Direct naar artikelinhoud

Nederlandse hulp bij opzetten dubieuze constructies

Nederlandse hulp bij opzetten dubieuze constructies

Advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen en trustkantoor Infintax uit Amsterdam helpen dubieuze constructies op te zetten voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en het FD naar de handelwijze van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Nederland.

Sinds eind 2012 is het Rotterdamse kantoor Ploum Lodder Princen (PLP) de vaste notaris van Infintax, dat op zijn beurt de vaste zakenpartner is van Mossack Fonseca in Nederland en daar belastingadvies en trustdiensten aan levert. Infintax zet constructies op om geld in en uit landen als Mexico en Ecuador te laten stromen. PLP is geregeld betrokken bij het opstellen van de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn.

Van zeker twee transacties vraagt emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik zich af of PLP de aktes had mogen laten passeren. Hij spreekt van 'juridisch cowboygedrag', waarvan een notaris zich zou moeten onthouden. Zo is PLP betrokken bij de schijnverkoop van een pand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen vanuit het belastingparadijs Anguilla moet verhullen.

Volgens Van Mourik gaat PLP ook over de schreef als het in april vorig jaar een akte passeert voor de uitgifte van certificaten door een commanditaire vennootschap, terwijl deze niet is ingeschreven in het Handelsregister. "Dat is een economisch delict", aldus Van Mourik. "De notaris had de akte nooit mogen passeren als de cv niet was ingeschreven in het Handelsregister."

In twee gevallen is sprake van 'juridisch cowboygedrag'
Hoogleraar Martin Jan van Mourik

Notaris Stan Commissaris van PLP, tevens maatschapvoorzitter van het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor, bestrijdt dat hij dat niet had mogen doen. Daarnaast beroept hij zich op zijn geheimhoudingsplicht. Infintax wil niet reageren.

Mexicaanse broers
Infintax helpt Mossack Fonseca met het opzetten van diverse constructies, waarvan niet duidelijk is wie de uiteindelijke begunstigde is, of houdt bewust achter wie er achter vennootschappen schuilgaan. Daarnaast is het kantoor betrokken bij een transactie waarbij twee Mexicaanse broers de rechten op een pakket films voor 500.000 dollar verkopen aan een Nederlandse brievenbusmaatschappij. Die verkoopt ze vervolgens voor 35 miljoen dollar door. De opbrengst eindigt in Nieuw-Zeelandse trusts van diezelfde broers.

Infintax en PLP helpen ook een constructie op te zetten voor vermogende zakenmannen uit Mexico, die via Nederland, Malta en Zwitserland geld naar Nieuw-Zeeland weten te krijgen. Drie van hen zijn voor Nederland extra interessant, te weten de Mexicaan Armando Carrasco Zanini Rincón en de Zwitsers Karl Frei en Patrick Wyss. Frei en Wyss zijn de oprichters van het bedrijf Basilisk, Zanini Rincón was de directeur.

Gifschip Otapan
Basilisk werd in 2005 de eigenaar van het gifschip Otapan, dat sinds 1999 aan de ketting lag in Nederland omdat er asbest in verwerkt was. Het laten ontmantelen van het gifschip kostte de Nederlandse staat 4,3 miljoen euro. Dat geld is nooit verhaald op de eigenaren. In september 2012 ziet toenmalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma definitief af van de claim. Een paar maanden later helpen Infintax en PLP om 'Project Gatwick' op poten te zetten, zoals het in de documenten heet, waarin Frei, Wyss en Zanini Rincón hun geld via Nederland naar een Nieuw-Zeelandse trust brengen.

Uitgebreide versies
Meer weten? Op Trouw.nl staan uitgebreide versies van hoe Ploum Lodder Princen en Infintax hielpen bij het opzetten van dubieuze transacties.

De Panama Papers gaan over de administratie, het e-mailverkeer en archief van Mossack Fonseca. Dit adviesbureau uit Panama zet vennootschappen op in belastingparadijzen voor klanten uit de hele wereld. De database kwam terecht bij de Süddeutsche Zeitung, die de informatie deelde met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Een kleine 400 journalisten wereldwijd stortten zich op de 11,5 miljoen documenten die zij de Panama Papers noemen. In Nederland zijn dat Trouw en het FD. Deze week komt iedereen tegelijk met nieuws. Op Panamapapers.nl leest u nog veel meer over het onderzoek.