Direct naar artikelinhoud
Met Aandacht

‘Aandachtig leven heeft die burn-out niet voorkomen’

Maria ter BeekBeeld Studio Vonq

Met aandacht leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. Vandaag: Maria ter Beek (35) uit Oegstgeest. Ze doet aan mindful tuinieren.

Het begin

“Ik groeide op in Drenthe, op een grote boerderij. Als tiener was ik ­altijd buiten. Voor mijn studie ­verhuisde ik naar de grote stad en daar ging ik niet meer weg. Ik was heel ambitieus en werkte enorm hard als coach. Op mijn dertigste kreeg ik een ongeluk, waardoor mijn lichaam niet meer goed functioneerde. Een jaar daarna kreeg ik een burn-out. Mijn lichaam zei ‘stop er maar mee’. Ik kon niets meer. Ik durfde zelfs niet meer in de tuin van de boerderij van mijn ouders te komen, omdat het me confronteerde met wat ik niet meer kon.

Als ik moe ben, ga ik gewoon even tegen een boom aanleunen en een beetje mijmeren

“Het is wel grappig, ik was ook tijdens mijn studententijd al bezig met aandachtig leven, maar het heeft die burn-out niet voorkomen. Ik werkte zo hard omdat ik dacht dat ik anders niets waard was. Maar op den duur kon ik het tempo gewoon niet meer bijbenen. Later heb ik pas geleerd om me te ontspannen en minder te doen. Ik vroeg me af: hoe kan ik mijn liefde voor de natuur weer terugbrengen? Zo kwam ik uit bij tuinieren.”

De gevolgen

“Nu geef ik workshops bij bedrijven over mindfulness en omgaan met stress. Daarnaast coach ik mensen individueel. Bij de trainingen merk ik dat mensen rustig worden door aandacht te hebben voor het groen om hen heen.

“Bij mijn ouders stond een grote eik voor mijn raam. Daar zat niet zoveel leven in, maar uiteindelijk is hij toch gaan bloeien en kwamen er steeds meer blaadjes aan. Ik voel daardoor nog altijd iets speciaals bij eikenbomen. Ik heb nu geen tuin, maar wel veel binnenplanten en kruiden. En ik woon vlak bij een park. Als ik moe ben, ga ik gewoon even tegen een boom aanleunen en een beetje mijmeren. Dat kan heilzaam zijn.

“Met je handen in de aarde ­zitten is de ultieme manier om uit je hoofd te raken. Ik merk ook dat mijn planten allemaal speciale ­behoeften hebben. Sommige ­planten kunnen bijvoorbeeld niet goed naast elkaar staan. Daardoor besef ik dat alles levend is, en dat je ­onderdeel uitmaakt van een groter geheel.”

De reacties

“Soms krijg ik de vraag of ik met bomen knuffel. Dat doe ik wel, maar ik zeg het nooit hardop. ­Mensen vinden mindfulness vaak zweverig. Ik stuit altijd op weerstand wanneer ik vertel wat ik doe. Het is misschien ook wel een beetje vaag wat ik doe, maar ik probeer toch altijd mijn beide benen op de grond te houden. Steeds maar bezig zijn in je hoofd en piekeren, is dat dan niet zweverig?

“Mijn naaste omgeving begrijpt het iets beter. Mijn moeder zei: ‘Ik volg niet altijd helemaal wat je doet, maar dit past bij jou, je doet precies wat je altijd al deed’.”

Eén tip

“Neem een plantje in huis, en volg hem eens een maand. Gebruik je zintuigen: voel de structuur van de blaadjes, ruik eraan en zie hoe de plant zich ontwikkelt. Misschien kun je hem ook proeven, al zou ik wel even googelen of dat aan te ­raden is.”

Eerdere afleveringen in deze rubriek:

‘Schuif niet zomaar alles naar binnen, maar heb aandacht voor wat je eet’

Rita Zeelenberg is blogger en mindfulnesstrainer. Ze schreef het boek ‘Ontspannen eten’.

‘Je adem is er altijd, dus kun je er altijd bij terugkomen’

Anneke Comello (30) uit Lent. Ze is onderdeel van een sangha, een meditatiegroep.

Lees ook andere stukken over de Maand van de Spiritualiteit.