Direct naar artikelinhoud
75 jaar Trouw

Wat betekent Trouw voor u? Dit zijn de leukste reacties van lezers

Wat betekent Trouw voor u? Dit zijn de leukste reacties van lezers
Beeld Maus Bullhorst

Welke rol speelt de krant voor u? Die lezersvraag leverde honderden reacties op. Een bloemlezing.

Op de bank

Toen onze dochter zes jaar was, werkte mijn echtgenoot als predikant in Ouderkerk aan de Amstel. Haar juf op school vroeg tijdens een kringgesprek naar het beroep van de vaders. ‘En Glaydie, wat doet jouw vader?’ Haar antwoord: ‘Hij zit op de bank en leest Trouw.’

E.H.R. Zeggelaar-Waayenberg, Ede

Geluksmedicijn

Elke ochtend word ik wakker met de gedachte: waarom zou ik opstaan, in bed is het veel lekkerder. Toch wurm ik mij uit bed, gooi een plens koud water in mijn gezicht, spring op de fiets en nestel mij in de trein. Illegaal in de eerste klas, want in de spits waagt geen conducteur zich tussen de mensen. Ik pak Trouw uit mijn tas, vouw hem open en tik met de bovenzijde van mijn hand de vouw eruit. En dat is het moment, elke werkdag weer, dat ik zin in de dag krijg. Dat mijn bloed weer gaat stromen. Alsof ik een vervolgverhaal lees en verder ga waar ik gisteren in verwondering achterbleef met de gedachte: hoe zou dit verder gaan? Trouw? Mijn geluksmedicijn!

Vera Habers, Voorhout

Biologiemomentje

Voordat ik ’s ochtends naar mijn werk rijd, scan ik de koppen van de krant bij een kopje thee. Het natuurdagboek knip ik heel regelmatig uit om mijn lessen als biologiedocent met een ‘biologiemomentje’ te starten. Het leuke effect hiervan is dat vooral de brugklasleerlingen zelf ook met stukjes uit de krant komen om hun eigen biologiemomentje op te eisen. De natuur halen we zo naar binnen en hierdoor hopelijk ook toekomstige krantenlezers. Want een groot aandachtspunt op onze school is het uitdagen van leerlingen om boeken en kranten te lezen.

Alice van der Stelt, Blokzijl

Een nachtelijk hoogtepunt: Trouw op de Ipad! Met een glaasje melk erbij
W.J. van Haaster, Warnsveld

Geliefde

Beste Trouw,

We zijn jaren samen. Gelukkig ben je ouder dan ik, al scheelt het maar een dag. Mijn dagen beginnen met jou, alsof we ochtendgeliefden zijn. Ik geniet van je gesprekken over kunst en schrijvers, over denkers. Nobel vind ik jouw bezorgdheid over wat in deze wereld gebeurt.

Dat jij je ook bezighoudt met bekende mensen is niet van wezenlijk belang, maar wel leuk om te weten. En zelfs aan je eigenaardige puzzels wil ik meedoen.

Je geeft me elke dag belangrijke ik-momenten. Ik hoop dat je lang bij me wilt blijven.

Je ochtendvriendin,
Julie Duijker, Abcoude

Nachtelijk hoogtepunt

Voor mij de rijkste krant van Nederland, in zeggingskracht en empathie. Tegenwoordig ook (soms) een nachtelijk hoogtepunt: Trouw op de iPad! Met een glaasje melk.

W.J. van Haaster, Warnsveld

Mijn vader, de krant & ik

Mijn vader bracht de illegale Trouw rond. Zijn rol in het verzet heeft hem zijn leven gekost: op 10 december 1944 te Renesse is hij opgehangen, een maand voordat ik werd geboren. Dat gat in mijn leven heeft Trouw nooit kunnen vullen, maar de krant biedt mij wel verdieping en voedsel voor de behoefte aan begrip voor menselijk gedrag en spiritualiteit.

