Direct naar artikelinhoud
De vraag van Monic

Dit hield de Trouw-lezer dit jaar het meest bezig

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Maanreizen, robots en de protestantse kerk, dat zijn de onderwerpen die de Trouw-lezer aan het hart gaan. 

Trouw-redacteur en chef van de opinieredactie Monic Slingerland stelt elke zaterdag een vraag over een actuele kwestie waarop lezers kunnen reageren. In de krant van woensdag verschijnt dan een selectie uit de reacties. Uit de hoeveelheid antwoorden die dit jaar per mail zijn binnengekomen blijkt duidelijk waar de belangstelling van de Trouw-lezer ligt. Maanreizen en robots dagen minder uit tot reageren dan bijvoorbeeld Thierry Baudet, echtscheiding of de toekomst van de boer in Nederland. 

De meeste reacties kwamen op de eerste vraag van 2017. Die betrof René de Reuver, de hoogste bestuurder binnen de Protestantse kerk in Nederland. Hij had in een interview gezegd dat hij in het contact met moslims vooral uit wil gaan van de vredelievende kant van de islam in plaats van oog te hebben voor gewelddadigheid. Was dat naïef of wijs?

Het zou kunnen dat dit onderwerp de meeste reacties kreeg omdat het over de islam gaat en ook nog over de voorman van de PKN. Maar de redactie houdt er rekening mee dat het feit dat de kerstvakantie toen net voorbij was misschien ook een rol speelde.

Inhoudelijke opmerkingen

Wat wel opvalt is de kwaliteit van de reacties die per mail binnenkomen. Vrijwel zonder uitzondering zijn het serieuze, inhoudelijk interessante opmerkingen, soms persoonlijk gekleurd, of prachtige levensverhalen. Zoals bijvoorbeeld bij de vraag of ouders tegenwoordig te snel uit elkaar gaan. Of bij de vraag of een longkankerscan, een manier om beter en eerder een beginnende longkanker te signaleren, wel uitsluitend aan zware rokers mag worden gegund in plaats van ook aan matige rokers.

Top 5

Omdat pas in de loop van 2017 de vragen ook steeds op de website van Trouw zijn verschenen, met reactiemogelijkheid, zijn bij het samenstellen van deze top 5 van 2017 alleen de antwoorden meegeteld die per mail zijn binnengekomen.

1. Is René de Reuver naïef of wijs? Hij zou bezorgdheid in eigen kring over de gewelddadige van de islam niet serieus genoeg nemen. Anderen waarderen zijn tolerante houding. (Vraag van 7 januari, 70 reacties)

2. Moet de krant meer of minder aandacht besteden aan Thierry Baudet, die met een militair vest in de Tweede kamer verscheen bij het debat over de defensiebegroting? (Vraag van 8 oktober, 68 reacties)

3. Is het wel een goed idee dat andere politieke partijen voor de landelijke verkiezingen iedere samenwerking met de PVV uitsluiten? (Vraag van 21 januari, 60 reacties)

4. Heeft de boer in Nederland nog wel toekomst, gezien de subsidies die nodig zijn en het woud aan regels en verplichtingen? (Vraag van 16 december, 56 reacties)

5. Gaan ouders te snel uit elkaar? (Vraag van 18 november, 51 reacties)

Antwoorden

Voor de antwoorden van de laatste vraag reserveerde de redactie een hele krantenpagina. De opinieredactie leest altijd alle reacties die per mail binnenkomen, maar doorgaans kunnen er op de vaste woensdagpagina zo’n vijf tot zes verschijnen. De opinieredactie kiest daarbij de meest opvallende uit en probeert ook de verschillende richtingen aan bod te laten komen.

Zo brieste Poppe Ytsma uit Appelscha als reactie op de vraag over de Reuver: “Weet De Reuver wat hij zegt? Immers de vrede die binnen de islam wordt bedoeld en door moslims dient te worden nagestreefd wordt pas bereikt na totale onderwerping aan Allah en zijn boodschapper Mohammed. Tot die tijd moet alles worden gedaan om joden, christenen en alle andere 'ongelovigen', in die volgorde, het zwijgen op te leggen. In die strijd is elke techniek en tactiek geoorloofd.”

En meende Anneke van Steenwijk uit Utrecht: “De Reuver is gelukkig een wijs man. Een voorman dient publiekelijk nuancerend en niet polariserend te zijn. De kerk is geen politieke partij. De kerk is een plaats voor bezinning, waar je je politieke overtuiging kunt toetsen. Het gesprek aangaan met andere religies kan alleen vanuit een open houding, niet vanuit aanval en beschuldiging. Jezus en Mohammed hebben dezelfde oervader: Abraham. Laten we daar beginnen.”

