Direct naar artikelinhoud
Update

Zware aardbeving van 3.4 in Noordoost-Groningen

Groningen, en het epicentrum van de beving, ZeerijpBeeld Google Maps

In de Groningse plaats Zeerijp heeft maandag rond drie uur een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 3.4. 

Het KNMI kwalificeert de aardbeving als "zwaar''. De beving is de zwaarste in het gebied sinds 16 augustus 2012 in Huizinge. Die was 3.6 op de schaal van Richter. In 2006 werd in het gebied een aardbeving gemeten van 3.5.

Het epicentrum van de aardbeving van vanmiddag ligt bij Zeerijp in het noordoosten van de provincie Groningen, ten noorden van Loppersum en ten zuiden van de Eemshaven. Volgens een woordvoerder van het KNMI is de beving door veel burgers gevoeld. "Zelfs tot in de stad Groningen." Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen twitterde dat de beving in het ziekenhuis is gevoeld.

De tekst gaat verder onder de tweet van het UMCG.

Twitter bericht wordt geladen...

Geschrokken

De aardbeving heeft vooralsnog niet tot grote calamiteiten of gewonden geleid, laten de politie en de brandweer weten. Er waren een half uur na de beving geen meldingen binnengekomen van grote instortingen, beknellingen, gewonden of botsingen. "Maar ook wij zijn nog bezig om te kijken wat de gevolgen zijn geweest", aldus een woordvoerder van de politie. 

'We merken dat de mensen erg zijn geschrokken'
Centrum Veilig Wonen

Inwoners met schade kunnen dit melden bij het Centrum Veilig Wonen. Daar staat de telefoon maandagmiddag roodgloeiend, zegt een woordvoerder van het CVW. Er komen op dit moment veel meldingen van de beving binnen. De woordvoerder kan echter nog niet veel zeggen over de precieze schade. "Wel merken we dat de mensen erg zijn geschrokken."

Het CVW blijft maandagavond tot 20.00 uur open. Ook kunnen de bewoners op het gemeentehuis van Loppersum terecht om schade te melden. "Na acht uur kunnen we een eerste inschatting maken van het aantal meldingen", aldus de woordvoerder.

Gaswinning

Volgens het KNMI is gaswinning de oorzaak van nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijke deel van het land. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in 1963 een vergunning om gas uit de bodem te halen. In het gebied in Noordoost-Groningen wonen circa 150.000 mensen. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn in totaal duizend aardbevingen in Noord-Nederland geregistreerd. Vier waren groter dan 3 en 117 hadden een kracht tussen de 2.0 en 3.0. Bevingen met een kracht kleiner dan 2 worden meestal niet gevoeld door mensen.

Momenteel wordt er per jaar nog ruim 20 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem gehaald. In het regeerakkoord is afgesproken de gaswinning de komende jaren te verlagen met zo'n 1,5 miljard kubieke meter, maar dat gaat veel partijen niet ver genoeg.

Dit bericht wordt aangevuld.

Lees ook de terugblik die we deze zomer maakten op de beving van 2012: Het doet pijn, die scheuren in zijn geliefde Groningen