Ik koop vooral losse nummers - in verband met onze frequente en lange camperreizen - en dan vooral de weekendkrant. Ik spel bijna alle artikelen, interviews en columns, schrijf citaten over in mijn dagboek.

Mario Jonker, Nieuwvliet

Niet altijd eens

Mijn vrouw en ik lezen ’s ochtends zij aan zij Trouw, tijdens wat wij ons ‘sacrale moment’ noemen, ontbijt en koffie onder handbereik. Zijn wij en de krant het dan altijd met elkaar eens? Nee, maar in een goede relatie kun je dat van elkaar hebben!

Wiebren Tabak, Leusden

Citaten op het toilet

De leukste, meest aansprekende en opvallendste berichten en citaten knippen we uit. Die hangen we op het prikbord in de wc. Een goede grap kan jaren hangen, een citaat van/over Trump wisselt bijna wekelijks. Geen beginnen meer aan!

Marian en Kees Mulder, Assen

Trouw houdt koers

Het was 1944 en ik kon al aardig lezen. Alles wat tegenkwam las ik, zo ook de gestencilde blaadjes die af en toe in huis opdoken en dan weer verdwenen. Kort na de bevrijding zag ik die blaadjes opnieuw en ze werden steeds groter, met de naam in die karakteristieke letters. Tegenover de school was een drukkerijtje waar boven de deur ook die naam werd geschilderd. Nog steeds lees ik Trouw, een krant die zich telkens heroriënteert, maar toch koers houdt.

D. Boogaard, Brielle

Ruimdenkend

Zoals ik me geen 67 voel, zo voelt Trouw niet aan als 75. Het is een levendige, ruimdenkende, breeduit geschreven krant.

Ik hou(w) van Trouw.

Ludo Smits, Zwolle

Prachtige taal

De stukken van Wim Boevink ontroeren en troosten me, vooral met zijn prachtige taalgebruik. Wat een pleister op de vele wereldwonden, die de krant helaas ook te lezen geeft. Trouw met Trouw aan de wereld!

Pien Claassen, Aalsmeeer

Lichtvoetig

Trouw op de mat: hij ligt er altijd, als een vast baken bij een moeizame start.

Dingeman, mijn favoriet. De zwaarte van het leven lichtvoetig vorm gegeven.

Joke Zonneveld, Utrecht

Je bent ook mooi

Dat je jaar in jaar uit zult blijven hoe je bent: nieuwsgierig, eigentijds, informatief, verdiepend, veelzijdig, scherp, intelligent. En mooi. Ja, ook mooi. Gewoon de beste krant van Nederland. We schelen zo’n tien jaar. Elke ochtend kruip ik knus met jou op de bank om ongeveer meteen je Verdieping in te duiken. Daarnaast ben je mijn reisgids, kookboek, tv-gids, medische vraagbaak, geschiedenisboek, filosofiemagazine. Soms zit je ernaast - tja. Véél gaat goed. Je papieren verschijning: een feestje! Vanavond hef ik het glas op jouw gezondheid: op naar de honderd. We spreken af dat we elkaar trouw blijven. Ik hoop je ook dan te feliciteren.

Regina Hogewind, Houten

Verpleegstersuniform

Ik ben tachtig en al bijna heel mijn leven reist Trouw met mij mee. Moeder bracht de krant in de oorlog in verpleegstersuniform rond. Werd ze aangehouden, dan had ze haast. Want ze moest met spoed naar een bevalling. 

Gerty Dijkstra-Haaring, Woerden

En daar is Johnny

Elke ochtend, bij het ontbijt, een vast ritueel; ik hoor de brommer van onze trouwe bezorger Johnny en spoed mij naar de brievenbus. Trouw haalt de buitenwereld naar binnen.

