Direct naar artikelinhoud

Rijkswaterstaat ziet tevreden dat de vloedmaatregelen werken

Het hoge water in de Waal tussen Lent en Geldermalsen.Beeld ANP

Alles onder controle. Met voldoening constateerde Rijkswaterstaat dit weekeinde dat de waterwerken aan de verwachtingen voldeden en de watervloed zonder problemen werd afgevoerd. Dat was in de jaren negentig wel anders.

De afgelopen dagen waren de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein al opengezet terwijl de spuicapaciteit bij de Afsluitdijk en het Haringvliet in de maximale stand stond.

Daartussen deden de dijken, overloopgebieden en hoogwatergeulen hun werk. Nadat in de jaren negentig de dijken maar ternauwernood bestand waren gebleken tegen het hoge water, werd het programma 'Ruimte voor de rivier' gestart dat een herhaling moest voorkomen. Het programma is voltooid en Nederland is nu voorbereid op een toevloed bij Lobith van 16.000 kubieke meter per seconde.

Gemeenten hebben hun maatregelen genomen. Zo zijn in Woudrichem de stadspoorten gesloten.

Zo extreem is het bij lange na niet, zegt woordvoerder Jaap Folkerts. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de Rijn komende dinsdag op het hoogtepunt 8000 kuub per seconde zou aanvoeren, het blijft vermoedelijk bij 7500. Deze piekgolf doet er een dag of twee over om Noordzee en IJsselmeer te bereiken. De Maas was vrijdag al over haar hoogste punt heen. "We hebben ook lang niet alle extra maatregelen hoeven in te zetten."

Lent

Zo werd zaterdag uit voorzorg de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld in gereedheid gebracht om eventueel de IJssel te ontlasten. Maar het rivierwater stond gisteren nog anderhalve meter lager dan het niveau waarbij de inlaat zal worden geopend. Wel permanent in gebruik is de nevengeul van de Waal bij Lent en de Noordwaardpolder bij Werkendam is uit voorzorg gedeeltelijk volgelopen. Net als het Munnikenland bij Slot Loevestein.

Daarnaast hebben waterschappen en gemeenten hun maatregelen genomen. Zo zijn in Woudrichem de stadspoorten gesloten. Het sluiten van de stadspoort in de vestingstad gebeurt door balken in sleuven te schuiven, waarbij tussen de balken zand wordt gestort. Ook in Nijmegen zijn zogeheten coupures gesloten om de benedenstad te beschermen tegen het hoge water.

Lees ook onze reportage over de grote hoogwateroefening in september: Een dijkdoorbraak nu zou rampzalige gevolgen hebben