-commentator op de rechtse zender Fox News. Zo gaat het vaker; vorige week lekte uit dat Trump vanwege zijn voorliefde voor politieke tv-programma's elke ochtend tot elf uur 'voor zichzelf werkt'. Uit dat tijdsbestek stammen doorgaans zijn meest opzienbarende tweets.

Wie de president ergens toe wil overhalen, moet zorgen dat hij de laatste is die hem over dat onderwerp spreekt

Dat alles lijkt het beeld te bevestigen dat vorige week opdoemde uit het boek Fire and Fury van journalist Michael Wolff: wie de president ergens toe wil overhalen, moet zorgen dat hij de laatste is die hem over dat onderwerp spreekt, in persoon of als gast op Fox News. Het uiteindelijke beleid is dan niet meer het geesteskind van Donald Trump, maar van degenen in zijn omgeving, en in het Congres, die daar het handigst in zijn.

De rol van de Amerikaanse president schuift daarmee een eind naar die van een constitutioneel monarch, iemand die vooral het land bijeenhoudt en linten doorknipt. Maar ook met die rol heeft Trump moeite. Zijn opmerking over Haïtianen en Afrikanen is door zwarte Amerikanen opgevat als een afwijzing van hun aandeel in een veelkleurig land. En in een tweet zegde Trump ook nog eens een representatief optreden in Londen af. Mogelijk omdat hij demonstraties vreest, maar volgens hemzelf omdat Obama de nieuwe ambassade die hij had zullen openen op een slechte plek zou hebben gezet. 'Ze wilden mij het lint laten doorknippen - NEE!'

Excuses geëist door 'Shithole-landen'

Veel landen zijn kwaad op Trump om zijn shithole-uitspraak. Haïti en Botswana hebben de hoogste Amerikaanse diplomaat in hun land ontboden en om opheldering gevraagd. Paul Altidor, de Haïtiaanse ambassadeur in de VS, vond het schrijnend dat Trump precies acht jaar na de aardbeving in Haïti zijn uitspraken deed en eist excuses. De regering van Botswana noemde Trumps uitspraken onverantwoordelijk en racistisch. El Salvador heeft protest aangetekend. Gisteren maakte ook de Amerikaanse ambassadeur in Panama, John Feeley, bekend dat hij opstapt. Hij liet weten niet langer te kunnen dienen onder Trump.

Lees ook:
- Trump noemt ondervraging door Mueller ‘onwaarschijnlijk’
Als Trump zich terugtrekt, pakken de steden zelf de vervuilers aan
- Donald Trump als een stuk menselijk wrakhout