Ellen Doodkorte, Leeuwarden

Klepperdeklep

De zilverwitte tochtborstelpostklep in mijn voordeur wordt door een weer-en-wind-krantenbezorger geopend, terwijl ik nog onder mijn dekbed lig. Ik ken de persoon niet, maar proper is hij/zij zeker wel, want ik ontvang dagelijks een nachtelijk ontworpen Trouw ongeschonden op de kokosmat. Eerst bekijk ik de voorpagina. Daarna zoek ik snel de politieke tekening die me heerlijk aan het denken zet. De rest volgt later als ik met mijn vriend ben, zodat we samen over de berichtgeving kunnen praten. Klepperdeklepperdeklep: ik ben blij dat ik een papieren Trouw dagelijks via mijn postklep krijg.

Herma Weerstra, Ermelo

De waarheid

Zoals mijn vader zei: ‘Mijn Parool aan Het Vrije Volk lees De Waarheid in TROUW!’

Rene R. Valkema, Haren

Zeventig jaar later sla ik nog elke morgen met verwachting Trouw open
Ries Dunsbergen, Apeldoorn

Tekko Taks

Vlak na de oorlog. Een koude winter. De bel gaat. De colporteur van de begrafenisverzekering komt, net als elke week, zijn centen ophalen. Leren jas en muts, handschoenen zonder vingers. De premie op mijn polis: 2,5 cent. En dan, zo tegen half zes een plop op de deurmat. Een run naar de krant en dan naar moeder. ‘Tekko Taks! Moe lees het voor!’ Zeventig jaar later sla ik nog elke morgen met verwachting Trouw open. Tekko Taks heeft plaatsgemaakt voor brede interesse, maar de inhoud heeft dat gevoel nooit kunnen doven.

Ries Dunsbergen, Apeldoorn

Prikkeldraad

In de laatste weken van april 1945, mocht ik als negenjarige van mijn zus, die in een verzetsgroep zat, Trouw bezorgen bij boer Houtman. ‘Denk eraan Wim, afgeven aan de boer. Niet in een bus doen of op tafel leggen, persoonlijk overhandigen’. Met de krant onder in de boodschappentas ging ik op pad. Spannend.

Op maandag 7 mei was alles anders. Ik mocht de krant, in alle openheid, wegbrengen. Wat een prachtige dag. Ik stak de spoorlijn over, klom over een hek en bezorgde de krant. Toen ik op de terugweg over het hek klom, brak het prikkeldraad. Het haakte in mijn dij, met een winkelhaak tot gevolg. Het bloed stroomde eruit. Ik hinkte naar huis. Met een handdoek drukte mijn moeder de wond dicht en zei: “Hier moet de dokter bij komen, dit krijgen we nooit dicht en het gaat zweren met al dat roest er in.”

De dokter kwam. Vader en moeder legden mij op tafel. Vader hield mijn benen vast, moeder mijn armen. De dokter knipte onder mijn gegil en gekrijs de randen van de wond recht, ontsmette de plek en kramde de wond.

Zo begon mijn band met Trouw.

Wim Schotanus, Zwolle

Prettig moment

Een half jaar geleden is mijn dochter gestorven. In de eerste weken na haar dood was het uit de bus halen van Trouw, het uitspreiden van de krant op tafel en het lezen het enige prettige moment op een droevige dag. Het mezelf verdiepen in wereldgebeurtenissen leidde even de gedachten af van het grote verdriet. Ik lees altijd Ephimenco en Dingeman. En erg prettig dat mijn brieven (waarin ik het niet eens ben met de hoofdredactie) toch worden geplaatst. Dat geeft vertrouwen. Laatst verkondigde ik een mening, waarop mijn toehoorder zei: ‘Jij hebt zeker ook de Trouw.’

Els Enneking, Schiedam

In het donker

Als 12-jarige jongen woonde ik in 1943 in de Houtrakpolder bij Halfweg. Van mijn vader kreeg ik een aantal gestencilde A4’tjes die ik onder de door mijn moeder gebreide trui van zelfgesponnen schapenwol stopte. Ik moest de velletjes bij een paar adressen in Halfweg en Zwanenburg bezorgen, bij voorkeur in het donker (maar om 20.00 uur weer binnen zijn in verband met spertijd). Van ons gezin met acht kinderen werd ik aangewezen omdat ik als 12-jarige niet de kans liep om te worden opgepakt; dat begon pas bij zestien jaar. Op zaterdagmiddag 17 februari 1944 vond een trieste gebeurtenis plaats. Schuin achter ons huis werden, aan de Spaarndammerdijk, tien gijzelaars gefusilleerd als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Een van hen was Wim Speelman, een van de oprichters van Trouw.

