Direct naar artikelinhoud

Vrijlating van Asia Bibi staat toch op losse schroeven

Protest tegen de uitspraak van Asia Bibi, vrijdag in Islamabad.Beeld AFP

Radicale moslims in Pakistan lijken erin geslaagd de vrijlating tegen te houden van Asia Bibi, de christelijke vrouw die woensdag werd vrijgesproken van godslastering. Die vrijspraak leidde tot felle protesten van de radicaal-islamitische TLP. Die partij kreeg groen licht van de Pakistaanse regering voor het indienen van een petitie bij de rechtbank om Bibi niet vrij te laten. Ook beloofde de regering haar op een lijst te zetten van personen die het land niet mogen verlaten.

Bibi zit ruim negen jaar vast. In 2009, toen ze water ging halen terwijl ze op het land aan het werk was,  kreeg ze het aan de stok met twee moslimvrouwen. Die weigerden uit dezelfde beker te drinken als Bibi, omdat het water door haar aanraking onrein zou zijn geworden. In de onenigheid die volgde, zou Bibi de profeet Mohammed hebben beledigd. In het streng islamitische Pakistan staat daarop levenslang of de doodstraf. In 2010 werd Bibi ter dood veroordeeld. Zij heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Na jaren juridische strijd sprak het Pakistaanse hooggerechtshof haar vrij.

De tweede man van de TLP zei dat de regering bijna alle eisen had ingewilligd. Hij zei ook weer de straat op te gaan als de regering terugkrabbelt

De uitspraak maakte opgetogen reacties los in Pakistan en elders. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak van een ‘belangrijke uitspraak’ en een ‘grote overwinning voor religieuze tolerantie in Pakistan’. Daar dachten de aanhangers van de TLP anders over. Aanhangers van de partij, die haar bestaansrecht ontleent aan de wetten tegen blasfemie, gingen woedend de straat op. Ze blokkeerden belangrijke wegen in  Lahore en Karachi  en bekogelden de politie met stenen tijdens  omvangrijke demonstraties. De rechters die Bibi hadden vrijgesproken, werden met de dood bedreigd.

Aanvankelijk verdedigde de Pakistaanse premier Imran Khan de uitspraak van de rechters nog en kondigde hij aan hard op te treden tegen de betogers,  die hij vijanden van de staat  noemde. Nu lijkt zijn regering toe te geven aan de demonstranten.  Afzal Qadri, de tweede man van de TLP, zei tegen de Engelse krant The Guardian dat de regering bijna alle eisen van zijn partij had ingewilligd. Zo worden ook alle gearresteerde betogers vrijgelaten. De protesten zijn gestaakt, maar Qadri kondigde aan zijn aanhangers weer de straat op te sturen als de regering terugkrabbelt.

Gevluchte advocaat

De situatie van Bibi (54) blijft intussen penibel. Ze zit nog altijd in de gevangenis waar vorige maand nog twee mannen probeerden haar te vermoorden. Haar advocaat is het land uit gevlucht, omdat hij met de dood werd bedreigd.

Open Doors, de christelijke organisatie die opkomt voor vervolgde christenen , maakt zich grote zorgen. “Niet alleen het leven van Asia zelf, maar ook dat van haar echtgenoot en kinderen is in gevaar”, zegt Open Doors Nederland-directeur Maarten Dees. Zijn organisatie roept de Pakistaanse regering en de rechters in het land op om niet te zwichten voor de druk van extremistische partijen. “Waar we voor pleiten, is dat Asia samen met haar familie asiel krijgt in een ander land en dat er bescherming komt voor mensen die betrokken zijn bij haar zaak.” Vrijdag pleitten regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 ervoor de Pakistaanse vrouw in ons land op te vangen. 

Open Doors vraagt de kerken in ons land  om zondag aandacht te besteden aan de situatie van Asia Bibi en voor haar te bidden.

Lees ook: 

Een keiharde vuistslag in het gezicht van religieuze fanaten

Soms is nieuws goed nieuws. De vrijspraak, definitief, voor de acht jaar geleden ter dood veroordeelde christelijke boerenvrouw, kan een keerpunt inluiden: geen toegeeflijkheid meer in het debat met zeloten, maar principiële confrontatie. Einde mooipraterij.