Thierry Baudet

Thierry Baudet kan de hoogste bestuurder van de PKN René de Reuver wel een hand geven, want beide mannen brachten de lezers tot stevige reacties. Zoals veel lezers meende ook Maaike Meerman uit Vianen dat Thierry Baudet inhoudelijk wel een punt heeft:

“Waarom zouden we moeten wachten op tien zetels voor we aandacht besteden aan Baudet? Hebben onze militairen niet direct recht op betere uitrusting? Wat maakt het aantal zetels uit, als er levens op het spel staan? Baudet heeft rake punten. Laten we de welbekende discussie om de toon nu eens achterwege laten. De VVD (met 33 zetels) heeft het de afgelopen jaren voor het zeggen gehad binnen defensie. En wat heeft dat gebracht? Het aantal zetels lijkt even irrelevant als de toon. Dus alsjeblieft, luister naar Baudet en houd onze militairen in leven.”

Jan Kommer uit Dalfsen was spathelder: “Aan politieke avonturiers, profiteurs en populisten die voor hun duistere en/of buiten de werkelijkheid staande doeleinden de ongerichte onvrede van de vergeten groepen mobiliseren moeten we niet meer dan de allernoodzakelijkste aandacht besteden. Die aandacht dient uit te gaan naar die ontevreden groepen. Die moeten met hun noden en wensen door de politiek nu eindelijk eens serieus worden genomen zodat ze er weer bij gaan horen.”

Rob Troostheide Grou trouwens ook: “Ach, mevrouw Slingerland, houd hiermee op! Uw vraag stellen, is hem beantwoorden: woensdag een halve pagina in de krant met allemaal bieven over TB. Gratis reclame voor die man. De krant moet gewoon berichten, ook over hem en zijn partij, als daar aanleiding voor is. Niks minder, maar ook niks meer zoals u nu oproept.”

PVV

De meeste lezers die op de vraag over de PVV reageerden, meenden dat het uitsluiten van de PVV geeft helderheid biedt aan de kiezer, maar dat er wel principiële bezwaren zijn.

Henk German Mariënberg schreef: “Ik wil absoluut niet stemmen op een partij die met de PVV zou kunnen gaan regeren. Gelukkig heb ik nu de keuze uit vrijwel alle andere partijen, die de echte problemen willen aanpakken. Partijen die redelijke oplossingen kunnen aandragen, willen samenwerken en het land besturen”.

Maar Enrico di Oleggio uit Amsterdam bracht in: “Stom eigenlijk van de politieke partijen om de PVV bij voorbaat buiten te sluiten, althans buiten regeringsdeelname. Geef ze in maart alle kans een regering te vormen. Behandel de partij met alle égards. "Loven en prijzen en erbij blijven", zei Wim Sonneveld over het verkeerde vriendje van dochterlief”.

Toekomst van boeren

Op de vraag over de toekomst van de boer kwam een reactie van eventuele toekomstige boeren, leerlingen Veehouderij niveau 2 van het Wellant College in Houten

“Wij, leerlingen Veehouderij van het Wellantcollege in Houten, zien zeker wel toekomst als jonge boeren. Het is alleen wel lastig als je wilt beginnen. Als boeren stoppen kun je bijna geen bedrijf overnemen omdat grote boeren dan kopen. Daarom zijn subsidies voor jonge boeren belangrijk, anders blijven er niet veel boeren meer over. Het is geen makkelijke tijd voor boeren, er zijn steeds weer veranderingen en wetten waaraan je je moet aanpassen. En die veranderingen kosten de boer vaak ook veel geld. Maar je zult wel moeten. Mensen zouden wat positiever naar boeren moeten kijken, er komen steeds meer mensen dus er is ook steeds meer voedsel nodig; maar de prijs zou eerlijker moeten zijn, dan zouden er ook meer kleinschalige bedrijven mogelijk zijn.”

Echtscheiding

De vraag naar echtscheiding van ouders leverde als reacties allemaal levensverhalen op, die stuk voor stuk anders waren en een heel verhaal vertelden. Zoals die van Sonja Romers uit Hillegom:

“Ik ben zo'n vrouw, die omwille van de kinderen lang in een onbevredigend huwelijk is blijven hangen. Toch heb ik daar geen spijt van. Ik voelde het als mijn plicht om mijn kroost zo goed mogelijk door het leven te loodsen, stelde hun belang voorop. Ik ben een voorstander van scheiding bij conflicten, waar alcohol en/of geweld een rol spelen of relaties waar geen enkele genegenheid meer aanwezig is. Is die waardering of genegenheid er bij vlagen nog wel, dan vind ik dat je omwille van je kinderen moet proberen er samen uit te komen.”

En die van Gjalt van der Wal uit Zuidwolde"“Mijn ouders gingen scheiden toen ik 15 jaar was, na een slecht huwelijk. Ik dacht dat ik de oorzaak was van hun problemen. Natuurlijk wilde ik het anders doen en dat is gelukt. Inmiddels ben ik al ruim 45 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven. We hebben drie kinderen gekregen. Was onze relatie zonder moeite? Nee, geenszins! Het blijft een uitdaging om je eigen behoefte en de behoefte van de ander te ontdekken en daarop in te spelen. Dit betekent vooral: naar elkaar luisteren met je hart. Uitwisselen van onze gevoelens in plaats van stellingen betrekken waardoor ruzie makkelijker ontstaat en je uit elkaar groeit. Wij leerden dat bij Marriage Encounter.”

Lees hier meer afleveringen van De vraag van Monic.