H.G. van Houwelingen, Spijkenisse

Tom

De cartoons van Tom vind ik meestal zeer geslaagd. Hoe hij in een tekening het wereldnieuws kan vatten met precies de pijnpunten, meesterlijk. Ik plak ze vaak in mijn dagboek, omdat de tekening de stand van zaken in de wereld zo goed weergeeft.

Anne Marie van Hees, Rosmalen 

Duurzame opdracht

Op mijn school, het Ichthus College in Veenendaal, wil ik als wiskundedocent de leerlingen betrekken bij het geweldige wonder dat aarde heet. De aarde die we als geschenk hebben gekregen van onze Schepper. Een geschenk, dat we moeten koesteren en bewaren voor het nageslacht. Deze jonge mensen zijn de toekomst. Het is hun aarde en zij moeten die weer doorgeven aan de volgende generatie.

Met wiskunde hebben we een praktische opdracht met de thema’s duurzaamheid, verspilling en vernietiging. Trouw heeft mij geïnspireerd om deze opdracht te maken. Iedere dag is de pagina duurzaamheid & natuur de eerste die ik opensla, om deze daarna eventueel aan mijn vmbo-leerlingen door te geven. Niet alles boeit ze, maar ze hebben er dan wel kennis van.

Annemarie Santifort, Veenendaal

Bedankt mensen! Jullie houden ook de oudere mens up-to-date!
Jacoba van der Vlies (89), 't Harde

Als de krant er niet is

Wat het me doet als Trouw ’s ochtends niet op de deurmat ligt? Het is één keer gebeurd, ik was geheel van slag. Maar ik ben dan ook een groot fan! 89 jaar en zeer benieuwd naar wat er in de wereld om me heen gebeurt en wat ter-zake-kundigen er van vinden. En wat Anton Dingeman ervan vindt!

Maar helemaal enthousiast ben ik over de weekendbijlagen. Hoe krijgen jullie het voor elkaar zoveel verschillende onderwerpen op een prettige manier bij elkaar te krijgen. Het scheidingsverhaal van Elke Geurts bijvoorbeeld. Zelf ben ik vijftig jaar geleden gescheiden. Het grijpt me aan hoe verdriet nog altijd hetzelfde kan zijn. Maar dat is slechts één onderwerp.

Koos Dijksterhuis staat ook hoog op mijn lijstje. En de politiek krijgt lekker veel (niet té veel) aandacht. Heel belangrijk: er wordt niet gezeurd in Trouw! Ook mijn vriendin heb ik kunnen overhalen abonnee te worden. En zij is bijna even enthousiast.

Bedankt mensen! Jullie houden ook de oudere mens up-to-date!

Jacoba van der Vlies, 't Harde 

Exact even oud

Op 30 januari 1943, de dag waarop ik ben geboren, werd Trouw opgericht als verzetskrant in het huis van Gezina van der Molen. Trouw prikkelt en vraagt om nadenken. Wel is de krant verder van het kerkelijk leven af komen te staan. Wat ik nog steeds mis zijn de artikelen van wijlen A.J. Klei.

Ik ben er trots op dat ik mee heb gedaan aan de uitgave Trouw 40 jaar. Dit nummer heb ik nog steeds en ligt naast me terwijl ik dit schrijf. Met de verslagen over de Panama Papers heeft Trouw heel goed werk gedaan. Blijf kritisch op politiek gebied.

Ik wens Trouw nog een lang bestaan, in welke moderne vorm de krant ook zal worden uitgegeven. Blijf het onrecht aan de kaak stellen.

Harm Hunse, Westerbork 

Trouw 'pist niet in mijn broekzak' en confronteert me met afwijkende meningen
Jan Kuipers, Kalpitiya (Sri Lanka)

Tegen onrecht

Trouw is meer dan vijftig jaar mijn ‘lijfblad’. Het houdt me scherp en voorkomt dementie. Trouw ‘pist niet in mijn broekzak’ en confronteert me met afwijkende meningen. Ik heb van jullie geleerd: je nek durven uitsteken. Opstaan tegen het onrecht.

Jan Kuipers, Kalpitiya (Sri Lanka) 

Kan ik buitenspelen?

Onze zoon Levi (5): “Het leukste vind ik de spelletjes in de krant en de tekeningen.” Sommige illustraties kan hij inkleuren als kleurplaat. “Ook het weer is handig: dan weet ik of ik buiten kan spelen.”

Aart Jan Klok, Amsterdam

Eerst de puzzel

Zolang ik leef, hoort Trouw erbij. (We worden beiden 75!). De eerste jaren omdat mijn vader, tot ergernis van mijn moeder, vaak tijdens het ontbijt de krant las. Hij las voor uit de strip ‘In de Soete Suijkerbol’. Zelf las ik vroeger graag de bijdragen van Bert Klei over de perikelen in protestants Nederland. Blij ben ik met het nieuwe formaat.

Nu heb ik een ‘donderdag tot zaterdag’-abonnement. Ik lees vooral de Verdieping, Letter&Geest en Tijd. En de pagina religie & filosofie. Net als de columns van Ephimenco en Rob de Wijk en de mooie verhalen van Wim Boevink. ’s Ochtends begin ik met de puzzel om mijn hersenen op te starten. Sport en economie zijn aan mij niet besteed.

Riet Engel, Amsterdam

Leerzaam

Trouw is voor mij een venster en een spiegel in één. Een venster omdat via de artikelen een blik wordt geboden op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. Een spiegel omdat ik middels columns, reacties en commentaren onvermijdelijk met mezelf wordt geconfronteerd. Soms lastig, soms leuk, altijd leerzaam.

Michiel Steffelaar, Voorburg

Zelfs sport is goed

Voor mij is Trouw sinds de jaren negentig mijn vaste begeleiding door de ochtend en mijn leven. Voor het eerst hoorde ik van Trouw in de late jaren zestig, toen een leraar aardrijkskunde op de middelbare school vertelde dat Trouw zo goed was in het buitenlands nieuws. Ik kocht daarom de krant weleens in het weekend.

Ik ben niet religieus opgevoed, dus stond Trouw in de jaren zeventig ver van mij af, maar door vrienden hoorde ik over Bert Klei en de kerkpagina. Zijn relativerende houding en schitterende schrijfstijl brachten mij definitief naar jullie toe. En dat zal vast zo blijven. Nog steeds hebben jullie scherpzinnige columnisten, goede reportageschrijvers en mogen jullie graag de zaken uitdiepen in de Verdieping. Zelfs de sportpagina’s zijn goed. Eerst door Matty Verkamman en de afgelopen jaren vooral door Henk Hoijtink en de columns van ex-wielrenster Marijn de Vries. Meer namen noem ik niet, nou vooruit: Janita Monna moet blijven! Er zitten prima mensen bij Trouw. Daarom houden wij in Amsterdam vast aan Trouw en voor het lokale nieuws aan Het Parool.

O ja, de bezorging verloopt ook al die jaren heel erg goed! Geef dat vooral door. Van harte proficiat en nog vele jaren.

Leo Willemse, mede namens Anjes op de Beke, Amsterdam

14.270 keer

Sinds 1971 is de krant elke dag mijn vaste maatje aan het ontbijt. Uitgerekend 14.290 keer liep ik ’s ochtends vroeg naar beneden om mijn krant op te halen. Misschien werd hij in al die jaren twintig keer te laat of helemaal niet bezorgd, dan nog lag hij 14.270 maal wel in mijn brievenbus.

Wilfred Ploeg, Amsterdam

Kijk op de wereld

Trouw, de mini-bibliotheek die mijn kijk op de wereld dagelijks dichtbij en veraf verrijkt.

Han Karels, Krimpen aan den IJssel

Puzzelend eten

Bij het avondeten de kruiswoordtest. Het is haast een overhoring of je de krant wel goed genoeg hebt gelezen. Meestal ben ik geslaagd.

Peter Leermakers, Bilthoven

In alle vrijheid

‘Geef dit blaadje na ernstige lezing aan een ander, maar zorg er voor, dat die ander niet weet van wien hij het ontvangt. Verlies nimmer de voorzichtigheid bij de verspreiding uit het oog. De verspreider worde aan den ontvanger nimmer bekend.’ 1e jaargang nummer 2, 18 februari 1943.

Na de ‘Oranje-bode’ waarin de geboorte van Margriet werd bejubeld, was dit de echte geboorte van Trouw. Meer dan honderd mensen hebben de inzet voor onze krant in de oorlog met de dood moeten bekopen.

Anno 2018 kan ik dit steeds weer boeiende blad in alle vrijheid ’s ochtends uit mijn bus halen. Wij geven het na lezing ook door aan een ander die weet dat het van ons komt. Hoezee voor Trouw!

Douwe de Joode, Laren (NH)

Verkeerde krant

Vandaag, 5 december, vind ik De Telegraaf in mijn bus. Dat voelt als een totaal misplaatste surprise. Al meer dan vijftig jaar lees ik Trouw elke ochtend bij het ontbijt; even onontbeerlijk als de beker koffie om wakker te worden.

Greet Schaffers-van Beinum, Castricum 

Toen hij dan eindelijk met de vroedvrouw kwam aanzetten was ik al geboren
Grietje Rigtering-Wierstra, Zelhem

Samen 75 jaar

Ook ik zag het licht midden in de oorlogswinter, in februari 1943. Of toen al de kiem is gelegd voor meer dan een halve eeuw onafgebroken abonneeschap van Trouw? Ik diende mijn komst aan in het holst van de nacht. Mijn vader ging erop uit om de vroedvrouw te halen, die zich op dat moment aan de andere kant van de stad (Leeuwarden) ophield. Spertijd. Dus werd hij regelmatig door de bezetter aangehouden en moest vertellen wat hij zoal in zijn schild voerde. Toen hij dan eindelijk met de vroedvrouw kwam aanzetten was ik, dankzij de hulp van de buurvrouw, al geboren.

Grietje Rigtering-Wierstra, Zelhem 

Dan maar wieden

Op een morgen ligt Trouw niet in de bus! Ik ben helemaal van slag. Wat nu? Ontdaan loop ik de tuin in. Ik betrap mezelf erop hoe lastig het is om gewoontes te doorbreken. Het grote onkruid moet het deze ochtend ontgelden.

Koena Bos, Zuidwolde

Tekeningen

Deze krant nodigt uit. Door de boeiende artikelen, interessante interviews. Maar ook door de grafische opmaak: de mooie lay-out, illustratieve belijning, bijzondere foto’s, prachtige illustraties. Sinds ik de krant lees (1980) knip ik, plak ik en bewaar ik. Ter illustratie van wat ik nog meer doe een van de tekeningen - de broers Veseli in 2008 - die ik heb gemaakt van foto’s uit uw krant waarop mensen staan die iets met hun handen doen. 

Annemarie Hoeksema, Oostzaan

Betrouwbaar

Trouw geeft duiding aan ontwikkelingen en biedt noodzakelijk kader tegen roeptoeters en populistisch geschreeuw.

Rene Aarts en Johanna Kool, Hazerswoude 

Bij de les

Trouw, als de meester die met snerpend schoolbordkrijt mij bij de les houdt.

Hanna van Heusden, Bergen

Trouw bestaat 75 jaar. Om dat te vieren, maakten we een speciale bijlage. We blikken terug op de afgelopen jaren en we kijken vooruit.Lees hier meer artikelen uit de bijlage.